Studiu Sahaja Yoga de referinta la Conferinta Internationala de Cardiologie - Mumbai, ianuarie 2010

BUCURESTI - 25 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Institutul „Mahatama Gandhi Mission” de Stiinte Medicale din Mumbai a gazduit la 7 ianuarie 2010 o Conferinta Internationala de Cardiologie, cu participarea unor reputati profesori de cardiologie din America si distinsi oameni de stiinta de la NIMHANS (Institutul National de Sanatate Mintala si Neurostiinte) Bangalore.

Dr. Sandeep Rai, director de cercetare al „Centrului International Sahaja Yoga de Cercetare si Sanatate” din Vashi, Mumbai, profesor asociat si sef al Departamentului Medical post universitar al Universitatii „Mahatma Gandhi Mission” (MGM) de Stiinte Medicale din Mumbai, s-a numarat intre participantii la Conferinta, alaturi de distinsi cardiologi si peste 500 de medici din Mumbai.

Sesiunea finala a conferintei a avut in atentie efectul dezvoltarii constiintei asupra functiilor cardiovasculare.

Dr. Sandeep Rai a prezentat studiul de cercetare asupra „Beneficiilor meditatiei Sahaja Yoga asupra afectiunilor inimii”, in special asupra stresului si tensiunii arteriale. Cel mai semnificativ studiu prezentat de dr. Rai s-a referit la „Modificarile de ritm cardiac”, studiu aflat in derulare la Centrul din Vashi. Pentru prima oara Dr. Sandeep Rai si echipa sa de la Centrul din Vashi si de la Departamentul de Fiziologie al Institutului MGM de Stiinte Medicale din Mumbai au putut demonstra ca meditatia Sahaja Yoga poate aduce in doar 5 minute o semnificativa crestere a activitatii parasimpatice.

Ipoteza prezentata la inceputul anilor ’70 de Shri Mataji Nirmala Devi – Fondatoarea metodei Sahaja Yoga, potrivit careia, „cand energia Kundalini este activata si urca de-a lungul canalului central, parasimpaticul este activat”, a fost acum demonstrata stiintific. Avem acum posibilitatea de a sti daca energia Kundalini este activata si daca ea este activa, in orice practicant al meditatiei.

Studiul s-a dovedit a fi o importanta descoperire in lumea medicala, intrucat pentru prima oara se poate afirma fara rezerve ca meditatia Sahaja Yoga nu numai ca ajuta in reducerea hiperactivitatii simpaticului in situatii de stress, relaxand indirect corpul, dar, mai important, stimuleaza direct sistemul parasimpatic, care reprezinta adevarata supapa de relaxare a organismului.

Dupa expunerea studiului de catre Dr. Sandeep Rai, Dr. Madhur Rai, medic principal la Centrul din Vashi, a condus o sesiune experimentala de activare a energiei Kundalini cu intregul auditoriu de peste 500 de medici din intreaga Indie si de peste hotare. Toti delegatii au putut experimenta perceptia vibratorie care se instaleaza imediat dupa activarea acestei energii.

Dr. Kaushik Patel, profesor de fiziologie cardiovasculara la Scoala de Medicina a Universitatii Nebraska, SUA, a tinut sa viziteze Centrul International Sahaja Yoga de Cercetare si Sanatate din Vashi, prilej cu care a fost lansat un proiect comun de cercetare cu Scoala de Medicina a Universitatii Nebraska.

“The Times of India”, editia Navi Mumbai din 21 ianuarie 2010, a acordat un generos spatiu evenimentului, subliniind importanta metodei Sahaja Yoga in prevenirea si tratamentul afectiunilor inimii si a diabetului.

Shri Mataji Nirmala Devi despre rolul activarii energiei Kundalini in activarea sistemului nervos parasimpatic:

Shri Mataji a revelat, inca din anii ’70, ca la nivel subtil, canalul central de energie, numit si Sushumna Nadi si situat de-a lungul coloanei vertebrale, reprezinta sistemul nervos parasimpatic.

Parasimpaticul relaxeaza. Cand energia Kundalini urca prin canalul central, ea intensifica activitatea parasimpaticului. Fenomenul nu a putut fi demonstrat concludent, intrucat pana acum nu a existat posibilitatea de a cuantifica activitatea parasimpaticului cu acuratete si veridicitate rezonabile.

In cuvintele lui Shri Mataji:

„Atât sistemul nervos simpatic cât şi sistemul nervos parasimpatic acţionează asupra plexurilor, dar în opoziţie unul cu celălalt. În timp ce parasimpaticul le relaxează, le decontractă, simpaticul epuizează energia plexurilor, contractându-le. Primul furnizează vitalitatea, celălalt o consumă. Breşa de la nivelul ombilicului există numai la nivelul sistemului nervos parasimpatic (canalul Sushumna), nu şi în cel simpatic. Ea este obstacolul care a sortit eşecului toate încercările şi toate eforturile noastre de a intra în parasimpatic.

Sistemul poate fi comparat cu trei scări, dintre care doar două ating solul, în timp ce cea din mijloc este suspendată în aer. Din acest motiv, ori de câte ori încercăm să ne ridicăm la un nivel superior de conştiinţă, noi ne deplasăm în domeniul simpaticului. Dacă ne îndreptăm spre aspectul părţii drepte, intrăm în activitate, ceea ce va continua să determine umflarea balonului ego-ului. Noi ne simţim atunci activi şi responsabili. Când această activitate depăşeşte limitele, asemenea unui arbore ale cărui rădăcini sunt inegal dezvoltate, individul se prăbuşeşte. Supraactivitatea sistemului nervos simpatic drept produce tensiune, insomnie şi, în cele din urmă, toate bolile mortale precum cancerul, care sunt cauzate de epuizarea energetică a plexurilor contractate la extrem. Antidotul constă în a face ca parasimpaticul să controleze partea dreaptă, contracarând efectele supraactivităţii. Atunci toate bolile şi efectele cauzate de această excesivă parte dreaptă sunt vindecate în mod automat.

Sistemul nervos simpatic stâng (libido) are puterea de a depozita tot ceea ce este mort în noi. El ne conectează la depozitele minţii subconştiente şi, de asemenea, la domeniul subconştientului colectiv (Bhootlok sau Paralok).”

Sahaja Yoga: O descoperire fara precedent, Shri Mataji Nirmala Devi, Editura WND, Bucuresti 2009.

Sahaja Yoga

Metoda de meditatie SAHAJA YOGA, initiata in 1970 de Shri Mataji Nirmala Devi, este bazata pe experienta Realizarii Sinelui, ca urmare a activarii in fiinta umana a energiei subtile de natura divina Kundalini. Experienta activarii lui Kundalini - devenita accesibila prin SAHAJA YOGA maselor largi - reprezinta implinirea profetiilor Scripturilor tuturor religiilor despre o epoca a renasterii spirituale. Ea manifesta saltul final in evolutia constiintei, care dobandeste o noua dimensiune: constiinta vibratorie. Realitatea si adevarul absolut incep a fi percepute la nivelul sistemului nervos central. Ca rezultat al acestei dezvoltari a constiintei, evolutia spirituala se produce fara efort, individul redobandeste virtutile moralitatii, iar instalarea echilibrului - fizic, mental si emotional - aduce integrarea fiintei si a personalitatii.

„Nu puteti cunoaste sensul vietii pana ce nu sunteti conectati la Puterea care v-a creat. Realizarea Sinelui este prima intalnire cu Realitatea.” Shri Mataji Nirmala Devi

Despre Asociatia SAHAJA YOGA - ROMANIA

Pentru informatii suplimentare despre metoda SAHAJA YOGA, vizitati: www.sahajayoga.ro si www.sahajayoga.org.

SAHAJA YOGA - ROMANIA
Adriana Veress, PR
0729.199.992.

office@sahajayoga.ro