ESCO -- un nou concept de afacere in domeniul Eficientei Energetice

BUCURESTI - 1 iunie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Lumea se confrunta in prezent cu un paradox spectaculos. Toate statisticile indica o crestere a consumului de energie si toate prognozele confirma aceasta tendinta.

Existenta unei opinii general impartasite ca aceasta tendinta pericliteaza dezvoltarea durabila si duce la deteriorarea pe scara larga a mediului a dus la aparitia unui alt curent de opinie care afirma in esenta ca ceva de dimensiuni similare si cu efect compensatoriu trebuie facut. Acest efect de compensare poate fi obtinut prin utilizarea eficienta a energiei si prin economisirea energiei.

Cu asta toata lumea pare sa fie de acord. Dar daca vorbim de aplicarea practica vedem ca sunt foarte putine rezultate concrete.

Explicatia acetui paradox se gaseste intr-un numar de bariere ce stau in calea implementarii pe scara larga a masurilor de eficienta energetica.

Probabil cea mai mare bariera ce trebuie depasita este lipsa finantarii adecvate pentru proiectele de eficienta energetica / economisire a energiei. Desi investitiile pentru imbunatatirea eficientei energetice sunt adesea eficiente din punct de vedere al costurilor si ofera rate de recuperare atractive, destule oportunitati de investitii profitabile se pierd datorita lipsei de intelegere si recunoastere a acestor proiecte de catre sectorul financiar.

Modalitatea de succes de a preveni aceasta problema este prezentata in acest articol. Ea se bazeaza pe un tip special de companie – Compania de Servicii Energetice (in engleza « Energy Services Company » – ESCO) – si pe o schema de finantare inovativa numita Finantare prin Terti (in engleza « Third Party Financing » - TPF).

ESCO este o firma care ofera solutii integrate pentru obtinerea reducerilor de costuri cu energia si ale carei plati sunt legate de performanta solutiilor pe care le implementeaza.
Multe ESCO au pornit ca firme de servicii de consultanta in inginerie. Capabile sa realizeze audituri energetice la sediul clientului, aceste firme de consultanta in inginerie propun solutii si realizeaza proiectarea necesara. Dar riscul final in privinta performantei solutiei implementate cade inca in sarcina clientului.

De-alungul timpului, unele dintre aceste firme au migrat din zona de consultanta in cea de implicare activa in proiectele de dezvoltare si implementare. Ele au aratat vointa nu doar pentru proiectare ci si pentru sustinerea proiectarii prin garantii de performanta. Ei au probat de asemenea capacitatea de a asigura finantarea proiectelor pentru clientii fara un apetit deosebit in favoarea asumarii de riscuri. In felul acesta ele au devenit ESCO.


Tipuri de ESCO

In principal exista trei tipuri principale de ESCO care activeaza in aceasta nisa de business.

1.ESCO create de intreprinderi sunt companii care au evoluat din diviziile de servicii energetice ale intreprinderilor producatoare de echipamente. Aceste divizii (devenite ulterior companii de sine statatoare) au inceput sa dezvolte proiecte bazate pe performanta centrate in jurul echipamentelor produse de catre firma-mama. Ele sunt capabile sa procedeze in acest mod si chiar sa asigure finantari (credit-furnizor). Principala lor problema este credibilitatea lor atunci cand vine vorba de a lua in considerare si echipamentul competitorilor. Ele sunt de asemenea ezitanti in cazul implicarii in proiecte care depasesc capabilitatile produselor firmei-mama.

2.ESCO create de firmele de utilitati. Acestea au fost create ca raspuns la cresterea numarului de programe cunoscute sub denumirea lor englezeasca « Demand Side Management « (DSM). Ele au fost confruntate cu limitari in privinta zonei de operare, intrucat firma-mama avea de obicei expectatii care vizau concentrarea activitatii ESCO in zona de operare a firmei-mama. Pe de alta parte ele se pot bucura adesea de finantari ale proiectelor oferite de catre firmele de utilitati.

3.ESCO independente. Acest grup de ESCO nu prezinta nici una din limitarile trecute in revista mai sus, putand in felul acesta sa serveasca in mod optim interesele clientilor.

ESCO sunt in mod tipic companii mici sau mijlocii. Corpul principal al personalului este format din manageri, specialisti financiari, manageri tehnici si specialisti in achizitii.

Acest grup de 4-10 angajati sunt capabili sa identifice si sa evalueze principalele riscuri asociate contractului cu clientul.

ESCO utilizeaza pe scare larga subcontractarea in scopul asigurarii celei mai bune solutii posibile (e.g. pentru selectarea solutiei tehnice) sau pentru a asigura o opinie independenta si impartiala (e.g. pentru estimarea valorii garantiei).
ESCO ofera urmatoarele avantaje :

-Evaluarea tehnica si implementarea tehnica de catre experti independenti
-O optiune pentru finantarea proiectului fara angajarea capitalului clientului, lasand astfel capitalul disponibil pentru alte prioritati
-Reducerea imediata a costurilor cu energia si, in multe cazuri, avantaje de productie suplimentara si de impact asupra mediului
-Proprietatea asupra echipamentului se transfera la incheierea operatiunii, fara vreo investitie de capital

In mod special cel de-al doilea avantaj face schema ESCO atractiva pentru multi clienti.


Finantarea prin Terti

Asa cum am mentionat deja, lipsa finantarii a constituit principalul obstacol in calea proiectelor de eficienta energetica. Au fost necesari mai multi ani si numeroase proiecte demonstrative pentru a convinge bancile sa recunoasca schemele de cash flow construite anume pentru evitarea costurilor si nu pe cresterea veniturilor, cum se intampla de obicei.

Aceste banci s-au angajat ca terti intr-o schema in care nici ESCO (ca parte a schemei), datorita dimensiunii, nici clientul (ca alta parte a schemei) nu poate sa finanteze proiectul de la bun inceput. Dar chiar si acum la distanta de doua decenii de operatiuni de succes, finantarea proiectelor ESCO ramane un fenomen singular pentru banci mai curand decat un element cu aplicabilitate strategica, la scara nationala. In functie de tipul de proiect ESCO (vezi mai jos) finatarea este oferita de unul sau amandoi partenerii la realizarea proiectului.


Tipuri de contracte ESCO

La baza implementarii unui proiect ESCO se gaseste Contractul de Performanta Energetica (in engleza « Energy Performance Contract – EPC). Acesta este un acord cuprinzator intre ESCO si client, care stipuleaza intregul proces de pregatire si implementare a proiectului de economisire a energiei.

Conform acestor contracte investitiile sunt finantate din economiile de energie care se realizeaza prin implementarea proiectului. Doua zone de importanta deosebita – determinarea asa numitei baze de referinta (in engleza « baseline ») si stabilirea metodologiei pentru masurare si verificare (M&V) in ceea ce priveste economisirea ce urmeaza a fi realizata.

Baza de referinta reprezinta in esenta consumul curent de energie electrica a locatiei proiectului. Ea serveste drept referinta pentru masuratorile ce vor fi facute dupa implementarea proiectului si / sau pentru calculul economiilor de energie realizate.
M&V reprezinta consumul nou, de dupa incheierea implementarii proiectului, si ia in calcul toate ipotezele initiale convenite de parti.
Ambele concepte descrise mai sus sunt de cea mai mare importanta pentru ESCO intrucat determina conditiile in care ESCO va fi capabila sa-si recupereze investitia.

Cele mai uzitate tipuri de contracte ESCO sunt trei la numar:

A.Contracte cu economii in cota-parte – in care ESCO finanteaza proiectul, de obicei utilizand fonduri imprumutate de la un tert (banca). In acest mod ESCO isi asuma nu doar riscul de performanta ci si pe cel asociat cu bonitatea clientului. Datorita acestui fapt procentele din economii platite catre ESCO sunt mai mari decat in alte forme de contract. Aceste contracte sunt utile atunci cand clientul nu doreste sau nu poate sa-si utilizeze capacitatea de indatorare. Clientul este cel care opereaza echipamentul.

B.Contracte cu economii garantate – in care clientul finanteaza in mod obisnuit proiectul, imprumutand fondurile de la un tert sau luand echipamentul in leasing. Finantarea este obtinuta in mod tipic de catre ESCO. ESCO joaca de asemenea rolul proiectantul proiectului si garanteaza ca economiile de energie se vor plasa peste un minim convenit. Daca acest minim nu este atins ESCO plateste clientului diferenta. Daca economiile sunt mai mari decat minimul convenit clientul plateste catre ESCO procentul convenit din economii. Din punctul de vedere al ESCO aceste contracte sunt avantajoase intrucat tertul finantator evalueaza si isi asuma riscul de creditare al clientului. Clientul este cel care opereaza echipamentul.

C.Contracte chauffage – in care ESCO detine proprietatea si opereaza echipamentul. In cazul acestui tip de contracte care de obicei se intind pe o perioada mai lunga (mai mult de 20 de ani), ESCO face aranjamentele de finantare a echipamentului de generare a energiei. Aceste contracte relativ rare sunt utile aunci cand clientul doreste sa-si externalizeze operatiunile si mentenanta facilitatilor de generare a energiei. ESCO, in calitate de contractor, isi ofera serviciile intr-un mod similar cu cel al unei firme de utilitati din domeniul energiei.




Proiecte ESCO tipice

Cele mai bune conditii pentru un proiect ESCO sunt acelea in care un client opereaza un echipament invechit si mare consumator de energie. In mod obisnuit vorbim de modele vechi de compresoare, pompe, motoare, sisteme de iluminare etc.

In aceste cazuri inlocuirea duce la economii importante si micsoreaza timpul de recuperare a investitiei (de la cateva luni la cativa ani).

Despre BT Public Relations

Jozef Herzl este specialist in Eficienta Energetica si Team Leader in cadrul proiectului Phare « Energy Efficiency at Local Level » derulat in Romania de catre firma de consultanta belgiana TPF.


Geo Scripcariu
Communications and Promotion Expert
TPF's EELL Project
Mobil: 0745-09.61.91
Tel: 021-322.17.74 ext. 122
Fax: 021- 322.17.76
E-mail: EELL@tpf.ro
Cc: geo.scripcariu@gmail.com
Bucuresti, ROMANIA



EELL@tpf.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bt-public-relations/esco-un-nou-concept-de-afacere-in-domeniul-eficientei-energetice