Cum pot românii beneficia de experienţa britanică de gestionare a deşeurilor

BUCURESTI - 8 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Pentru producătorii de tehnologii de mediu din Marea Britanie, România oferă o gamă largă de oportunităţi de a face afaceri. Ei sunt „tot mai conştienţi că nu poti intra pe o piaţă doar cu intentia de a-ţi vinde produsele şi sunt interesaţi de angajamente pe termen lung, care includ transfer de tehnologii, posibilitatea de a produce sub licentă, practic de tot ce presupune o alianţă strategică“, a declarat Douglas Barnes, şeful unei delegaţii de oameni de afaceri britanici organizate de guvernul de la Londra – Environmental Industries Sector Unit. Afirmaţia a fost făcută la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, în cadrul seminarului cu tema „Managementul deşeurilor şi reabilitarea terenurilor contaminate“, organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti în colaborare cu CCIB.

„Protecţia mediului rămâne încă o problemă dificilă şi de importanţă capitală pentru mediul de afaceri românesc, dat fiind că se repercutează asupra activităţii unui număr extrem de mare de firme din aproape toate domeniile de activitate“, declara Florin Burada, preşedintele Comitetului pentru Comerţ Exterior al CCIB. Cum însă, rezolvarea acestei probleme implică fonduri şi cunoştinţe ce nu sunt la îndemâna operatorilor economici, Camera Bucureştiului derulează un program amplu de sprijinire a firmelor pe teme de protecţia mediului, conform priorităţilor stabilite în Planul de acţiune post-aderare al CCIB.

Preocupările britanice privind mediul înconjurător se subsumează efortului internaţional de elaborare a unei strategii comune pentru combaterea incălzirii globale. În acest context, este nevoie de politici nationale coerente care să permită atingerea standardelor europene. „Provocările enorme care ne asteaptă pot fi abordate numai în parteneriat public-privat cu implicarea organizaţiilor neguvernamentale, a societăţii civile, mediul de afaceri fiind foarte important“, a spus Robin Barnett, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, referindu-se la posibilitatea României de a accesa 1,98 milioane euro alocaţi de Bruxelles numai pentru gestionarea deşeurilor.

În Marea Britanie managementul deşeurilor este asigurat în proporţie de 90% în parteneriat public-privat, a spus Douglas Barnes. Sectorul privat efectueaza investiţia, li se asigură concesionarea terenurilor pe o perioadă de douăzeci de ani, firmele urmând să construiască şi să asigure funcţionarea unităţilor respective (build –operate -transfer).

Cele opt companii britanice prezente la Bucureşti şi-au prezentat oferta de tehnologii şi au expus studii de caz privind modul de soluţionare propus pentru gestionarea deşeurilor şi reabilitarea terenurilor contaminate.

„România este una dintre ţările indentificate de un studiu plătit de Guvernul britanic pentru oportunităţile pe care le oferă în sectorul stabilirii de parteneriate pentru companiile britanice de mediu. În aceeaşi zonă a Europei, ne interesează de asemenea Bulgaria şi statele baltice“, a punctat reprezentantul guvernului de la Londra.

Oamenii de afaceri romani şi britanici care au participat la seminar au avut apoi ocazia de a discuta cu membrii delegaţiei EISU asupra condiţiilor concrete de derulare a unor afaceri în domeniu.

Departamentul Presă

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/cum-pot-romanii-beneficia-de-experienta-britanica-de-gestionare-a-deseurilor