Concert dedicat compozitorului Mauricio Kagel

Locul desfasurarii: Studioul de Operă al Universității Naționale de Muzică București

Organizator: Asociația Propuls

Concert dedicat compozitorului Mauricio Kagel

Mauricio Kagel a fost una dintre personalităţile efervescente ale secolului XX, artist tentant deopotrivă pentru public şi critică, al cărui limbaj compoziţional fluidizează barierele pre-existente între muzică, literatură şi film. Autodidact, influenţat de imaginarul borgesian, caustic şi provocator, ludic în acceptarea personală a tradiţiei academice, Kagel este un punct de reper constant pentru viaţa culturală şi marile scene ale lumii. În România, personalitatea sa este prea puţin cunoscută, iar iniţiativa Asociaţiei Propuls vine ca o necesitate a tinerilor muzicieni de a realiza conexiunea cu repertoriul contemporan internaţional.

Die Stücke der Windrose, cea mai cunoscută creaţie semnată de Kagel la începutul anilor ’90 şi dedicată unui ansamblu emblematic pentru muzica de consum a societăţii burgheze de la sfârşitul secolului XIX – orchestra de salon, poate fi înţeleasă ca o capricioasă călătorie muzicală, o reflecţie componistică asupra unui mod particular de reprezentare a celorlalte culturi în muzica occidentală. Reprezintă în acelaşi timp o critică a modului în care „caracterul etnic” este constituit sau reprezentat în muzică. Estul, Sudul, Nord-Estul, Sud-Estul şi Nord-Vestul devin personaje filosofic-muzicale, busola fiind subordonată deopotrivă magnetismului şi percepţiei umane asupra spaţiului.

Ansamblul Propuls a luat fiinţă în anul 2006, având ca scop realizarea unei stagiuni concertistice independente prin intermediul căreia contemporaneitatea muzicală să intre în circuitul urban larg şi să devină reper pentru generaţiile tinere. De aceea, ansamblul a susţinut concerte atât în spaţii consacrate precum Ateneul Român sau Aula Palatului Cantacuzino, cât şi în spaţii neconvenţionale – de exemplu, Pădurea Măgureni, în cadrul festivalului Forest Vibes.

Alexandru Solonaru este singurul dirijor din generaţia lui care şi-a dedicat talentul fenomenului componistic contemporan. Activitatea sa artistică şi organizatorică s-a evidenţiat cu ocazia concertelor dedicate lui Aurel Stroe, Ştefan Niculescu sau Tiberiu Olah, precum şi a unor evenimente nonconvenţionale sau spectacole multimedia. Alexandru Solonaru promovează atât numele consacrate pe plan internaţional – fiind dirijorul primelor audiţii româneşti ale unor opusuri semnate de Steve Reich sau Kevin Volans – cât şi tânăra generaţie de compozitori români, prin numeroasele prime audiţii absolute pe care le-a realizat.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Goethe-Institut Bucureşti şi are ca parteneri Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti și Sâmbăta Sonoră.

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Liberă, TATAIA, 24-FUN, feeder.ro, liternet.ro, port.ro, metropotam.ro, iconcert.ro, artactmagazine.ro, punkto.ro.

Despre ASOCIATIA PROPULS

Asociația Propuls