Voluntari, Referendum local în 22.11.2009 pentru a răspunde la întrebarea: oraşul Voluntari viitor sectorul 7 al capitalei?

Voluntari - 18 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Administratie Publica

Cetăţenii din Voluntari sunt chemaţi din nou la un referendum în 22.11.2009, odată cu alegerile prezidenţiale, pentru a se pronunţa asupra transformării oraşului Voluntari în sector 7 al capitalei.

Majoritatea locuitorilor din Pipera, zonă administrată de primăria Voluntari, sunt împotriva acestui proiect.

Din punct de vedere al istoriei şi al amplasării geografice, Pipera aparţine mai degrabă sectorul 1 Bucureşti, făcând parte pentru anumite perioade de timp din Băneasa, fiind totodată limitrofă cu sectorul 1 Bucureşti în zona Grădinii Zoologice Băneasa. Pipera depinde de utilităţile capitalei, nefiind independentă din acest punct de vedere. Parametrii economico sociali diferenţiază Pipera de restul oraşului Voluntari. Pipera este principala sursă de taxe şi impozite la bugetul local, în timp ce pentru oraşul vechi Voluntari priorităţile le constituie rezolvarea problemelor sociale. Pipera diferă şi de restul judeţului Ilfov, ultimul preponderent cu profil agricol.

Cum văd locuitorii din Pipera soluţionarea nemulţumirilor lor? Separarea administrativă a cartierului Pipera de oraşul vechi Voluntari concomitent cu anexarea la sectorul 1 sau 2 Bucureşti este dorită de locuitorii din Pipera. Ei nu exclud posibilitatea de a avea o administraţie locală independentă, cu primărie proprie şi consiliu local propriu.

Locuitorul de rând din Pipera, se întreabă: de ce ar fi mai bine să se numească locuitor al capitalei, când şi aşa plăteşte taxe şi impozite la nivel de zonă rezidenţială Bucureşti, când şi aşa are parte, pentru aceşti bani plătiţi administraţiei locale, de fosă şi puţ, noroi sau praf, dar mereu de întunericul nocturn? Să fie oare unul dintre răspunsuri: pentru că primarul, consilierii locali şi echipa din primăria Voluntari vor să facă parte din familia selectă a primăriilor din capitală, asigurându-şi astfel pentru alţi câţiva ani posturile în administraţie?

Dacă o primărie a capitalei, cu 1.4 – 2.5 posturi în organigramă la mia de locuitori administrează cca. 250.000 – 350.000 cetăţeni, în Voluntari, oraş de 10 ori mai mic decât un sector din Bucureşti, sunt de 10 ori mai multe posturi în organigrama primăriei. O administraţie locală supradimensionată, aşa cum este primăria Voluntari, dar ineficientă şi neperformantă, demonstrând zilnic o atitudine şi un comportament de primărie de comună, accede la rangul de primărie de capitală.

De ce sunt supăraţi locuitorii din Pipera pe edilii oraşului?
1.Din cauza unei infrastructuri neadecvate, începând cu reţeaua de canalizare şi apă potabilă până la reţeaua de străzi, înguste, asfalate la repezeală, acum dantelării de gropi?
2.Din cauza haosului urbanistic, când arhitecţii primăriei au aprobat şi aprobă construcţia de blocuri peste şi în mijlocul zonelor cu case, cu regim P+1+M?
3.Din cauza faptului că primăria cheltuie banul public provenit din taxele locale (la fel de mari ca şi taxele zonelor rezidenţiale din Bucureşti) pentru proiecte grandioase situate în oraşul vechi Voluntari, fără să ţină cont de necesităţile vitale ale locuitorilor din Pipera?
4.Pentru că este încălcat dreptul de proprietate asupra reţelelor de utilităţi in cartierele construite de SC Impact Development SA, firmă care, emite facturi de energie fără a avea licenţă de distribuitor?
5.Pentru că primăria Voluntari încalcă Legea 544/2001 (dreptul la acces la informaţii de interes public) şi Legea 52/2003 (privind transparenţa decizională a administraţiei publice)? Răspunsul la fiecare întrebare este DA.

Primarul Pandele va primi în 22.11.2009, la referendumul local, din partea locuitorilor din Pipera cartonaşul roşu şi un vot de blam pentru ceea ce nu a făcut în ultimii ani, pentru ceea ce a promis, dar nu a transpus în realitate, pentru toate greutăţile şi nemulţumirile produse zilnic, fiecărui locuitor din Pipera.

Amintim că:
-la referendumul din 20.07.2003, din cei 29.979 locuitori ai comunei Voluntari, 11.772 au votat pentru transformarea comunei lor în oraş Voluntari, legea Nr. 87/2004 devenind practic certificatul de naştere al oraşului.
-la numai un an, în 31.10.2004 locuitorii oraşului au fost chemaţi din nou la vot pentru a se pronunţa asupra transformării oraşului în municipiu de rang II. Din totalul de 30.016 locuitori, 15.800 au votat pentru iniţiativa primarului, care nu a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul, nefiind îndeplinite condiţiile cerute pentru un oraş cu rang de municipiu.



Despre Asociatia Zona Drumul Potcoavei Voluntari

Comunicatul este din partea a 7 asociaţii de locatari şi proprietari din Pipera, oraş Voluntari
Ursula L. Bologa, 021 2690565, 0732988947
ursula_bologa@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-zona-drumul-potcoavei-voluntari/voluntari-referendum-local-in-22-11-2009-pentru-a-raspunde-la-intrebarea-orasul-voluntari-viitor-sectorul-7-al-capitalei