„Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical”

BUCURESTI - 26 martie 2015

Comunicat tip General in ONG, Religie, Sanatate, Social, Juridic

Asociația PRO VITA filiala București și Asociația Medicilor Catolici din București anunță apariția celei de-a doua ediții a materialului informativ „Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical”.

„Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical”

Refuzul personalului medical de a practica sau asista o întrerupere de sarcină la cerere este una din cel mai des întâlnite situaţii conflictuale între drepturile medicului şi cele ale pacientului. Acest refuz poartă numele de „obiecţie pe motive de conştiinţă” sau „obiecție morală” şi are la bază contradicţia între solicitarea pacientului şi principiile religioase sau morale ale personalului medical, respectiv între autonomia medicului și presupusa binefacere a pacientului.

„Obiecţia pe motive de conştiinţă este un simbol al libertăţii personalului medical şi totodată al supremaţiei dreptei judecăţi asupra unei legi injuste”, apreciază autorii, cu referire la legea care permite avortul la cerere. „Viaţa umană, în toate stadiile sale de dezvoltare, merită cel mai înalt grad de protecţie. Pentru acei membri ai personalului medical care au experienţă imediată în asistarea sarcinii şi naşterii, care zi de zi sunt martori ai miracolului vieţii şi împărtăşesc credinţa că avortul este un act de ucidere deliberată, posibilitatea ca o astfel de solicitare să fie refuzată este salutară.”

Obiecţia morală a devenit aproape o regulă în numeroase ţări occidentale, unde chiar și mai bine de jumătate din personalul de specialitate nu practică avortul. Deşi este, încă, puțin folosită în România, totuși în ultimii ani numărul medicilor care apelează la dreptul de a uza de aceasta a crescut și au apărut chiar situații de unități sanitare în care avortul la cerere nu mai este disponibil deloc.

Lansat în 2011, în contextul controversei produse de o acuzație de malpraxis la adresa unui medic ginecolog de la maternitatea spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (București), materialul informativ „Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical” se află acum la ediția a doua, revizuită, și se prezintă sub forma unei broşuri de 24 de pagini, structurată pe două capitole: juridic și etico-medical.

Autorii îşi propun să informeze astfel cât mai mulți medici ginecologi din România, în scopul familiarizării lor, dar și a personalului medical mediu, cu noţiunea de „obiecție de conștiință” şi pentru a încuraja apelul la aceasta.

De asemenea, Asociaţia PRO VITA din Bucureşti oferă asistenţă juridică şi reprezentare medicilor care sunt împiedicaţi în exercitarea dreptului la obiecţia morală.

Variantele pentru tipar și pentru citit online pot fi descărcate de la www.medicipentruviata.ro. Autorii încurajează tipărirea și răspândirea broșurii pe plan local, rugând totodată pe cei care au această inițiativă să îi informeze asupra rezultatelor campaniei de informare. Modificarea sau vânzarea sunt prohibite.

Despre PRO VITA Bucuresti

PRO VITA filiala București este o organizație non-profit dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pro-vita/obiectia-de-constiinta-drept-fundamental-al-personalului-medical1