INDIALUCIA – un regal de Flamenco şi Muzică clasică indiană, într-un fascinant proiect fusion al polonezului Miguel Czachowski

BUCURESTI - 21 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Rall’s Agency cu sprijinul SAHAJA YOGA – ROMANIA prezintă publicului din România proiectul fusion INDIALUCIA al polonezului Miguel Czachowski, reunind două fascinante genuri: Flamenco şi Muzica clasică indiană - Duminică 30 noiembrie 2008, ora 19:00 - Studioul de concerte „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române.

Muzica clasică indiană este una dintre cele mai rafinate arte în India. Îşi află începuturile în perioada vedică timpurie. Vedele erau recitate şi intonate în sanscrită, iar Sama Veda este în întregime dedicată muzicii. Muzica indiană nu este menită simplei delectări, ea este considerată a fi o „Nada Yoga” (yoga a sunetului) - o cale către cunoaşterea lui Dumnezeu, o sadhana (meditaţie) către ceea ce indienii numesc Moksha sau „Eliberare”.

Genul expresiv şi plin de mister al Flamenco-ului a luat naştere în regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, la începutul secolului XIX, îmbinând expresii ale tradiţiilor muzicale ale mai multor culturi: islamică, creştină, sefardică şi gitană, alături de cultura locală andaluză.

Proiectul dezvoltat de Miguel Czachowski în 2006 ilustrează marea apropiere a celor doua genuri muzicale, având numeroase elemente specifice comune: caracterul oral, improvizaţia, ritmul. Albumul INDIALUCIA a luat naştere între anii 1999-2004, în principal în India şi Spania, când artişti europeni şi indieni s-au întâlnit pentru a concerta împreună. Acordurile ritmice, calde şi vesele ale chitării flamenco alternează cu melodiile liniştite ale sitarului şi vocilor indiene. INDIALUCIA a fost lansat în Polonia în 2005, fiind distins cu titlul de cel mai bun album al anului de către Radiodifuziunea Poloneză.

2 reputaţi muzicieni din India şi 5 membri ai grupului 'VIVA FLAMENCO!' condus de Miguel Czachowski vor urca pe scenă cu peste 30 de instrumente: de la sitar, tabla, morsing şi djembe, la chitară, pian, flaut, vioară şi violoncel.

Avaneendra Sheolikar – sitar; născut în 1969 într-o familie cu o tradiţie numărând patru generaţii de sitarişti; primul profesor i-a fost chiar tatăl său, Shri Sudhakar Rambhau Sheolikar. S-a alăturat apoi ilustrului muzician Pandit Bimalendu Mukherjee, decan al stilului de interpretare „Imdadkhani” al şcolii Gharana, care l-a instruit în tainele complexe ale sitarului, permiţând talentului nativ al tânărului să se dezvolte spre o desăvârşită virtuozitate.
A debutat la vârsta de şapte ani la Bhilai, cariera sa muzicală urmând o continuă şi constantă ascensiune. Caracteristică interpretării sale este nuanţarea subtilă a Rag-urilor, urmând stilurile Gayaki şi Layakari. La 39 de ani Avaneendra este un artist aflat deja la maturitate, muzica sa exemplificând un profund simţ al emoţiilor. Dincolo de numeroasele concerte susţinute în India şi în străinătate, Avaneendra a obţinut un Master în muzică, acordat de Universitatea din Khairagarh, al cărei şef de promoţie a fost în anul 1993.
Distincţii: Bombay (1979) - premiul I la concursul „Art India”; (1981) Indore - Premiul I la concursul „All India Music” şi prestigioasa bursă destinată încurajării tinerelor talente; (1986) - premiul I la concursul „All India Radio Music”; Mumbai (1992) - titlul de „Surmani” - acordat artiştilor în devenire din domeniul muzicii clasice indiene; (1994) - titlul „Sur Ratna” al Academia Naţională de Artă „Bhatkhande Lalit Kala Shikshan Sansthan” din Jaipur.
A susţinut recitaluri de marcă în India începând cu 1985. Concerte în străinătate: Moscova (1995); Milano, Roma, Cabella (1995-1998, 2001, 2006-2008); Frankfurt, Munchen, Berlin (1999); Lisabona (1999); Paris (2000); New York, Albeni, Kanha Jouri (2001); Tokyo, Okinawa, sub auspiciile ICCR (2004); Varşovia, Cracovia, Tychy (2006); România (2007 si 2008).

Sandesh Popatkar – tabla; născut în anul 1967; aparţine unei familii cu o bogată tradiţie muzicală. Tatăl său şi totodată primul său profesor, Pt. Shankarrao Popatkar, a fost un renumit interpret la tabla şi o constantă prezenţă la programele muzicale naţionale ale „All India Radio”. În prezent se află sub îndrumarea muzicală a lui Pt. Gopalrao Wadegaonkar, artist al stilului de tabla „Farrukhabad Gharana”.
Anul 1986 i-a adus prestigioasa distincţie „Tal Mani”. Începând cu 1988 începe să evolueze în străinătate, atât solo cât şi ca acompaniator al altor artişti, în toate genurile de muzică şi dans clasic indian. A concertat în Europa (Anglia, Elveţia, Turcia, Austria, Franţa, Germania, Italia, Grecia,Rusia, Belgia, Olanda, Polonia, Portugalia şi România), dar şi în Japonia, Australia, Singapore şi Statele Unite.

'VIVA FLAMENCO!'

Reputat grup Flamenco polonez, format în 1992 de Miguel Czachowski. Grupul interpretează Flamenco tradiţional şi contemporan, cu influenţe din muzica indiană, arabă şi jazz. Caracterul exotic este sporit de instrumentele specifice spaniole, arabe şi indiene. Repertoriul 'VIVA FLAMENCO!' cuprinde atât piese instrumentale de cameră, cât şi melodii care se pretează spectacolelor de amploare din marile săli de concerte.

Grupul a realizat numeroase programe de televiziune şi radio, susţinând turnee în India şi în ţări europene precum: Anglia, Italia, Franţa, Austria, Germania, Olanda, Belgia şi Belarus. A obţinut distincţii în prestigioase festivaluri internaţionale: (2002) premiul III la Festivalul 'Ethnosfera' din Skierniewice; (1998) premiul I la 'Folkowa Majówka' din Radom şi Premiul special al Ministerului Culturii şi Artelor; (1997) premiul II la 'Folkowa Majówka' din Radom; (1996) Premiul special al Rectoratului Universităţii Maria Curie - Skłodowska din Lublin, premiul II la Festivalul 'Mikołajki Folkowe' din Lublin, premiul II la Festivalul 'Folkowa Majówka' din Radom; (1995) premiul III la 'Festiwal Muzyki Prawdziwej' din Tarnowskie Góry.

Miguel Czachowski - chitară flamenco – născut în 1974 în Polonia, a crescut în cultura flamenco şi a început studiul chitarei la 12 ani. După studiile de debut, au urmat master classes cu interpreţi Flamenco profesionişti ca Rafael Cortés, Salva del Real şi Gerardo Núñez, care i-au consolidat deplina dedicare către acest gen muzical. În 1992 a format grupul 'VIVA FLAMENCO!', numărul de membri crescând cu timpul de la 2 la 7. Concertând atât solo cât şi cu grupul său, Miguel a câştigat marele premiu în numeroase festivaluri din Polonia şi este astăzi cel mai renumit interpret de Flamenco din ţara sa. A susţinut concerte şi a înregistrat cu mari artişti şi grupuri din Polonia, din numeroase ţări europene (Austria, Germania, Italia, Franţa, Anglia, Belgia, Olanda, Slovacia, Cehia, Ungaria, Belarus), Oman şi India. De câţiva ani predă chitară Flamenco şi scrie articole de promovare a acestei muzici în reviste de specialitate precum 'Flamenco International Magazine', 'Jazz Forum' şi 'Swiat Gitary'. In 1998, după un concert în Italia, a fost invitat să predea Flamenco la Academia de Muzică şi Arte Frumoase „Late P.K.Salve” din Nagpur, India. Acolo a început studiul muzicii indiene, învăţând să cânte la sitar sub îndrumarea lui Avaneendra Sheolikar. Fascinaţia sa pentru Flamenco şi muzica indiană l-au inspirat să caute rădăcinile muzicii gitane şi să înregistreze albumul INDIALUCIA.

Magda Navarrete – solist vocal şi dansatoare Flamenco, palmas - a început să cânte la vârsta de 9 ani, căutând şi astăzi perfecţionarea continuă şi noi surse de inspiraţie. Ultimii zece ani o situează în mainstream-ul muzicii Latino şi Flamenco. În Polonia este singura artistă care a atins performanţe de vârf în interpretarea stilurilor Bolero şi Flamenco. A studiat interpretarea vocală cu reputaţi profesori din Anglia şi Statele Unite, precum Seth Riggs. Artişti de top din Sevilla - Jose Romero, Montse Cortes, Angel Carmona şi Rafael Rodriguez - i-au fost îndrumătorii în Flamenco vocal şi dans. Călătoriile în America Latina i-au prilejuit colaborări cu cei mai renumiţi artişti ai Bolero-ului, precum Estellita del Llano şi Victor Hugo. A înregistrat albumul 'Chilli' cu grupul său, Noche de Boleros.

Leszek Wiśniowski – flaut, saxofon - flautist şi saxofonist, compozitor, licenţiat al Academiei de Jazz din Katowice, secţia flaut. Laureat al unor reputate festivaluri şi competiţii muzicale ca: 'Jazz Juniors' – competiţie internaţională destinată ansamblurilor de jazz tinere sau debutante (1993), Siedlce Jazz Competition (1996), Premiul Ministerului Culturii (1998), 'New Tradition'- Folk Music Competition, Varşovia (2001). Stilul său a traversat graniţele muzicii de Jazz, iar sunetul deosebit şi tehnica muzicii sale i-au permis colaborarea cu orchestre simfonice, muzicieni şi compozitori de prestigiu aparţinând celor mai diverse genuri.

Adam Głośnicki - chitară bas, tanpura – sunetist de studio. Preocupările sale multiple s-au concretizat în realizarea a 4 albume în diferite stiluri, de la Flamenco la Jazz. A colaborat cu artişti şi grupuri precum: In Deep, Pejzaż, Active Jazz Trio, Patrick Brown, The United Musicians Project, Eric Marienthal, Acoustic Travel, Viva Flamenco, Eliezer Mizrahi, Cocotier, Indialucia etc.

Dobroslaw Filip – cajón, palmas - percuţionist înzestrat cu un mare talent al improvizaţiei. A explorat numeroase limbaje muzicale, toate lăsându-şi amprenta asupra stilului său.

Despre INDIALUCIA, din presa internaţională:

„Indialucia – un studiu solid al structurilor muzicale provenite din aceste două mari lumi muzicale. Este o muncă frumoasă şi riguroasă, ce ne face să călătorim, ne transportă şi ne încântă.”
Monica Rubio, B!ritmos, Martie 2008

„În zilele noastre, flamenco este în continuă ascensiune şi evoluţie, cu tinere talente precum Estrella Morente şi Diego el Cigala, şi veterani ca Enrique Morente şi Paco de Lucia câştigând recunoaştere internaţională. Proiecte fusion experimentale ca Ojos de Brujo şi Indialucia împing limitele muzicii tot mai departe.”
National Geographic, Mai 2006

Site web: www.indialucia.com
Myspace: www.myspace.com/indialucia
Videoclip Indialucia: http://www.youtube.com/watch?v=7xx7JFOuacU

Biletele, la preţul de 40 si 50 ron, sunt disponibile prin reţeaua Diverta, www.ticketpoint.ro, Magazinul Muzica şi casa de bilete a Radiodifuziunii Române.

Despre Asociatia SAHAJA YOGA - ROMANIA

Pentru informaţii suplimentare, programarea unor interviuri şi alte detalii, vă rugăm să contactaţi Rall’s Agency.

Rall’s Agency
Raluca Cristina Petrica

office@rallsagency.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-sahaja-yoga-romania/indialucia-un-regal-de-flamenco-si-muzica-clasica-indiana-intr-un-fascinant-proiect-fusion-al-polonezului-miguel-czachowski