workshop psihologie 'Relatia mama-copil'

BUCURESTI - 3 mai 2006

Comunicat tip General in Sanatate

CPAP ( Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ) Bucuresti organizeaza in Timisoara pe 27-28 mai workshop-ul 'Aspecte psihanalitice si psihodramatice ale relatiei mama-copil'. Sunt invitati specialisti din psihologie si din domenii conexe, precum si cei interesati de modalitatile de interventie in relatia mama -copil. Metodele reunite in cadrul workshop-ului sunt psihodrama clasica si psihanaliza.

Relatia mama-copil este unul din cele mai importante elemente de factura psihologica
Sa fii parinte. Nu exista o scoala pentru a invata. Sa fii mama presupune si scutece, biberoane, carucioare, caiete, gradinite, hainute, dar dincolo de ele gasim o multime de sentimente, de trairi, de emotii, nu intotdeauana constiente, multe intereactiuni cu rude, nasi, prieteni, etc, multe intrebari si incertitudini, multe sperante si deziluzii….


Relatia mama-copil este o relatie singulara, cu multiple implicatii la nivel emotional si relational
Aceasta relatie nu seamana cu nici o alta relatie. Vorbind despre relatia cu copilul, ne referim inconstient la relatia cu propria mama si nu doar atat...Pentru ca devenind mama am refacut tot parcursul maternitatii propriei noastre mame si a altor femei din familie. In acelasi timp, a ne creste copilul, modul in care il simtim, in care il ingrijim si educam sunt in stransa legatura cu copilul care am fost noi insine. Toate acestea sunt continute in relatia cu copilul nostru si ne influenteaza comportamentul clipa de clipa. A le ignora, a le nega sau minimiza nu fac decat sa ne indeparteze de noi insine si de copilul nostru, din punct de vedere relational si emotional.

Este necesar sa intelegem ce se intampla cu copilul nostru si cum comunica el cu noi
Ce face copilul ne pune adesea pe ganduri si apare nevoia de “a-l intelege”. Adica a reusi sa “descifram” comportamentul lui, sa vedem dincolo de el, sa aflam ce gandeste micutul nostru, ce simte, ce-si doreste, ce capacitati are. Sigur ca fiecare mama are “stilul” ei, nu exista “retete” de crestere a copilului dar nevoia de a-l intelege si ajuta este prezenta la fiecare.

Cum identificam simptomele?
“Problemele” care apar in relatia cu copilul, simptomele pentru care mama cere ajutor psihologului sunt manifestarile exterioare ale unui conflict interior, inconstient. Fie ca este vorba despre enurezis, ticuri, fobii, anorexie, esec scolar sau altele, toate “ascund” un sens, exprima ceva ce nu poate fi exprimat direct, prin cuvinte. Acest mod de intelegere a simptomului ne conduce catre descoperirea cauzelor lui si nu doar catre eliminarea lui.

Modalitatile de interventie au in vedere atat prezenta copilului cat si a mamei
In functie de tipul problemei si de tipul cererii, se lucreaza cu mama, cu copilul sau in diada mama-copil. De obicei, mama este cea care vorbeste despre aparitia simptomului, despre modul in care se raporteaza la el, despre modalitatile in care a incercat sa rezolve problema. Rolul si implicarea ei in psihoterapie sunt foarte importante, de multe ori copilul fiind doar cel care prezinta simptomul unui conflict care nu este al lui.

Workshop-ul se va centra pe partea practica a prelucrarii tuturor acestor informatii, participantii avand sansa de a lua contact cu tehnici si metode de interventie terapeutica, de a discuta despre anumite cazuri concrete, de a face un drum in ei insisi pentru a descoperi cum simt fiecare dintre ei aceasta relatie mama-copil.

Workshop-ul se adreseaza specialistilor, psihologi, studenti, asistenti sociali, psihopedagogi, educatori si tuturor celor interesati de aceste abordari psihologice, analitice si psihodramatice ale relatiei mama-copil.

Despre C.P.A.P.- Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Workshop-ul va avea loc pe data de 27-28 mai in Timisoara, Casa Faenza, str Sanatatii, nr 15
Traineri: psihoterapeut Stefania D. Nita
psihoterapeut Anca M. Pietraru
Durata: 8 ore (13.00-17.00 sambata/duminica)
Participanti : max 15
Pret : 97 RON (fara TVA)
Modalitate de plata: la sediile din Bucuresti si Timisoara sau prin ordin de plata in contul RO 48 BTRL 0410 1202 8133 20XX, Banca Transilvania, Sucursala Lipscani, Bucuresti
Deadline inscrieri: 20 mai 2006
Persoana de contact: Psiholog Marinela Antal, Casa Faenza, str Sanatatii, nr 15, Timisoara ( 0721 242 540)


Psiholog Cristina Calarasanu
CPAP
021 316 26 94
0729 252 145
centrupsihologie@gmail.com

centrupsihologie@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/c-p-a-p-centrul-de-psihologie-de-actiune-si-psihoterapie/workshop-psihologie-relatia-mama-copil