Green Awards, de Ziua Mediului

BUCURESTI - 5 iunie 2010

Comunicat tip General in ONG

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Ecopolis, WWF, Terra Mileniul III, Alma Ro şi Copacul de Hârtie, cu sprijinul Recolamp şi Ecotic au organizat vineri, 4 iunie, cea de-a treia ediţie a Premiilor de Mediu – Green Awards. În cadrul festivităţii de premiere dedicate Zilei Mediului au fost premiaţi politicieni, autorităţi locale şi centrale, personalităţi şi jurnalişti ale căror iniţiative au contribuit la protejarea mediului sau au dus la distrugerea lui.

Green Awards, de Ziua Mediului

Câştigătorii celei de-a treia ediţii a Premiilor de Mediu, categoria premii pozitive sunt:
-Daciana Sârbu – premiul „Salvaţi Roşia Montană” pentru initiativa privind rezoluţia Parlamentului European referitoare la interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianură;
-Renate Weber – premiul „Salvaţi Roşia Montană” pentru susţinerea rezoluţiei Parlamentului European referitoare la interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianură;
-Monica Macovei – menţiune specială pentru votul de susţinere a rezoluţiei Parlamentului European referitoare la interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianură;
-ES Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei – premiul „Există speranţă” pentru finanţarea proiectelor de mediu;
-ES Henri Paul, ambasadorul Franţei – premiul „La vie en vert” pentru finanţarea proiectelor de mediu;
-Sulfina Barbu – premiul „Reciclez, deci trăiesc!” pentru iniţiativa legislativă privind introducerea sistemelor obligatorii de colectare selectivă a deşeurilor în instituţiile publice;
-Lucia Varga – premiul „Ecologizez Parlamentul” pentru susţinerea proiectelor „verzi” iniţiate de ONG-uri;
-primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul Sibiului, Klaus Johannis şi Consiliul Judeţean Maramureş – premiul „A mea e cea mai lungă. Pistă de bicicletă” pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete;
-primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea – premiul „Pe aici nu se trece” pentru introducerea taxei de risc şi poluare în oraşul Cernavodă;
-jurnalistul Mircea Toma – premiul „Salvez Roşia Montană” pentru susţinerea interzicerii utilizării tehnologiilor pe bază de cianuri în România;
-jurnalista Elena Tudor – premiul „O ştire verde pe zi şi eşti alt om” pentru realizarea pastilei „Ştirea verde”, difuzată zilnic pe Europa FM;
-echipa Reporterii Realităţii – premiul „Realitatea este dură” pentru reportajele „verzi” difuzate săptămânal pe Realitatea TV;
-echipa „România, te iubesc!” – premiul „România e frumoasă” pentru emisiunile de protecţia mediului realizate pe Pro TV;
-echipa Think Outside the Box – premiul „Think deci exist”, pentru promovarea ecologiei şi a unui stil de viaţă sănătos.

La capitolul premii negative s-au remarcat:

-Administraţia Fondului pentru Mediu – premiul „Încremeniţi în proiecte” pentru incapacitatea de a finanţa proiectele de mediu şi pentru condiţiile de finanţare a proiectelor organizaţiilor neguvernamentale;
-Elena Udrea – premiul „Sufăr de daltonism” pentru că nu face diferenţa între verde şi roşu, în ceea ce priveşte schema de investiţii verzi (Green Investment Scheme - GIS) şi tranzacţionarea unităţilor de emisii de dioxid de carbon;
-ministrul Economiei, Adriean Videanu – premiul „Banii n-au miros”, categoria miniştri, pentru susţinerea proiectului propus de Roşia Montană Gold Corporation;
-europarlamentarii Cristian Preda, Sebastian Bodu, Elena Băsescu, Theodor Stolojan, Traian Ungureanu, Adina Vălean, Ioan Mircea Pascu – premiul „Banii n-au miros”, categoria europarlamentari, pentru votul împotriva rezoluţiei Parlamentului European referitoare la interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianură;
-Sulfina Barbu – premiul „Adio spaţii verzi” pentru susţinerea modificărilor legislative care permit construcţiile pe spaţii verzi;
-ministrul Transporturilor Radu Berceanu – premiul „CFR, un moft” pentru lipsa proiectelor de dezvoltare a infrastructurii feroviare;
-Guvernul Boc – premiul „Dau B(f)oc Ariilor Protejate” pentru desfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate;
-primarul sectorului 2, Neculai Onţanu şi primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă – premiul „Construim viitorul. Din beton” pentru autorizaţiile ilegale pentru construcţii în parcuri;
-jurnalistul Ioan T. Morar – premiul „Slujesc Roşia Montană Gold Corporation” pentru susţinerea proiectului propus de compania canadiană.

Pentru al treilea an consecutiv, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Ecopolis, WWF, Terra Mileniul III, Alma Ro şi Copacul de Hârtie au analizat ce s-a întâmplat în domeniul protecţiei mediului, cine şi, mai ales, ce a făcut pentru a proteja mediul. Criteriile alegerii câştigătorilor Premiilor de mediu 2010 au fost susţinerea sau iniţierea unor activităţi, proiecte sau iniţiative legislative de mediu, implicarea în activităţi de protecţia mediului şi sprijinul acordat ONG-urilor de mediu.

Scopul principal al evenimentului este acela de a creşte responsabiliteatea politicienilor şi a mass-media, cu privire la problemele de mediu. Acordarea Premiilor de mediu reprezintă o modalitate degajată de stabilire a unui dialog între ONG-urile de mediu, politicieni şi mass-media, care au astfel ocazia să se cunoască mai bine într-un mediu informal. Organizatorii îşi propun întărirea capacităţii de advocacy a organizaţiilor neguvernamentale de protecţia mediului din România, prin implementarea unui sistem de premiere a politicienilor şi jurnaliştilor cu ocazia Zilei Mediului.

Evenimentul de premiere, susţinut şi de această dată de Recolamp şi Ecotic, s-a defăşurat la Verde Café. Festivitatea de premiere, prezentată de Gianina Corondan şi Liviu Mihaiu, a fost urmată de un spectacol susţinut de DJ Vasile.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-salvati-dunarea-si-delta/green-awards-de-ziua-mediului