Instrumente de mediu in dezvoltarea afacerii

Cluj Napoca - 12 septembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Prezenţa unor personalităţi din domeniul mediului (Zoltan Levente Nagy, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului; Mihai Toti, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu; Dagmar Diwok, expert Comisia Europeană; Florian Udrea, directorul Gărzii Naţionale de Mediu, Mădălina Cozma, director al Direcţiei Proiecte, Programe, Relaţii Internaţionale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Iulia Degeratu, manager public al Unităţii de politici Publice din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Daniela Ioana Florea, Şef Serviciu Direcţia Generală Sol, Subsol şi Gestiune Deşeuri) a făcut ca sala conferinţei să fie plină de doritori de informaţii utile atât administraţiilor locale, cât şi companiilor din diverse industrii.
Cele două zile de conferinţă au fost împărţite în sesiuni legate de subiecte cum ar fi producţia şi consumul durabil; apa – cea mai preţioasă resursă; managementul deşeurilor biodiversitate; eticheta ecologică – paşaportul produselor pentru Europa; oportunităţi de accesare a Fondurilor interne şi a celor europene pentru proiecte în domeniul protecţiei mediului.
Domnul Zoltan Nagy, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a deschis oficial seria discuţiilor din prima zi, urmat de domnul Mihai Toti care a ţinut să menţioneze că ”iniţiativa ziarului Reporter Economic s-a materializat ca un adevărat eveniment de mediu. Sunt puţine astfel de evenimente.” Am constatat că a crescut optimismul domnului Toti: “Avem bani, începem să avem proiecte şi trebuie să le facem împreună”. Îndemnul acestuia pentru toţi cei prezenţi a fost destul de clar: “există bani, faceţi proiecte!”. Subiectele de discuţie s-au axat pe problematica gestionării deşeurilor în România, pe aspecte legislative privind implementarea directivelor europene din domeniul gestionării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje, pe managementul substanţelor chimice periculoase etc. Manifestarea de la Cluj s-a înscris în seria de Conferinţe „Impact 2007”, a cincea din seria pe acest an dedicată acestei tematici, urmând ca şi alte oraşe importante ( Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Timişoara, Bucureşti) să prezinte comunităţilor locale avantajele unor asemenea abordări.
Daniela Florea, şef serviciu Direcţia Generală Sol, Subsol şi Gestiune Deşeuri, a vorbit despre gestiunea deşeurilor, concluzionând cu sfaturi bune de luat în seamă:
•Nu renunţaţi la speranţa şi nu rataţi nicio ocazie căci nu se va întoarce : Utilizaţi-o cât mai bine!
•Nu există progres fără lacrimi şi transpiraţie: fiţi pregătiţi şi motivaţi-vă angajaţii!
•Nu este o ruşine să greşeşti, dar este de neiertat să persişti în greşeală!
Recenta aderare la Uniunea Europeană impune mai mult ca niciodată mediului de afaceri din România adoptarea unor tehnologii şi politici de dezvoltare adaptate promovării unui mediu curat şi sustenabil, în acord cu directivele europene privind dezvoltarea durabilă.
Domnul Toti a facut o caracterizare a românului din punct de vedere ecologic: “Cetăţeanul român încă nu a conştientizat importanţa protecţiei mediului dintr-o seamă de motive. Datorită experienţei noastre istorice, nu s-a dat importanţă protecţiei mediului. Importantă era dezvoltarea, zisă economică, construirea mamuţilor industriali în orice fel de condiţii. Lipsa educaţiei ecologice în şcoli lipseşte cu desăvârşire la un anumit segment al populaţiei. Pe de altă parte, faptul că în România, până în ultima vreme, nu au fost dotări de protecţia mediului, toate depozitele ecologice nu au fost construite în mod conform, nu s-a investit în acest domeniu, a făcut ca românul să treacă cu vederea această obligaţie pe de o parte morală şi pe de altă parte economică şi socială. Românul, după cum îl cunoaştem, este un om deştept, descurcăreţ, dibaci, omenos, numai că neavând conştiinţă ecologică, nu consideră natura ca prietenul lui apropiat. Dacă noi exploatăm mediul şi nu avem grijă de el, nu că nu vom avea ce lăsa urmaşilor noştri, dar nu vom putea trăi confortabil în acest mediu. Pe de altă parte, având în vedere schimbările climatice, având în vedere lipsa tot mai acută a resurselor şi epuizarea lor în timp, constatăm ca o parte din produsele provenite din activitatea noastră industrială, economică, în general, care se transformă în deşeu să devină o resursă pentru viitor. Românul nu conştientizează acest lucru. Noi cei care suntem implicaţi în protecţia mediului acţionăm pentru educarea şi conştientizarea populaţiei, în special a celei tinere, pentru că viitorul va sta în mâinile lor şi ei vor trăi în acest mediu pe care noi căutăm să-l curăţăm. Toate calităţile native ale românilor trebuie să se canalizeze spre protecţia mediului pentru a crea un peisaj în care să ne putem simţi confortabil şi în acelaşi timp să lăsăm acest peisaj şi aceste resurse şi mă refer la pământ, aer, păduri în cea mai bună stare pentru viitor. Şi dacă ne gândim că peste 50 de ani resursele vor fi mult mai puţine, tehnologia va fi mult mai dezvoltată, nu vom mai avea acest haos industrial şi vom putea foarte frumos să trăim într-o pădure în care să avem toate dotările tehnologice şi în acelaşi timp să respirăm un aer curat.”
Dagmar Diwok, expert Comisia Europeană, a fost mai generoasă cu românii: “Cred că românul are o conştiinţă instinctivă pentru că în trecut a fost normal să se economizeze resursele. Este important să se conserve şi acum asta pentru că este o societate de consum. Eu am văzut că românii au conştiinţă ecologică. Multe persoane în vârstă refolosesc aluminiul şi plasticul. În Germania şi în Danemarca, conştiinţa ecologică a început să se dezvolte acum 30 - 40 de ani. În Italia, în comparaţie cu România, întâlnim mult mai des oameni care aruncă gunoaiele pe jos. Acolo există material didactic, dar e o problemă care se va dezvolta în timp. Şi România are posibilitatea de a atinge nivelul altor ţări mult mai dezvoltate. Multe persoane din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile au văzut ceea ce funcţionează în alte ţări şi încearcă să aplice şi aici.”

Dezbaterile interactive au fost susţinute de specialişti ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale si ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi au reunit atât reprezentanţi ai administraţiei locale, cât şi ai companiilor din diverse industrii (producători şi importatori din industria bunurilor de larg consum, industria chimică, industria textilelor), turism, retail, operatori de profil, companii de consultanţă, alături de autorităţi publice locale, ONG-uri şi mass-media de specialitate, find însoţite de studii de caz şi exemple de succes.

Următorul eveniment din seria Conferinţlor „Impact 2007” cu tema „ Instrumente de mediu în dezvoltarea afacerii” va avea loc la Sibiu în data de 28 – 29 septembrie 2007, la Hotel Parc.
Pentru mai multe informaţii va rugăm să accesaţi www.reportereconomic.ro.

Despre Blisolution Grup Soft Srl

Evenimentul a fost organizat de Reporter Economic, Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi Agenţia Naţionala pentru Protecţia Mediului, care împreună au lansat pe data de 26 februarie, la Hotelul Phoenicia din Bucureşti, ciclul de Conferinţe “IMPACT 2007”, cu tema “Instrumente de mediu în dezvoltarea afacerii” şi au continuat în aceeaşi manieră la Durău, în data de 05-06 mai 2007, Constanţa, în data de 01-02 iunie 2007, Ploieşti, în data de 06-07 iulie 2007, urmând ca următorul eveniment să se desfăşoare la Sibiu în data de 28 – 29 septembrie 2007.

Stere Cretu – Director General | Emanuela Dobre - Departament Comunicare si Relatii Publice |
Tel.: 031/80.53.070; Mobil: 0729/222.351

ema.dobre@reportereconomic.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/blisolution-grup-soft-srl/instrumente-de-mediu-in-dezvoltarea-afacerii