Frica de succes

Cluj - Napoca - 25 august 2015

Comunicat tip General in

Teama de consecintele pe care le-ar putea avea un potential succes ii face pe unii oameni sa se saboteze singuri, sa evite situatii care le-ar putea imbogati viata si sa ramana in locuri de munca ce sunt mult sub nivelul lor.

Iata cateva indicii care iti pot semnala prezenta unei astfel de frici: stari de tensiune cand vine vorba de recunoastere sociala sau promovari, teama de nu atrage invidia celorlalti colegi, teama de a nu deveni alta persoana dupa succes, nevoia de a sta in umbra altor persoane.

Burka identifica urmatoarele motive pentru care oamenii se tem de succes:

Succesul iti solicita mult timp si energie Aceasta credinta pune o mare presiune iar persoanele care au o nevoie mai mare de confort,  o tolereaza destul de greu. Cei care au aceasta credinta si valorizeaza timpul liber si autonomia vor fi tentati sa vada in succes un pericol de a deveni workahoolic.

Succesul iti restrange libertatea. Teama de angajament este un alt motiv pentru care se evita succesul. Simti ca daca faci un angajament pentru ca esti promovat sau te-ai casatorit, inseamna ca esti blocat in acea situatie si nu exista cale de iesire.

Succesul e periculos pentru ca intotdeauna cineva are de suferit. Persoanele care au acesta opinie despre succes au tendinta de a vedea in general lucrurile in termeni de alb sau negru: daca am succes fie am sa ranesc pe cineva sau am sa fiu eu cel care sufera.

Ma simt vinovat daca am succes. Aceasta credinta apare la persoanele care au un sentiment de vinovatie accentuat cand vine vorba de reusite. Unii simt aceasta vinovatie cand pleaca de acasa si merg sa studieze, lasandu-si fratii mai mici sa traiasca in continuare in familia abuziva.  Altii simt vinovatie daca supravietuiesc unor catastrofe sau unor accidente. Cel care supravietuieste simte ca nu are voie sa se mai bucure de nimic si nici sa reuseasca in vre-un fel. Vinovatia poate sa apara si la cei care sunt promovati fata de colegii cu care au lucrat.

Frica de schimbare apare mai ales la persoanele pentru care noul reprezinta un potential pericol. Tot ce este impredictibil reprezinta un potential pericol. Este ca si cum ai spune: Nu-mi plac surprizele chiar daca sunt placute. Pentru acestia este pur si simplu greu de tolerat ceva ce nu poate fi anticipat. Din frica de schimbare apare si teama secundara de a pierde controlul asupra propriei vieti. Credinta ca in urma succesului se schimba personalitatea intr-un mod negativ.

Ceilalti ma vor respinge daca am succes. Persoanele care au o nevoie de aprobare foarte mare si care incearca sa faca tot timpul pe plac celor din jur, au aceasta retinere privind succesul, deoarce le e teama sa nu trezeasca invidie si sentimente negative care pot duce mai departe la respingere si singuratate.

Va trebui sa am tot timpul succes. La acestia exista convingerea ca odata ce ai reusit, se va ridica stacheta si va trebui tot timpul sa reusesti, iar asteptarile celoralati vor creste odata ce ai aratat ca poti. Cu alte cuvinte apare teama de a nu dezamagi.

Surse : 

Jane B. Burka, Lenora M. Yuen – Procrastination: Why You Do It, What To Do About It, 2008

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cabinet-individual-de-psihologie-carmen-ilea/teama-de-succes