Forumul Economic de la Viena

BUCURESTI - 7 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

In zilele de 4 si 5 noiembrie, in Capitala Austriei a avut loc cea de-a IV-a editie a Forumului economic de la Viena, la care a luat parte si o delegatie care a reprezentat Romania, din care au facut parte dipl. ec. Stefan D. Popa, presedinte-director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Nicolae Mocanu, primar al Municipiului Turnu-Magurele si Marin Niculce, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Teleorman.

Stefan D. Popa a sustinut ideea ca transportul pe apa este cel mai putin poluant si cel mai ieftin. Din cadrul sectorului transporturilor, cea mai mare „contributie“ la crearea efectului de sera o are transportul auto.

Din acest motiv, un loc de prima importanta va reveni Dunarii, respectiv Coridorului VII, cu un accent special pe transporturile multimodale, in care componenta transportului pe apa trebuie sa devina cat mai mare, utilizand atat navigatia maritima, cat si cea pe raurile si canalele interioare. Pentru a fi cat mai atragatoare si eficiente, transporturile multimodale trebuie sa se realizeze containerizat si „din poarta in poarta“. O alta tema de mare interes a fost navigatia pe Dunare ca principala axa europeana de transport.

In acest context, avand in vedere ca Austria a efectuat investitii directe in Uniunea Europeana in valoare de 24 miliarde de euro, din care cea mai mare parte, si anume 17 miliarde se regasesc in obiective amplasate in centrul si estul Europei, inclusiv in Romania, presedintele CCIB a invitat oamenii de afaceri si politicienii austrieci sa-si intensifice preocuparile si investitiile in directia ridicarii nivelului acestei zone cat mai aproape de standardele europene. Punctul de vedere exprimat de vorbitorul roman a fost apreciat de participanti.

In interventia sa, presedintele CCIB s-a referit si la proiectul Complexului hidrotehnic Turnu-Magurele – Nicopole, subliniind ca la propunerea premierului bulgar, in cadrul urmatoarei sedinte comune de Guvern, premierul roman a acceptat inscrierea pe agenda a acestui subiect, sustinut de multa vreme de CCIB, care are o buna colaborare in domeniu cu Camera de Comert si Industrie a Bulgariei.

In cadrul Comisiei din care fac parte reprezentantii Serbiei, Croatiei, Sloveniei, Bosniei-Hertegovinei si Romaniei au fost analizate masurile care se impun pentru reluarea cat mai urgenta a navigatiei pe raul Sava, afluent important al Dunarii, astfel incat retele de transport pe canalele si raurile interioare europene sa fie extinse. Aceasta este una dintre solutiile regionale de reducere a incalzirii globale si de marire a ponderii transporturilor pe apa.

Stefan D. Popa a propus si a convenit cu partea sarba analizarea in comun a posibilitatilor de punere in valoare pentru navigatie si in alte scopuri a raului Timis si a canalului Bega. Si cu acest prilej, a fost din nou subliniata importanta realizarii nodului hidrotehnic Turnu-Magurele – Nicopole atat pentru navigatie, prin construirea unui sistem de ecluze, cat si pentru circulatia auto si feroviara, prin ridicarea unui nou pod. Proiectul va contribui si la cresterea independentei energetice a Romaniei si Bulgariei, in particular, dar si a Uniunii Europene in general din care aceste doua state fac parte, datorita construirii a doua hidrocentrale.

De asemenea, nodul hidrotehnic Turnu-Magurele – Nicopole va asigura independenta tarilor din zona si nu numai fata de tarile exportatoare de petrol si gaze. A mai fost subliniata, in perspectiva crizei mondiale a apei, care a inceput deja sa se manifeste, importanta rezervei de apa ce se va crea in spatele barajului Turnu-Magurele – Nicopole, apa ce va putea fi folosita inclusiv pentru irigatii, barajul fiind insa util si pentru protectia impotriva inundatiilor.

Primarul Municipiului Turnu-Magurele si presedintele Camerei de Comert a judetului Teleorman au reiterat ideea ca editia a VI-a a Conferintei Dunarii, dedicata modalitatilor celor mai eficiente de utilizare a fluviului si identificarii posibilitatilor de investitii in infrastructura, sa aiba loc la Turnu-Magurele.

La Forumul economic de la Viena au mai fost analizate si propuse masuri pe termen mediu si lung in ceea ce priveste eficienta utilizarii enegiei in contextul european si au fost discutate cu reprezentantii unor banci si grupuri financiare importante din Uniunea Europeana probleme legate de finantarea unor proiecte importante de infrastructura care sa contribuie in mod direct la dezvoltarea economica a zonei.

O preocupare deosebita a constituit-o finantarea IMM-urilor, avand in vedere contributia hotaratoare a clasei de mijloc la stabilitatea macro si microeconomica, dar si la cea politica a societatii.

La Forum au fost analizate, de asemenea, in cadrul unei grupe de lucru separate, problema managementului apei uzate, cu referire directa la Dunare.

In cadrul acestui grup au fost puse in discutie propuneri si proiecte concrete atat din partea UE, in general, cat si a Austriei, in particular, privind realizarea de statii moderne si eficiente de epurare, cu o contributie directa la protectia mediului si la asigurarea unei ape de calitate. Prezentarea facuta, cu acest prilej, de Ioana Vasilescu, reprezentanta Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, a fost apreciata de participanti. Presedintele CCIB a subliniat ca a crescut an de an calitatea dezbaterilor si importanta problemelor si a solutiilor abordate in cadrul Forumului economic de la Viena.

Presedintele Popa s-a referit in mod deosebit la contributia actualei editii a Forumului la constientizarea si rezolvarea problemelor complexe economice si politice din aceasta zona a Europei Centrale si de Est si a Balcanilor, la interconectarea tematicilor abordate la Forum cu punctele de vedere exprimate de organizatii de mare importanta precum Pactul de Stabilitate, Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI), dar si Consiliul Consultativ in Afaceri (BAC), ceea ce a dat concretete, valoare, elasticitate, dar si rapiditate in identificarea de solutii pentru problemele abordate.

Presedintele CCIB a evidentiat, in mod deosebit, contributia personala in aceasta activitate a dr. Erhard Busek, presedintele fondator al Forumului Economic de la Viena, coordonator principal al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, fost vicecancelar al Austriei.

Departamentul Presa al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/forumul-economic-de-la-viena