România: Apel urgent pentru un Program naţional de educaţie financiară

BUCURESTI - 5 iulie 2010

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Într-o perioadă de criză economică mondială, nivelul de educaţie financiară al românilor este scăzut, înregistrând un punctaj de 31 pe o scară de la 0 la 100, după cum reiese dintr-o cercetare solicitată de Banca Mondială.

În climatul economic din ziua de astăzi, este util ca persoanele fizice să fie responsabile pentru problemele lor financiare, să-şi gestioneze banii, să planifice din timp, să aleagă produse financiare şi să fie continuu informate în legătură cu chestiunile de natură financiară. În cadrul cercetării referitoare la educaţia financiară, solicitate de Banca Mondială în luna mai 2010, s-a constatat că cea mai mare parte a populaţiei din România se zbate să facă faţă angajamentelor financiare în care a intrat şi că foloseşte prea puţin serviciile financiare pe care le are la dispoziţie. Aproximativ jumătate din populaţie economiseşte bani din salariul lunar. Cea mai mare parte dintre cei care fac economii le fac pentru zile negre şi prea puţin economisesc pentru pensie. Cea mai mare parte a economiilor este păstrată acasă, în bani gheaţă.

Cam 14% din populaţie nu cunoaşte nimic şi nici nu este interesată să participe pe pieţele de servicii financiare. Alţi 41% ştiu prea puţin despre problemele de ordin financiar şi au foarte puţină încredere sau puţine cunoştinţe în legătură cu instituţiile financiare.
COMUNICATUL în întregime:

http://go.worldbank.org/IHQ9NIJ0H0

Despre Banca Mondiala

The World Bank
Contact:
Bucureşti: Daniel Kozak (+ 4021) 2010 311
dkozak@worldbank.org
Washington: Kristyn Schrader, (+1-202) 458-2736
kschrader@worldbank.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/banca-mondiala/romania-apel-urgent-pentru-un-program-national-de-educatie-financiara