Eu şi Tu ALĂTURI! De Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

BUCURESTI - 31 martie 2009

Comunicat tip General in Social

Peste 30000 de copii în România au o tulburare din spectrul autismului. De Ziua Internaţională de Conştientiezare a Autismului, AUTISM ROMÂNIA- Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism şi Teatrul Ion Creangă vă invită în Cismigiu să sărbătoriţi ALATURI de copiii cu autism şi invitaţilor lor intrînd in lumea „Poveştilor minunate, frumos colorate”. Joi, 2 Aprilie, ora 16.

Copiii cu autism sînt, înainte de toate, copii şi merită şi au dreptul să beneficieze de toate oportunităţile de care beneficiază toţi ceilalţi oameni în societatea noastră, să fie înţeleşi şi respectaţi şi să trăiască fericiţi. La fel şi tinerii şi adulţii cu autism.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientiezare a Autismului, pe 2 aprilie, ora 16, în Cişmigiu, AUTISM ROMÂNIA- Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism şi Teatrul Ion Creangă, organizează un eveniment interactiv dedicat copiilor cu autism şi invitaţilor lor: prieteni, colegi, profesori, copii din parc, părinţi şi bunici ai acestora.

Ce se va intimpla atunci acolo?

*Va putea fi vizionat spectacolul „Poveşti minunate, frumos colorate”, pe care actorii Teatrului Ion Creangă îl vor oferi minunaţilor noştri copii şi tuturor celor care le sînt ALĂTURI;
*Copiii care doresc pot fi pictaţi pe faţă de către actorii Teatrului Ion Creangă;
*Vor putea fi vazute desene şi alte creaţii ale copiilor cu autism adunate într-o miniexpoziţie, care
*Copiii noştri cu autism, împreună cu toţi ceilalţi copii prezenţi, vor putea participa la un ‚atelier de creaţie’ (desen) în aer liber — un exerciţiu de interacţiune, prilej cu care se vor cunoaşte mai bine între ei, vor putea fi ALĂTURI, aşa cum este şi firesc să fie în viaţa de zi cu zi .


În decembrie 2007 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 2 Aprilie drept Zi Internaţională de Conştientizare a Autismului. Această zi este sărbătorită în întreaga lume, prilej cu care vocile a milioane de oameni afectaţi de autism şi ale familiilor lor sunt auzite. Doar în Europa se estimează a fi 5 milioane de persoane afectate. În România nu există nici o statistică oficială nici în ceea ce ii priveşte numărul de copii, cu atât mai puţin cel al adulţilor, întrucât, după 18 ani, ei primesc alte diagnostice, neadecvate, în general de boală psihică: psihoză-schizofrenie. După ratele internaţionale de prevalenţă, putem estima că ar fi peste 30.000 de copii afectaţi de o Tulburare din Spectrul Autismului. Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decît al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică, tulburarea ‘centrală’ dintr-un întreg spectru de tulburări de dezvoltare, Tulburările din Spectrul Autismului-TSA (cuprind autismul, sindromul Asperger şi tulburările prevazive de dezvoltare-nespecificate altfel); TSA prezintă o largă varietate de manifestări clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalităţi de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice, posibil în combinaţie cu anumiţi factori de mediu.
Autismul este o dizabilitate complexă şi foarte serioasă, ce afecteaza persoana pe toată durata vieţii. Principalele caracteristici sînt afectarea capacităţii de comunicare socială verbală şi neverbală, afectarea capacităţii de relaţionare socială, interesele limitate şi comportamentul repetitiv. La multe persoane apar şi tulburări de natură senzorială. Combinaţia acestor 3 caracteristici este diferită de la individ la individ, gradul de afectare este diferit, de aceea presoanele cu autism nu seamnă între ele.
Autismul (Tulburările din spectrul autismului) nu este o boală psihică şi nu este un handicap intelectual, chiar dacă în multe cazuri -aprox 50%- poate fi însoţit şi de diverse grade retard. Dar persoanele cu autism avea şi intelect normal sau chiar peste medie sau capacităţi deosebite în unele domenii: artă, calcul matematic, memorie exceptională s.a (cei cu Sindrom Asperger). Este a treia tulburare în rîndul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală, deci nu este o tulburare rară, aşa cum s-a crezut pînă nu demult. TSA afectează între 2-6/ 1000 de persoane (după National Institute of Mental Health-NIMH, USA). După un studiu recent al Universitati Cambridge, 1 din 58 de copii este afectat de o TSA în Marea Britanie. Autismul nu este condiţionat geografic, de rasă, etnie sau condiţia socială sau nivel cultural al familiei.

Mai multe informaţii despre TSA puteţi găsi vizitînd www.autismromania.ro

Despre Autism Romania

AUTISM ROMANIA este o organizaţie care apără şi promovează drepturile şi interesele persoanelor cu autism (copii, tineri, adulţi) şi ale familiilor acestora. Prin acţiunile noastre urmărim ca acestea să beneficieze de servicii de calitate şi adecvate nevoilor lor, precum şi schimbarea societăţii româneşti astfel încât aceasta să ofere condiţii demne de viaţă, şanse legale la o viaţă bună şi semnificativă persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.
Autism Romania
Liuba Iacoblev
Presedinte
tel 0731 816 880
autismromania@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/autism-romania/eu-si-tu-alaturi-de-ziua-internationala-de-constientizare-a-autismului