De ce apelam la psiholog ?

BUCURESTI - 10 iunie 2019

Comunicat tip General in Social

Credeti ca omul din ziua de azi, sufera mai mult decat persoanele din trecut? Si daca da, de ce?

               Psiholog Constantin Cornea: Problemele din ziua de azi cum ar fi stresul, nemultumirile legate de relatie sau lipsa unei relatii, adictiile cat si nemultumirile legate de orice aspect al vietii cotidiene, pot declansa probleme de natura psihologica. Acestea se pot manifesta sub forma unor somatizari, adica dureri fizice a caror cauza se afla de fapt, in sfera psihica.

               Sunt anumite semnale ce ar trebui ne dea de gandit?

               Psiholog Bucuresti : oricare dintre elementele descrise in continuare pot reprezenta semnale de alarma, ce ar trebui sa ne dea de gandit, pentru a merge la un psiholog. Iar aceste elemente pot fi:

Starea de oboseala permanenta, lipsa chefului sau lipsa dorintei de a intreprinde orice activitateAtacurile de panic ape care, de cele mai multe ori, persoana le poate considera atacuri cerebrale sau crize cardiaceFrica sau teama aproape permanenta ca ceva rau se poate intampla cu persoana respective, cu o persoana draga cum ar fi copilul, partenera sau parintii. Sau frica ca nu cumva sa ramana fara locul de munca sau ca se poate imbolnavi de ceva gravProblemele cu somnul, pot deasemenea constitui semnale ca ceva in neregula se intampla. Astfel daca exista urmatoarele simptome, cum ar fi: cosmaruri, insomnie, somnolenta excesiva, este bine sa apelam la un psihologTulburari alimentare ce duc la cresterea sau scaderea brusca in greutate, mancatul obsesiv compulsiv, lipsa poftei de mancare, sau tulburari  digestiveTulburari ale activitati sau dorintei sexuale, cum ar fi: lipsa dorintei, problemele de erectie, ejacularea precoce, anorgasmieTicuri nervoase, accese de furie, iritabilitate, nervozitate, ura excesiva, credinta ca ceva rau se poate intampla, gandul ca toata lumea doreste sa va faca rau sau ca va barfesteDureri ciudate care apar fara un motiv medical evident.Accentuarea adictiilor legate de alcool, droguri, jocuri de norocPlansul facil, uneori fara motivAutomedicatia, autodiagnosticarea citind despre diferite afectiuni in care exista senzatia ca va regasiti

 

Cin cazul in care nu se apeleaza la un specialist, care sunt riscurile?

Psiholog Constantin Cornea: In mod evident, oricare dintre starile

descrise mai sus, pot ascunde afectiuni de natura medicala, dar si de natura psihica. Daca acestea nu sunt diagnosticate la timp, se pot acutiza, cum de altfel pot atrage dupa sine o seama intreaga de afectiuni associate, bolii primare. In cazul in care vorbim de o problema de natura psihica, in cazul in care persoana suferinda nu apeleaza la timp la psiholog, exista posibilitatea ca afectiunea sa se acutizeze, putanduse ajunge la internare sau la medicatie pe termen lung. Deasemeanea, tulburarile de natura psihica, pot duce la situatii nedorite cum ar fi: divortul, probleme sau conflicte in relationarea cu colegii ce pot atrage pierderea locului de munca. Viata sociala a individului poate avea deasemenea de suferit.

               In egala masura, o autodiagnoza poate crea probleme pentru ca automedicatia nu asigura rezolvarea problemei, nici pe departe.

               Pe langa cele descrise mai sus, putem spune ca functiile psihice ale individului pot suferi transformari dramatice, ducand la adictii grave sau la probleme legate de stima de sine.

 

               Ne puteti spune cum poate ajuta un psihoterapeut o persoana care sufera?

               Psiholog Constantin Cornea: in primul rand poate ajuta individul sa isi dea seama daca suferinta este de natura fizica sau psihica. Evidentierea naturii afectiunii se face cu ajutorul medicului de familie sau a unui medic specialist.

               In cazul in care, este exclusa cauza fizica, se poate trece la un plan terapeutic ce ajuta persoana in cauza sa descopere care sunt adevaratele cauze ale problemei dar si care sunt solutiile pe termen, scurt, mediu si lung. Insa, daca afectiunea este grava, pacientul poate necesita internare sau medicatie prescrisa de un medic psihiatru, pentru a trece cat mai usor peste problemele respective.

              

 

Despre Biz Advisor SRL

Biz Advisor -Agentie de marketing