Proiectul “Educaţia nu se oprește niciodată!” finanţat de EMC Computer Systems Austria GMBH promovează Școala de Spital, un proiect al Asociaţiei P.A.V.E.L.

BUCURESTI - 24 iunie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Sanatate

Bucureşti, 18.06.2015: În contextul promovării și al respectării dreptului la educație, Asociația P.A.V.E.L. a organizat, în perioada 14 – 16 Iunie 2014, prima ediție a Olimpiadei elevilor pacienți din cadrul Școlii de Spital P.A.V.E.L., o tabără educativă pentru copiii și adolescenții care au fost diagnosticați cu o boală somatică gravă (cancer, leucemie, etc.). Astfel, 17 copii şi adolescenți de diferite vârste şi clase și-au putut demonstra cunoștințele şi abilitățile lor la diferite discipline școlare: limba română și comunicare, matematică și științe, istorie și geografie, arte plastice și muzicale.

 Am înțeles că drumul lor nu este un drum fără speranță și că lor li se poate clădi un viitor la fel de bun ca al oricărui alt copil fără probleme de sănătate. Am văzut în ei niște copii uniţi în fața vieții, deschiși către învățare, cu sentimente și viziuni ce pot schimba lumea. Și nu în ultimul rând să ne amintim că dreptul la învățătură și accesul la cultură este unul din drepturile fundamentale ale omului! 

Maria Bratu, EMC Computer Systems Austria GMBH

Proiectul “Educaţia nu se oprește niciodată!”, desfăşurat de Asociaţia P.A.V.E.L., a demarat în luna august 2014 și vizează promovarea accesului copiilor şi al tinerilor cu boli somatice grave la forme de educaţie formală şi informală, pe perioada spitalizării în Institutul Oncologic  "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" şi în Institutul Clinic Fundeni. Acest proiect este finanțat de EMC Computer Systems Austria GMBH.

Scopul proiectului “Educaţia nu se oprește niciodată!” este prevenirea abandonului școlar pentru copiii și tinerii bolnavi cronic și reintegrarea lor în sistemul public de educaţie. Proiectul are la bază conceptul de “educaţie continuă” prin intermediul „Planului Educaţional Individualizat, bazat pe un Curriculum Adaptat condiţiei de sănătate actuale” (Fotinica Gliga, psihopedagog Asociaţia P.A.V.E.L), iar metoda folosită de Asociația P.A.V.E.L., numită “școală de spital”, presupune facilitarea accesului copiilor și al tinerilor spitalizați la activități specifice mediului școlar: de la ore de limba română, științe, artă /educaţie muzicală, matematică, limbi străine, educație financiară, până la organizarea unor tabere educative, precum Olimpiada elevilor pacienți.

Evenimentul a avut rolul de a demonstra că toți oamenii își pot depăși limitele prin cunoaștere: copiii și adolescenții cu boli somatice grave depășesc barierele fizice și își pot arăta energia și determinarea în competiții educative.

Participarea a 17 copii și adolescenți la această olimpiadă a fost un argument pentru promovarea egalității de șanse și a competențelor și talentelor unor persoane cu boli somatice grave sau boli rare. Prin educaţia individualizată continuată în Şcoala de Spital, elevii îşi pot îndeplini visul de „a deveni medic” (Alexandru M, 17 ani) sau de a învăţa într-o şcoală ideală: „cu profesori mai puţin exigenţi, distracţie cu prietenii şi teme interesante” (Laura T, 13 ani)

“Unul din sentimentele cu care m-am întors de la Sinaia este că ei, copiii şi tinerii, sunt niște învingători, poate și datorită faptului că participanții de la această Olimpiadă, fiind cu toții pe drumul de vindecare, erau plini de veselie și optimism, cu planuri de viitor și poftă de viață.

Am înțeles că drumul lor nu este un drum fără speranță și că lor li se poate clădi un viitor la fel de bun ca al oricărui alt copil fără probleme de sănătate. Am văzut în ei niște copii uniţi în fața vieții, deschiși către învățare, cu sentimente și viziuni ce pot schimba lumea. Și nu în ultimul rând să ne amintim că dreptul la învățătură și accesul la cultură este unul din drepturile fundamentale ale omului!” (Maria Bratu, EMC Computer Systems Austria GMBH)

Mulţumim EMC Computer Systems Austria GMBH, International American School from Bucharest, Asociației „Spitale Curate” și Hotelului Rina Cerbul din Sinaia pentru finanţarea și sprijinirea acestui proiect care promovează dreptul la educaţie pentru copiii şi tinerii cu boli somatice grave spitalizaţi, și, nu în ultimul rând. pentru asigurarea premiilor pentru cei 17 participanţi la Olimpiada elevilor  pacienți.

Pentru detalii suplimentare: Mihai Benchea, Coordonator Proiect Asociaţia P.A.V.E.L, e-mail: mihai.benchea@asociatiapavel.ro si office@asociatiapavel.ro

Despre Asociatia P.A.V.E.L.

Asociatia P.A.V.E.L. este asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave . A fost înfiintata în scopul îmbunatatirii vietii copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, leucemie si anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informational, psihologic si material copiilor, tinerilor bolnavi, si acordarea de suport clinicilor de specialitate.
Asociatia P.A.V.E.L. este membra a mai multor federatii nationale si internationale: ICCCPO, UICC, ECPC, PANCARE, IAPO, HOPE, ICSIG, ICPCN, BRCC, membru asociat a SIOPE, FABC si APSR

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-p-a-v-e-l-/proiectul-educatia-nu-se-opre-te-niciodata-finantat-de-emc-computer-systems-austria-gmbh-promoveaza-coala-de-spital-un-proiect-al-asociatiei-p-a-v-e-l