Politica socială şi libera circulaţie a persoanelor

BUCURESTI - 11 octombrie 2006

Comunicat tip General in Afaceri

Camera de Comerţ şi Industria României (CCIR), prin Euro Info Centre, în colaborare cu Ministerul Integrării Europene (MIE) a organizat marţi 10 octombrie seminarul cu tema “Politica socială şi libera circulaţie a persoanelor”, în cadrul Campaniei de pregătire a comunităţii de afaceri pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Politica  socială şi libera circulaţie a persoanelor

Prezent la acest eveniment, dl. Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a ţinut să sublinieze faptul că temerile din unele state europene, referitoare la un viitor aflux de imigranţi români în cautarea unui loc de muncă mai bine plătit, au fost mult exagerate. De asemenea, ”România va beneficia de la UE, pentru următorii 7 ani, de fonduri în valoare de 3,5 miliarde euro pentru dezvoltarea resurselor umane”, a mai precizat domnia sa.

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a precizat că dezbaterile privind legislaţia comunitară vor trebui să continue şi după momentul aderării. “Numeroasele oportunităţi de finanţare care se vor oferi României, trebuie să fie folosite la maximum pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor“. Românii trebuie să conştientizeze că “integrarea nu se va produce de pe o zi pe alta, nu se vor mări brusc salariile sau investiţiile străine, dar vor exista condiţii pentru ca asemenea lucruri să se petreacă în timp. Şi că totul depinde şi de felul în care guvernul va şti să folosească această ocazie”

Cercetarile estimează că migraţia forţei de muncă se va concentra către anumite state membre, perturbând piaţa muncii din acestea. Îngrijorarea privind impactul liberei circulaţii a lucrătorilor se bazează pe elemente precum proximitatea geografică, diferenţele de venit, şomajul şi inclinaţia spre migraţie.

Importanţa politică şi practică a domeniului liberei circulaţii a forţei de muncă, sensibilităţile şi incertitudinile care înconjoară mobilitatea forţei de muncă au determinat Uniunea Europeană să propună o perioadă de tranziţie de 5 ani. Componentele esenţiale ale aranjamentului tranzitoriu se referă la: o perioadă de doi ani în care actualele state membre vor aplica măsuri la nivel naţional în relaţia cu cele nou venite; după această perioadă vor avea loc două analize, una automata înainte de sfârşitul celui de al doilea an, şi o alta la solicitarea noului stat membru.

Aranjamentul tranzitoriu include şi o serie de alte aspecte importante, cum ar fi clauza de menţinere a măsurilor existente fără introducerea altora noi, astfel încât pieţele muncii din actualele state membre să nu devină mai restrictive decât erau în momentul semnării Tratatului de Aderare.

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Campania de pregătire a comunităţii de afaceri pentru integrarea în Uniunea Europeană
Euro Info Centre
tel 021.319.01.11, fax: 021.319.01.19
madalina.paraschiv@ccir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei/politica-sociala-si-libera-circulatie-a-persoanelor