Obiecţia de conştiinţă - drept fundamental al personalului medical

BUCURESTI - 2 mai 2011

Comunicat tip Produse / Servicii in ONG, Religie, Sanatate, Social

Fisiere atasate:

brosura_obconst_web.pdf

Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita din România a făcut public materialul informativ "Obiecţia de conştiinţă - drept fundamental al personalului medical".

Obiecţia de conştiinţă - drept fundamental al personalului medical

Refuzul personalului medical de a practica sau asista o întrerupere de sarcină la cerere este una din cel mai des întâlnite situaţii conflictuale între drepturile medicului şi cele ale pacientului. Acest refuz poartă numele de "obiecţie pe motive de conştiinţă" sau "obiecţie morală" şi are la bază contradicţia între solicitarea pacientului şi principiile religioase sau morale ale personalului medical, respectiv între autonomia medicului și presupusa "binefacere" a pacientului.

"Obiecţia pe motive de conştiinţă este un simbol al libertăţii personalului medical şi totodată al supremaţiei dreptei judecăţi asupra unei legi injuste", apreciază autorii, cu referire la legea care permite avortul la cerere. "Viaţa umană, în toate stadiile sale de dezvoltare, merită cel mai înalt grad de protecţie. Pentru acei membri ai personalului medical care au experienţă imediată în asistarea sarcinii şi naşterii, care zi de zi sunt martori ai miracolului vieţii şi împărtăşesc credinţa că avortul este un act de ucidere deliberată, posibilitatea ca o astfel de solicitare să fie refuzată este salutară."

Deşi este, încă, o excepţie în România, obiecţia morală a devenit aproape o regulă în numeroase ţări ale Europei Occidentale, unde chiar şi mai bine de jumătate din personalul de specialitate nu practică avortul. De asemenea, există tot mai multe instituţii sanitare în care nu se fac întreruperi de sarcină.

Lansat în contextul controversei produse recent prin acuzaţia de malpraxis asupra unui medic ginecolog de la maternitatea spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" (Giuleşti), materialul informativ "Obiecţia de conştiinţă - drept fundamental al personalului medical", este conceput sub forma unei broşuri de 24 de pagini, structurată pe două capitole: juridic și etico-medical.

Organizaţiile care compun Federaţia Pro-vita îşi propun să trimită broşura tuturor medicilor ginecologi din România, în scopul familiarizării acestora, dar și a personalului medical mediu şi a farmaciştilor cu această noţiune şi pentru a încuraja apelul la ea.

Asociaţia Pro-vita din Bucureşti, componentă a Federaţiei, informează că oferă asistenţă juridică şi apărare medicilor care sunt împiedicaţi în exercitarea dreptului la obiecţia morală.

Varianta web în format pdf poate fi descărcată gratuit de pe siteul www.provitabucuresti.ro.

Despre PRO VITA Bucuresti

Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România a fost concepută pentru conjugarea eforturilor tuturor organizaţiilor ortodoxe din România care recunosc învăţătura de credinţă ortodoxă cu privire la venirea pe lume a persoanei umane, la vocaţia parentală şi la păcatele împotriva acestora, în vederea apărării şi promovării în întreaga societate a acestei învăţături, cât şi pentru sprijinirea materială şi morală a familiilor şi persoanelor care caută să o pună în practică.

Taguri: sanatatemedicfarmacistreligiemoralaconstiintafemei