Forumul Industriei Farmaceutice, prima editie

Poiana Brasov - 17 mai 2010

Comunicat tip General in Sanatate

In perioada 12-14 mai a avut loc Forumul Industriei Farmaceutice, prima editie, eveniment organizat de catre Pharma Business. Timp de trei zile s-au dezbatut problemele actuale ale pietei farmaceutice, la eveniment fiind prezenti aproximativ 100 de participanti, manageri de top din segmentul farmaceutic.

Moderatorii sesiunilor au fost dr. Viorel Radulescu, Secretar General al Colegiului Medicilor din Romania, Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, Roberto Musneci si farm. Clara Elena Popescu, Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, care, alaturi de ceilalti speakeri, dr. Victor Olsavszky, Director pe Romania al OMS, dr. Viorel Vasile, Presedintele Distribuitorilor de Medicamente din Romania, ing. Petre Panculescu, Presedintele Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente, Adina Geana, Director general adj. al CNAS, conf. dr. Dorin Ionescu, Director general CNAS, dr. Simona Schnelbach, Vicepresedinte SNMF, farm. Anca Crupariu, ANM si Cezar Ieremia, Presedintele COPAC, au dezbatut teme importante pentru intreg sistemul farmaceutic: “Sistemele de sanatate sub efectele crizei economice”, “Controlul fondurilor in sistemul de sanatate”, „Piata farmaceutica romaneasca astazi”, „Perspective sub spectrul crizei si solutii”.

„Piata farmaceutica in acest moment reprezinta o provocare datorita faptului ca este supusa unor presiuni semnificative, prin subfinantare, dar si prin lipsa reglementarilor si a numeroaselor modificari legislative din ultima vreme. Piata farmaceutica romaneasca este supusa unei presiuni imense prin lipsa de lichiditati, prelungirea unilaterala a termenelor de plata, decisa de catre autoritati in trimestrul 4 al anului trecut. Aceasta situatie este doar una dintre consecintele lipsei unor politici publice de sanatate coerente din ultimii 20 de ani, care are un impact direct si extrem de dureros asupra accesului pacientului la tratament. Lipsa de lichiditati in sistem a dus la fragilizarea farmaciilor si la crestera gradului lor de vulnerabilitate fata de celelalte verigi din lantul comercial, dar si in fata statului, care nu poate sa-si plateasca datoriile, cu toate consecintele care decurg din acest fapt. Daca privim situatia actulala a farmaciilor, observam ca peste 1500 de farmacii sunt in incapacitate de plata, iar toate cele enuntate mai sus au mai generat scaderea procentuala a cheltuielilor cu medicamentele decontate de catre CNAS, de la aprox 65% in anul 2005, la aproximativ 55% in anul 2009. In acest moment, Romania este una dintre tarile UE in care pacientii scot din buzunar cele mai mari sume de bani pentru accesul la o medicatie corecta.” a spus Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Prezent la dezbateri, Cezar Ieremia, Presedintele COPAC a precizat ca „in sanatate, cresterea costurilor, conform statisticlor OMS, si nu numai, este direct proportionala cu cresterea numarului de pacienti” si a semnalat oficialitatilor nevoia pacientilor cu afectiuni cronice de a avea acces la terapii inovatoare, aceasta fiind conditia esentiala pentru sansa la viata.
„Ceea ce se intampla in acest moment este stupefiant. Sunt 270 de zile de cand nu ni s-au platit medicamentele” a declarat Clara Elena Popescu, Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. „Acum trebuia sa se plateasca medicamentele din luna noiembrie, dar nu s-au platit decat pe ici pe colo o parte pentru cele din luna septembrie. Farmacistii sunt extrem de bulversati, si, potrivit unor statistici ale Cegedim, 75% dintre farmacii sunt in pragul falimentului. Distribuitorii nu mai dau medicamente. Vor cadea farmaciile si distribuitorii ca intr-un joc de domino. „Linistea” din sectorul farmaceutic ar trebui sa dea foarte mult de gandit reprezentantilor din sectorul sanitar.” a mai spus farm. Clara Popescu.

Presedintele Distribuitorilor de Medicamente din Romania, dr. Viorel Vasile, a lansat propuneri concrete pentru a se solutiona criza din sectorul farmaceutic. Masurile urgente propuse autoritatilor din sistem de catre Viorel Vasile au fost:

Pe termen scurt:
-agrearea unei banci comerciale pentru sustinerea platilor pentru un termen scurt, implicarea si colaborarea CNAS si a Ministerului de Finanate pentru rezolvarea situatiei fara precedent din sistemul sanitar
-alocarea unui procent cat de mic, din transa alocata de catre Fondul Monetar, sistemului sanitar
-rectificare bugetara
Pe termen mediu:
- revizuirea salariala pentru personalul medical
-publicarea la vedere a structurii bugetare si a cheltuielilor fiecarui spital
-asigurarea de programe nationale din taxa pe viciu
Pe termen lung, pana in 2011:
-alocarea a 6% din PIB pentru sanatate
-scurtarea termenelor de plata pentru spitale si farmacii, in cea ce priveste retetele compensate si programele nationale
-initiativa legislativa pentru obligativitatea crearii de programe nationale din banii colectati din taxa pe viciu
Propunerile facute de catre dr. Viorel Vasile, au fost notate de catre cei doi directori ai CNAS prezenti la eveniment, Adina Geana si Dorin Ionescu, cu promisiunea de a fi inaintate factorilor de decizie.
Sponsorii Forumului Industriei Farmaceutice au fost: GlaxoSmithKline, Zentiva, Sanofi Aventis, Porsche Inter Auto.

Despre Business Publishing Group

Revista Pharma Business este singura revista de management farmaceutic si medical.
Publicatie specializata business to business, cu informatii complete pentru medici si farmacisti.

Paula Benescu
paula.benescu@bpgroup.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/business-publishing-group/forumul-industriei-farmaceutice-prima-editie