Autism Romania participa la Conferinta Nationala a Pacientilor

BUCURESTI - 8 februarie 2010

Comunicat tip General in Sanatate


In perioada 11-13 martie 2010, Asociatia Autism Romania va participa datorita noului parteneriat incheiat cu Sanatatea Media Group la Conferinţa Naţională a Pacienţilor.
Sănătatea Media Group, lider în servicii de comunicare şi relaţii publice în domeniul sănătăţii, organizează pentru prima dată în România o astfel de conferinta. Evenimentul, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 11-13 martie 2010 si este realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”

Autism Romania participa la Conferinta Nationala a Pacientilor

Conferinţa Naţională a Pacienţilor, cel mai important eveniment dedicat informării şi îmbunătăţirii condiţiei pacientului român, va reuni reprezentanţii tuturor asociaţiilor de pacienţi din România, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiilor de Sănătate Publică, dar şi oficialităţi din cadrul Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi Senatul României, medici şi reprezentanţi ai farmaciştilor.

Desfăşurată sub sloganul „Comunicare pentru sănătate. Sănătate pentru pacienţi”, conferinţa va fi structurată pe parcursul a trei zile de dezbateri tematice. Astfel prima zi va avea ca tema principala “Conditia pacientului roman”,urmand ca celelalte doua zile sase ocupe de sesiuni de comunicare pe afectiuni specifice.

Evenimentul este conceput în manieră interactivă, astfel încât participanţii vor putea adresa întrebări oficialităţilor, medicilor şi specialiştilor invitaţi în calitate de speakeri şi vor putea afla, astfel, în cadrul conferinţei, cele mai bune răspunsuri la problemele cu care se confruntă în calitate de pacienţi.
În cadrul conferinţei, pe lângă sesiunile de comunicare, se va organiza şi o expoziţie - „Info Pacienţi” - în cadrul căreia vor fi expuse standuri de prezentare ale asociaţiilor de pacienţi, dar şi ale companiilor care oferă produse şi servicii destinate pacienţilor. Evenimentul se încheie pe data de 13 martie, Ziua Europeană a Pacienţilor.

“Apreciem initiativa Sanatatea Media Group de a organiza o astfel de conferintaunde vocea pacientilor sa fie ascultata si , speram, auzita. Cred ava fi un prilej de cunoastere medici-pacienti si de schimb reciproc de opinii-informatii privind actul medical, nevoile si asteptarile ‚partilor imp;icate’. Ne bucuram sa participam ca parteneri la organizarea conferintei , acesta fiind un nou si bun prilej pentru AUTISM ROMANIA de a face cunoscute nevoiile specifice ale beneficiarilor nostri: persoanele cu Tulburari din spectrul autismului_TSA; copii, tineri sau adulti.
Dorim sa accentuam ideea necesitatii ca profesionistii din sisitemul medical: medici de familie, sau de oricare specializare, sa tina seama de particularitatile specifice ale persoanelor cu TSA: de comunicare, relationale, de comportamente specifice-intereses si activitati restrinse si limitate, flexibilitate scazuta in gindire si comportamnente in momentul in care au in fata lor ca pacienti,Dificultatile specifice ii fac sa fie vulnerabili, daca nu sint intelesi..Astfe o  buna informare a tuturor profesionistilor din sistemul medical, chiar formare in TSA in pregatirea initiala a acestora, dar si o mai mare emaptie fata de aceste persoane (copii, tineri sau adulti, batrini) si familiile lor este de dorit si foarte benefica.” declara presedinta Autism Romania.


Asociatia noastra considera de asemenea informarea un punct esential in rezolvarea problemelor celor de langa noi.Informare este atat de importanta pentru ca in Romania anului 2009, inca se diagnosticheaza gresit acest sindrom si nu exista statistici oficiale care sa ateste numarul persoanelor afectate de autism.

Despre Autism Romania

Despre autism:
Autismul este o tulburarea de dezvoltare complexă şi foarte serioasă, ce se manifesta inainte de virsta de 3 ani si afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur a copilului, înţelegerea lumii înconjurătoare, la acestea adăugîndu-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială. Autismul (Tulburările din spectrul autismului) nu este un handicap intelectual, chiar dacă, în multe cazuri -aprox 50% - poate fi insoţit şi de diverse grade de retard, şi nici boală psihică. Nu este o tulburarea rară, fiind a treia tulburare în rîndul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală. Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decît al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.
TSA afectează între 2 şi 6 / 1000 de persoane (după National Institute of Mental Health - NIMH, USA), este de 4 ori mai des întâlnită la băieţi decât la fete. După un studiu recent al Universităţii Cambridge, 1 din 58 de copii este afectat de o tulburare din spectrul autismului în Marea Britanie. Iar autismul nu este condiţionat geografic, de rasă, etnie sau clasă socială sau nivel cultural al familiei.
În România nu există nici o statistică privind numărul de persoane cu autism (copii, tineri, adulţi). Putem estima, după prevalenţa internaţională (NIMH, SUA) că avem peste 30.000 copii afectaţi de tulburări din spectrul autismului. Numărul de adulţi este mai greu de estimat întrucît există probleme serioase la diagnosticarea (subdiagnosticare sau diagnosticare greşită) şi încadrarea în grad de handicap a acestora.

Despre Asociatie:
AUTISM ROMANIA este o organizaţie care apără şi promovează drepturile şi interesele persoanelor cu autism (copii, tineri, adulţi) şi ale familiilor acestora. Prin acţiunile pe care le face, urmăreste ca acestea să beneficieze de servicii de calitate şi adecvate nevoilor lor, precum şi schimbarea societăţii româneşti astfel încât aceasta să ofere condiţii demne de viaţă, şanse legale la o viaţă bună şi semnificativă persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. 
În martie 2002 AUTISM ROMÂNIA a devenit membră a Organizaţiei Internaţionale Autism-Europe, organizaţie care are ca membri peste 78 de organizaţii din peste 30 de ţări din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizaţii de părinţi.
Anca Echim - 0761104431
office@ autismromania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/autism-romania/autism-romania-participa-la-conferinta-nationala-a-pacientilor