Cum se monteaza o pompa submersibila de apa?

BUCURESTI - 31 martie 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Constructii, Industrie

Pentru a va bucura de un confort cat mai ridicat in cadrul locuintei aveti nevoie de o sursa permanenta de apa. Daca acest lucru este la indemana atunci cand vorbim despre localitatile care beneficiaza de un sistem public si centralizat de alimentare cu apa, in cazul anumitor localitati si comunitati umane este nevoie de gasirea unor solutii individuale pentru a putea beneficia de furnizarea permanenta a apei la nivelul gospodariei.

pompe de apa

In astfel de cazuri exista variantele unui hidrofor sau a unei pompe submersibile de apa.

Avantajele unei pompe submersibile de apa

Cu toate ca hidroforul prezinta numeroase atuuri cum ar fi pretul scazut si instalarea mai simpla, trebuie subliniat faptul ca alegerea unei pompe submersibile de apa este mult mai avantajoasa comparativ cu un hidrofor. Avantajele pe care o pompa submersibila de apa le ofera se refera la faptul ca poate impinge apa de la zeci sau sute de metri avand un randament foarte ridicat, dar in acelasi timp consumul de energie electrica pe durata functionarii pompei de apa este unul mai redus comparativ cu functionarea hidroforului.

De asemenea, o astfel de pompa de apa submersibila are capacitatea de a transporta apa de la distante foarte mari catre amplasamentul vizat, iar functionarea pompei submersibile este foarte silentioasa. Nu in ultimul rand vorbim despre faptul ca pompele submersibile de apa asigura o presiune ridicata si un debit foarte bun al apei in cadrul amplasamentului unde este furnizata apa cu ajutorul pompei.

In situatia in care toate aceste avantaje pe care le ofera o pompa submersibila de apa v-au convins de utilitatea unui astfel de aparat, trebuie spus ca montarea si instalarea unei pompe se face atat pe cont propriu, cat si cu ajutorul unor profesionisti in domeniu. Prin urmare, este important daca alegeti sa montati pe cont propriu pompa submersibila de apa sa cunoasteti pasii necesari pentru a face montajul astfel incat pompa sa functioneze corespunzator si sa nu fie avariata in timp.

Reguli de montare a pompelor submersibile

Pentru montarea si instalarea unei pompe submersibile de apa in puturi, foraje sau fantani este important in primul rand sa se verifice diametrul putului unde urmeaza a se introduce pompa de apa si diametrul exterior al pompei.

Este recomandat ca diferenta dintre cele doua diametre sa fie suficient de mare astfel incat peretii tubulaturii putului forat sa nu deterioreze carcasa pompei submersibile si protectie cablului motorului submersebil atunci cand aceasta este introdusa in tubulatura fantanii. Diferenta dintre diametrul pompei si peretii interiori ai tubulaturii trebuie sa fie suficient de mare datorita faptului ca apa pompata de la adancime are nevoie de o viteza de deplasare suficient de mare pentru a genera o racire eficienta la nivelul pompei.

Montarea unei pompe de apa trebuie sa aiba in vedere adancimea la care este introdusa pompa. In acest sens trebuie tinut cont de doua elemente, si anume de nivelul hidrostatic al apei si de nivelul hidrodinamic al apei. Nivelul hidrostatic se refera la distanta dintre suprafata apei si gura forajului in situatia in care pompa nu se afla in stare de functionare.

De cealalta parte, nivelul hidrodinamic este calculat ca fiind distanta dintre suprafata apei si gura forajului in situatia in care pompa de apa functioneaza. Avand in vedere ca motorul unei pompe submersibile se raceste atunci cand se afla scufundat in apa, este important ca pompa submersibila sa fie complet introdusa in apa atunci cand functioneaza. Apa raceste motorul submersibil si raceste si lubrifiaza rotorul pompei.

In functie de tipul de pompa de apa ales, exista modele care vin cu o supapa de sens incorporata, dar exista modele si fara aceasta supapa. Pentru a asigura presiunea necesara a apei pompate si pentru a evita loviturile de berbec in cazul pompelor care nu au o astfel de supapa, trebuie montata supapa de sens direct pe refularea pompei, dar indicat ar fi la 1 metru fata de racordul de refulare a pompei. In situatiile in care traseul tubulaturii pentru montarea pompei este unul mai lung, este indicata montarea supapei de sens la fiecare 100 de metri.

Instalarea unei pompe submersibile

Pentru instalarea unei pompe submersibile este nevoie de un cablu de ancorare rezistent care sa ofere rezistenta pentru a cobori pompa submersibila in putul forat.In acest sens se recomanda un cablu de inox sau un cablu zincat acoperit cu PVC calitate industriala. In cazul in care adancimea putului in care este instalata pompa de apa nu depaseste 10 metri se recomanda folosirea unei benzi de cauciuc elastic sau a unui arc de suspensie in vederea amortizarii vibratiilor pompei.

In momentul instalarii pompei trebuie ca impreuna cu corpul de pompare sa fie coborate in put inclusiv un cablu de alimentare si o teava PVC care sa fie conectata la racordul de refulare. Este important ca prinderea cablului pompei submersibile sa nu fie prea stransa. In caz contrar exista riscul de frecare a mansonului de protectie a cablului electric si astfel apa poate patrunde in interiorul cablului.

Inainte de instalarea motorului este obligatoriu sa va asigurati de faptul ca acesta nu este conectat la reteaua de alimentare cu energie. De asemenea, trebuie sa va asigurati de faptul ca motorul nu intra in contact direct cu murdaria, altfel exista riscul sa se supraincalzeasca si cedeze bobinajul motorului.

Urmand toate aceste reguli pompa submersibila de apa poate fi montata pe cont propriu. In situatia in care sunteti de parere ca este mai sigur si mai eficient sa apelati la profesionisti, trebuie spus ca puteti beneficia de servicii de montaj si de instalare a unei pompe submersibile de apa apeland la serviciile firmei HidroPompe.

Aceasta firma comercializeaza o gama diversificata de pompe submersibile de apa si ofera in acelasi timp servicii de consultanta in alegerea celui mai bun echipament, dar si servicii de montaj, mentenanta si reparatii. Detalii complete privind pompele submersibile de apa comercializate de HidroPompe si serviciile prestate de aceasta firma pot fi gasite pe www.hidropompe.ro.

Taguri: pompe de apa
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/cum-se-monteaza-o-pompa-submersibila-de-apa