Unde poti gasi cele mai bune panouri fotovoltaice si de ce ai nevoie de ele?

BUCURESTI - 20 mai 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Constructii, Energie

Desi interesul pentru energie regenerabila, in general, si panouri fotovoltaice in special este in crestere in randul populatiei, exista inca o oarecare reticenta cand vine vorba de investitii in aceasta zona. Cele mai multe vin din cauza unei informari precare si a unei documentari facuta gresit.

Panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Exista in continuare preconceptia ca un kit panouri fotovoltaice este o investitie mult prea scumpa pentru un consumator casnic obisnuit, spre exemplu, ca instalarea lui necesita mult prea multe modificari, ca productia de energie in acest fel fluctueaza sau ca numai cei cu o suprafata foarte mare la dispozitie pot folosi astfel de kit-uri. Toate aceste informatii gresite nu fac decat sa incetineasca procesul de eficientizare energetica a cladirilor din Romania. 

Care Este Utilitatea Unor Panouri Fotovoltaice?

Panourile solare, asa cum sunt cunoscute de catre o mare parte din populatie, sunt elementele cele mai recognoscibile ale unei instalatii de alimentare cu energie electrica produsa prin captarea razelor solare. Astfel de panouri pot fi deja intalnite pe multe cladiri din marile orase ale tarii, dar si in anumite zone rurale, grupate in asa numitele „parcuri solare”.

Insa desi acest trend nu este unul nou, mai are nevoie de timp si explicatii pana sa fie adoptat de catre toata lumea. Si asta deoarece una din cele mai comune nedumeriri ale populatiei generale este de unde pot fi procurate astfel de panouri si care sunt costurile instalarii lor. De aceea o buna informare este esentiala in momentul in care cineva vrea sa se intereseze de energia regenerabila in general si de astfel de panouri in special. Cel mai usor mod de a afla mai multe despre alternativele disponibile pe piata este cautarea pe internet.

Panouri fotovoltaice se pot gasi foarte usor la o simpla cautare pe Google. Exista numeroase firme in tara care vand astfel de panouri si care asigura atat montajul cat si mentenanta acestora. Preturile pentru astfel de panouri variaza in functie de suprafata care se doreste a fi acoperita si a performantelor energetice ale acestora. Spre exemplu, un sistem complet care sa asigure autonomie partiala sau totala fata de reteaua clasica de distributie a curentului electric, poate varia de la cateva mii de euro pana la cateva zeci de mii de euro.

Desi pretul poate parea destul de piperat, exista o serie de mecanisme de finantare precum programul „Casa Verde Fotovoltaice” care vine sa sprijine pe oricine doreste sa devina eficient din punct de vedere energetic. De asemenea, exista numeroase programe la nivel european, cum ar fi cele din cadrul Green Deal, care vin sa ajute persoanele, atat din zona rezidentiala cat si din cea economica, care doresc sa investeasca in astfel de solutii.

Un pas in plus in directia eficientizarii energetice a intregii tari a fost deja facut prin hotararea luata la finele anului trecut prin care cladirile rezidentiale si non-rezidentiale construite incepand cu anul 2021 sa fie in conformitate cu standardul nZEB (nearly zero energy building).

Acest standard presupune ca toate cladirile sa aiba un consum energetic cat mai aproape de zero si de asemenea ca energia necesara consumului sa fie asigurat in proportie de cel putin 30% din surse regenerabile de la instalatii aflate in locatie sau la cel mult 30km distanta. Astfel se doreste reducerea dependentei fata de sursele de energie clasice, reducandu-se poluarea si amprenta de carbon a fiecarei cladiri in parte si cresterea gradului de constientizare a populatiei vis-a-vis de potentialul energiei regenerabile.

Cine Poate Folosi Panouri Fotovoltaice?

Raspunsul cel mai simplu la aceasta intrebare ar fi „Oricine doreste”. Desigur, ca in orice situatie cand se vorbeste despre tehnologie, si cu precadere despre cea din domeniu producerii de energie electrica, exista anumite criterii si situatii care trebuie avute in vedere pentru a putea profita la maxim de aceasta. Una din aceste situatii ar fi cea a cladirilor din zone urbane aglomerate.

Desi unele par a fi perfecte pentru instalarea unor panouri fotovoltaice, s-ar putea sa nu fie. Unele s-ar putea afla in zone in care exista umbra de la cladirile din jur sau suprafata pe care se doreste instalarea lor nu este pozitionata optim. In astfel de situatii, solutia este repozitionarea panourilor sau reconfigurarea lor astfel incat sa se beneficieze la maxim de suprafata disponibila.

Avansurile facute in tehnologia acestor panouri a dus atat la scaderea suprafetei necesare producerii curentului electric cat si la ieftinirea lor per ansamblu. Astfel, o asociatie de locatari sau o cladire de birouri poate folosi numai o parte din suprafata expusa la soare si sa aiba acelasi nivel de productie a energiei electrice ca si in cazul unui acoperis de mari dimensiuni.

Alte persoane care ar putea fi interesate de panouri fotovoltaice sunt persoanele din mediul rural. Din ce in ce mai multe gospodarii si ferme aleg energia solara in detrimentul celei produse clasic. Un factor principal al acestei decizii este scumpirea kW din ultima perioada. In conditiile in care cele mai multe ferme si gospodarii din mediul rural din tara sunt de mici dimensiuni, orice economie conteaza si orice ajutor este binevenit.

Un alt factor important in aceasta decizie este ajutorul primit de fermieri in echiparea fermelor lor cu astfel de panouri. Atat la nivel national cat si european exista numeroase linii de creditare si finantare pentru proiecte de implementare a energiei solare ca sursa principala de alimentare pentru ferme si gospodariile de la tara.

Ce Trebuie Sa Contina Un Kit Panouri Fotovoltaice?

Cele mai multe companii de pe piata romaneasca care vand instalatii de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice ofera un asa numit kit. Un astfel de kit contine tot ce este nevoie pentru ca o gospodarie sau o cladire sa poata deveni independenta din punct de vedere energetic fata de reteaua clasica de distributie.

Un kit panouri fotovoltaice de obicei contine:

*Panoul/rile – acestea se pot dimensiona in functie de criteriile clientului

*Invertorul

*Acumulator

*Conectica

Pe langa aceste componente de baza se mai pot adauga si baterii, in care sa se stocheze energia electrica produsa si neconsumata inca, si chiar si module Wi-Fi pentru controlul si monitorizarea de la distanta a instalatiei.  

Astfel de kit-uri se dovedesc a fi foarte cautate de catre cei care au locuinte mici sau case de vacanta in zone in care reteaua de distributie a energiei electrice nu este foarte bine dezvoltata.Desigur, fiecare kit panouri fotovoltaice are anumite specificatii si poate fi ajustat pentru a raspunde cerintelor fiecarui client in parte.

Spre exemplu, clientul are optiunea, in cazul unei cladiri rezidentiale, sa nu devina total independent de retea. In astfel de situatii se va apela la un sistem hibrid care permite alimentarea consumatorilor din casa atat de la panourile solare cat si de la reteaua clasica de distributie. 

De Ce Trebuie Tinut Cont In Momentul Achizitionarii Unui Kit Panouri Fotovoltaice?

Desi cu doar cateva click-uri oricine isi poate cumpara un astfel de kit, exista o serie de criterii in functie de care trebuie acesta ales. Pe piata sunt foarte multe optiuni, fiecare avand plusurile si minusurile ei. Un prim criteriu in functie de care trebuie ale sun astfel de kit este suprafata disponibila pe care se pot monta panourile. Acest lucru este foarte important deoarece in functie de numarul de panouri necesar se calculeaza si cantitatea de energie produsa.

Astfel, inainte de orice, trebuie masurata cu foarte mare atentie suprafata care urmeaza a fi acoperita cu panouri. De asemenea, trebuie avut in vedere ca suprafata respectiva sa fie una expusa la razele solare si nu intr-o zona umbrita sau in care soarele nu ajunge decat foarte putin in cursul anului.

Un al doilea factor in functie de care trebuie ales un kit panouri fotovoltaice pentru energie solara este acela al consumului mediu. Fiecare persoana are in locuinta sau la birou o serie de consumatori mai mici sau mai mari. In functie de cati sunt si de cat consuma in medie se poate estima tipul de kit de care cineva are nevoie.

Astfel, in cazul unor consumatori casnici obisnuiti, este de ajuns un kit care produce intre 3-5 kW. Pentru case mai mari sau birouri, clientul ar trebui sa se orienteze spre kit-uri cu o putere mai mare, si sa nu neglijeze optiunile hibrid. In orice caz, consultantii firmelor de profil va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa faceti alegerea corecta in functie de nevoile si bugetul pe care le aveti.   

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/unde-poti-gasi-cele-mai-bune-panouri-fotovoltaice-si-de-ce-ai-nevoie-de-ele