Atelier ocupational pentru sprijinirea incluziunii copiilor si tinerilor strazii

Satu Mare - 8 iulie 2010

Comunicat tip General in ONG

In perioada 1 iulie 2010 – 30 iunie 2011, Asociatia Stea deruleaza la Satu Mare proiectul „Atelier ocupational pentru sprijinirea incluziunii copiilor si tinerilor strazii” finantat de catre Fundatia Soros Romania, prin intermediul programului “Fondul de Urgenta” si confinantat de catre Consiliul Local Satu Mare prin intermediul SPAS Satu Mare si asociatiile Popica Onlus din Italia si Croire Que Tout Est Possible din Franta.

Acest proiect face parte dintr-un amplu program intiat în primavara anului 2009 numit „StradAlternativa”, condus de Asociatia Stea, Popica Onlus din Italia si Solidarite Enfance Roumanie din Franta, care urmăreşte sprjinirea unei graduale integrari sociale a copiilor ssi tinerilor strazii printr-un mecanism complex de interventie sociala ce cuprinde 3 etape : contactul stradal prin unitatea mobila, centrul de zi si locuinţa protejata.
Proiectul de fata urmareste diminuarea decalajelor in domeniul educatiei, dezvoltarii abilitatilor de viata, informarii, orientarii si incluziunii sociale intre copiii si tinerii strazii din Satu Mare si cei din comunitatea locala si dezvoltarea competentelor echipei Asociatiei Stea de realizare de programe de consiliere si terapie ocupationala care sa determine dezvoltarea abilitatilor beneficiarilor, cresterea stimei de sine si a motivatiei pentru incluziune sociala.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 17 copii si tineri ai strazii din judetul Satu Mare cu varsta intre 7 si 35 ani, care frecventeaza centrul de zi al Asociatiei Stea, iar beneficiarii indirecţi sunt tinerii din locuinţa protejată, echipa Stea şi comunitatea locală.
Activităţile proiectului se axează pe 4 directii principale : igiena, sanatate si reducerea riscurilor de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala si a virusului hepatitei B; alfabetizare; dezvoltarea abilitatilor de integrare in campul muncii si formarea competentelor profesionale in meseria de impletitor nuiele si alte mestesuguri; sensibilizarea comunitatii locale in vederea reducerii discriminarii copiilor si tinerilor strazii prin valorizarea competentelor si aptitudinilor lor manifestate in activitatile mestesugaresti.
Una dintre activitatile principale ale proiectului derulata in parteneriat cu Asociatia Culturala Aranykapu din Satu Mare, este initierea copiilor si tinerilor strazii in diferite tehnici mestesugaresti, urmand ca ultimele 4 luni ale proiectului sa fie dedicate crearii unui atelier mestesugaresc de terapie ocupationala unde acestia vor avea ocazia sa exerseze cele invatate si sa pregateasca obiecte artizanale pentru realizarea unei expozitii in comunitate.
Implementarea proiectului determina:
-reducerea riscului imbolnavirii cu BTS si HVB si imbunatatirea starii de sanatate a beneficiarilor care vor constientiza importanta respectarii regulilor de igiena.
-crearea conditiilor necesare ca beneficiarii sa treaca prin experiente similare unui loc de munca formandu-si abilitati de a respecta un program, de a relationa cu colegii si superiorii, de a respecta unele cerinte si de a realiza produse mestesugaresti.
-reducerea consumului de aurolac al beneficiarilor canalizand atentia si mobilizand vointa lor spre obiective individuale de integrare.
-cresterea stimei de sine a beneficiarilor prin punerea in valoare in comunitate a rezultatelor muncii lor.
-modificarea perceptiei comunitatii vis a vis de copiii si tinerii strazii, demonstrand ca aceştia pot deveni parte integranta utila.
-cresterea vizibilitatii organizatiei şi a proiectului StradAlternativa in randul comunitatii.
-dezvoltarea competentelor echipei organizatiei pentru realizarea de programe de terapie ocupationala.

Despre Asociatia STEA

Asociaţia STEA este o organizatie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330. Persoana de contact: Cristina-Maria Bala, Director, E-mail: asociatiastea@gmail.com.
asociatiastea@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-stea/atelier-ocupational-pentru-sprijinirea-incluziunii-copiilor-si-tinerilor-strazii