Autorităţile de reglementare din Europa, în faţa unor noi provocări

BUCURESTI - 31 mai 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

ANRC, în calitate de membru cu drepturi depline al IRG şi membru observator în cadrul ERG, a luat parte la dezbaterile privind direcţiile de acţiune în ceea ce priveşte reglementarea pieţei de comunicaţii electronice din Europa.

Autorităţile de reglementare din Europa, în faţa unor noi provocări

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu, şi vicepreşedintele ANRC, Alexandrina Hîrţan, au luat parte la reuniunile plenare ale Grupului Reglementatorilor Independenţi (IRG) şi Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Reţele şi Servicii de Comunicaţii Electronice (ERG), care au avut loc la Bled, în Slovenia. În calitate de membru cu drepturi depline al IRG şi membru observator în cadrul ERG, ANRC a luat parte la dezbaterile privind direcţiile de acţiune în ceea ce priveşte reglementarea pieţei de comunicaţii electronice din Europa.

Reprezentanţii autorităţilor de reglementare prezenţi la lucrările reuniunii plenare a ERG (25-26 mai) au luat decizia de a-şi intensifica eforturile în direcţia identificării unei abordări armonizate la nivel european privind reglementarea serviciilor de roaming internaţional în reţelele mobile. În primele 5 luni ale acestui an, ERG a întreprins o analiză detaliată asupra acestor servicii, pe baza datelor furnizate de operatorii de reţele mobile. Concluziile analizei au arătat că utilizatorii finali care călătoresc într-o altă ţară decât cea unde se află reţeaua la care sunt abonaţi plătesc în prezent tarife foarte mari pentru serviciile de roaming, fără a exista o justificare clară a nivelului acestor tarife. Cauzele sunt atât tarifele mari pe care operatorul reţelei-gazdă le percepe operatorului reţelei la care este abonat utilizatorul aflat în roaming, cât şi, în multe cazuri, nivelul ridicat al marjelor nete aplicate utilizatorului pentru convorbirile în roaming de către operatorul reţelei la care acesta este abonat. De asemenea, de multe ori utilizatorii nu beneficiază de informaţii clare asupra tarifelor de roaming.

Pe baza acestor concluzii, ERG a adoptat în cadrul reuniunii şi va publica spre consultare o Poziţie Comună asupra definirii şi analizării pieţei de gros a serviciilor de roaming internaţional, una dintre cele 18 pieţe relevante pe care Comisia Europeană le recomandă spre analiză în vederea reglementării ex ante. Autorităţile de reglementare au decis totodată să demareze la nivel naţional, în perioada imediat următoare, definirea şi analiza pieţelor de gros ale serviciilor de roaming internaţional în reţelele mobile. În acelaşi timp, s-a stabilit înfiinţarea unei echipe de proiect care să identifice măsurile necesare în vederea creşterii gradului de informare a utilizatorilor asupra tarifelor de roaming. Următoarea reuniune plenară a ERG urmează să analizeze progresele înregistrate în desfăşurarea analizelor de piaţă.

În cadrul plenarei ERG a fost de asemenea prezentat un raport asupra stadiului de dezvoltare al comunicaţiilor electronice în bandă largă (broadband) într-un număr de 13 state europene. Concluziile raportului au arătat că principalul factor determinant al creşterii penetrării serviciilor broadband este concurenţa, promovată de autorităţi prin reglementarea accesului la bucla locală. Ţările cu pieţe mai competitive au în general un nivel mai mare de penetrare a serviciilor de comunicaţii în bandă largă, iar piaţa acestor servicii înregistrează un ritm de creştere mai rapid decât în celelalte ţări.

Dezbaterile în cadrul plenarei ERG au mai vizat accesul de tip bitstream la reţelele de cablu, abordarea armonizată a impunerii măsurilor de reglementare în ţările ERG, conceptul de putere semnificativă pe piaţă, experienţele acumulate cu privire la definirea pieţelor relevante, analizele de piaţă şi adoptarea măsurilor de reglementare, separaţia contabilă şi contabilitatea costurilor, programul de lucru al ERG pentru anii 2005 şi 2006.

În zilele de 26-27 mai, în continuarea reuniunii plenare a ERG, a avut loc un seminar în cadrul căruia membrii şi observatorii Grupului au analizat provocările cu care se confruntă autorităţile de reglementare europene în contextul evoluţiilor tehnologice rapide ale ultimilor ani, care au determinat dezvoltarea serviciilor de comunicaţii electronice în bandă largă, a reţelelor de tip VoIP şi NGN (Next Generation Networks) şi a accesului wireless în bandă largă.

Următoarele reuniuni plenare ale IRG şi ERG vor avea loc la Copenhaga, în Danemarca, în zilele de 22-23 septembrie 2005.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) a devenit membru cu drepturi depline al IRG şi membru observator al ERG în luna februarie a anului 2004. Cele două organisme reunesc autorităţi de reglementare din Europa, iar în cazul ERG şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, şi au drept obiectiv principal armonizarea practicilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice la nivel european.

Despre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii este instituţia independentă de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale. În activitatea sa, ANRC urmăreşte ca obiective majore: promovarea concurenţei, protecţia intereselor utilizatorilor finali şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.
Raluca Moraru, tel: 307.54.11
media@anrc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/autoritatea-nationala-de-reglementare-in-comunicatii/autoritatile-de-reglementare-din-europa-in-fata-unor-noi-provocari