Luminile Rotary se aprind pe 23 februarie

BUCURESTI - 18 februarie 2010

Comunicat tip General in Social

La data de 23 februarie, cu ocazia implinirii a 105 ani de la infiintarea Rotary International si a 25 de ani de lupta pentru combaterea poliomielitei, cluburile Rotary din Districtul 2241 Romania si Republica Moldova vor sarbatori dubla aniversare intr-un mod deosebit, prin iluminarea unor cladiri reprezentative, Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”din Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu din Iasi.

Luminile Rotary se aprind pe 23 februarie

“Am ales aceasta cladire reprezentativa a Bucurestiului pentru insemnatatea sa ca institutie universitara, cat si datorita aspectului sau deosebit, atat la interior, cat si la exterior. Este o ocazie speciala, pentru care am conceput un program deosebit de interesant”, a declarat Anca Manea, vicepresedinte al Rotary Club Bucuresti Atheneum, Asistent Guvernator.

Sarbatorirea evenimentului va incepe cu iluminarea cladirii la ora 18.30, urmand ca in urmatoarea jumatate de ora sa fie intonat imnul de stat al Romaniei si imnul Rotary International, carora le vor urma discursuri ale unor reputate persoane publice din domeniul medicinei: Prof. Univ. Dr. Florian Popa, Rectorul UMF „Carol Davila”, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Prof. Univ. Dr. Andrei Firica.

Pentru aniversarea celor 105 ani de la nasterea ideii rotariene, cele 92 de cluburi din Romania si Republica Moldova ale Districtului 2241 pregatesc evenimente similare celui de la Bucuresti, prin iluminarea unor institutii administrative, cladiri culturale si institutii de invatamant. Acest mod de a celebra este conceput cu scopul de a promova principiile de baza ale organizatiei Rotary, luminile de pe cladiri simbolizand rolul pe care organizatia il are la nivel mondial pentru dezvoltarea comunitatilor, din prisma importantei campaniei impotriva poliomielitei, program desfasurat de Rotary International din anul 1985.

Pana astazi, Rotary a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza impotriva poliomielitei mai mult de 2 miliarde de copii din 122 tari ale lumii. Rotary incearca sa stranga 200 milioane de dolari, in contrapartida donatiei de 350 milioane de dolari venita de la Fundatia Bill & Melinda Gates, pana acum strangandu-se 100 milioane de dolari.
In cadrul acestui program mondial, Rotary lupta alaturi de OMS, UNICEF si CDC (US Centers for Disease Control and Prevention), scopul final fiind acela al eradicarii poliomielitei la nivel global pana in anul 2012.

O alta importanta semnificatie a datei de 23 februarie dateaza din anul 1905, cand Paul Harris, considerat fondatorul Rotary, s-a intalnit la Chicago cu prietenii sai Gustavus Loehr si Silvester Schiele. In cadrul intalnirii, care a reprezentat punctul de inceput al Rotary, cei trei au discutat despre experientele lor si despre planurile de viitor pentru intalnirile clubului. Intr-o perioada scurta de timp, principiile membrilor Rotary, de prietenie, probitate morala si dorinta de a servi mai presus decat propriile interese, si-au gasit adepti la nivel mondial. In 1910 Paul Harris devine primul presedinte al Rotary International, de atunci criteriul “un presedinte, un an” aplicandu-se si la nivelul rotarian cel mai inalt.

Scopul initial al Rotary a fost acela de a fonda o organizatie bazata pe ideea de prietenie, probitate morala si profesionalism. Organizarea a fost deosebit de simpla, motiv pentru care se mentine si in prezent, membrii clubului fiind alesi pe criteriile calitatii morale si inaltelor standarde etice in viata sociala, de familie si afaceri.

La momentul actual, Rotary International numara 1,2 milioane de membri organizati in peste 33.000 de cluburi din aproximativ 200 de tari. Pe langa numeroasele proiecte umanitare pe care le-a initat de-a lungul timpului, fundatia Rotary International este recunoscuta pentru programele sale educationale si artistice, precum si prin faptul ca membrii sai activeaza pentru dezvoltarea comunitatilor aflate in dificultate.







Despre ASOCIATIA „ROTARY-TRIUMPH”

Despre Rotary in Romania
La nivel districtual, organizatia Rotary International este reprezentata in estul Europei de District 2241 Romania Republica Moldova. Acesta este alcatuit din 92 de cluburi - cu peste 2700 de membri - care isi au sediul in majoritatea oraselor mari din cele doua tari pe care le reprezinta.
Istoria Rotary in Romania incepe in primavara anului 1929, cand, la Bucuresti, a luat fiinta primul Club Rotary din Romania, din initiativa lui Christian Penescu- Kertsch, cel dintai presedinte. Cu noua cluburi, in anul 1936 se creeaza Districtul romanesc, care primeste numarul 84. Efectul activitatii si actiunilor rotariene incepe sa se vada pe intreg teritoriul tarii, dar, in plin avant, miscarea rotariana este interzisa de regimurile autoritare din toata tara.
In anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reinfiinteaza Clubul Rotary Bucuresti. La 1 iulie 1996, Romania este definita de Rotary International drept „zona de expansiune rotariana”, impreuna cu Republica Moldova, pentru ca in mai putin de trei ani, numarul cluburilor sa ajunga la 30. Se inregistreaza si doua premiere absolute: primul club Rotary la Chisinau si cel de-al doilea club de gen intr-un oras romanesc, in Capitala infiintandu-se Clubul Rotary Bucuresti Continental.
Actiunile rotariene au adus in Romania si Moldova aproape sase milioane de dolari in sase ani, drept pentru care reobtinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, cand comitetul Rotary International si presedintele Carlo Ravizza au decis ca in Romania si Republica Moldova cluburile Rotary vor face parte din districtul numarul 2241. In prezent peste 2700 de rotarieni se intalnesc in cele 92 de cluburi, cultivand spiritul caritatii si bunavointei.


Florin Micu

florinmicu@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-rotary-triumph/luminile-rotary-se-aprind-pe-23-februarie