Cartierele de blocuri in secolul XXI - Proiect franco-german la Cluj

Cluj-Napoca - 21 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Centrul Cultural Francez din Cluj si Centrul Cultural German din Cluj
organizeaza,
in cadrul proiectului franco-german, sprijinit de Fondul Elysée,
o serie de evenimente cu tema

Cartierele de blocuri in secolul XXI.

Programul manifestarilor:

Fotografie
22 noiembrie - 1 decembrie
Expozitie „Behind the Block” de Tobias Zielony
Galeria Plan B, str. A. Einstein nr. 14
Vernisaj: 22 noiembrie, ora 20

Simpozion
23 noiembrie
Casa de Cultura a Studentilor, sala Europa, orele 9-13
Dezbatere cu tema Cartierele de blocuri între planuri de urbanism si politică , la care sunt asteptati arhitecti, sociologi, artisti si urbanisti, la o discutie libera despre situatia actuala si noile perspective.
Eveniment realizat in colaborare cu Planwerk Cluj.

Invitati:
Dr. Janos Brenner, Director de construcţii, Ministerul federal pentru transport, construcţii şi dezvoltare urbană (Berlin, Germania)
Michel Roz, Architect (Lyon, Franţa)
Jan Wenzel, Artist, Participant (printre altele) la : Shrinking Cities; proiect 1990ff (Halle Saale,Germania)
Norbert Petrovici, Catedra de Sociologie, Universitatea Babes-Bolyai (Cluj-Napoca)
Vera Marin, arhitect, ATU (Bucureşti)
Elena Matei, decan Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Cluj

Lucrările se desfăşoară în limbile română, germană, franceză. Se asigură traducere simultană.

Text
In octombrie 2006, Solène Brunet (Franta) si Ruxandra Ceseranu (Romania) au urmarit viata in cartierele de blocuri din Cluj. Textele rezultate, sub forma de interpretari personale ale temei mentionate, vor aparea in decembrie 2006, in trei limbi, intr-un volum care va contine si fotografii de Tobias Zielony si o documentatie a simpozionului.

Film
4-6 decembrie
Festival de film, Cinema Arta
4 decembrie - Poveste din cartierul meu, Franta, 2000
5 decembrie - Good bye Lenin, Germania, 2003
6 decembrie - Knallhart, Germania, 2006

Despre Centrul Cultural Francez Cluj

Construirea zonelor urbane industriale de la sfârşitul secolului al 19-lea reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea oraşelor din Franţa şi Germania. Conceput ca spaţiu de locuit pentru noua forţă de muncă necesară industrializării forţate, noul cartier era locuit de populaţia de la sate şi de muncitori străini. Recesiunea economică şi marile schimbări sociale şi politice se resimt astăzi în special de populaţia din zona cartierelor de blocuri.
Problematica cartierelor de blocuri este astăzi de acută actualitate în Germania şi Franţa, acestea fiind capabile să redea cel mai clar crizele economice şi politice.
În România oraşele de acest tip sunt mari şi foarte numeroase, însă sunt încă atractive pentru studenţi şi cei din clasa mijlocie. În comparaţie cu Germania şi Franţa, în România nu există o dezvoltare urbană sistematică bazată pe planuri de durată. Modelul actual de dezvoltare este unul sălbatic, căruia administraţiile locale nu-i pot opune nici o variantă planificată.
În 2004 au debutat şi în Cluj discuţiile despre urbanizarea planificată. Acest proiect franco-german urmăreşte o intensificare a dezbaterilor pe tema urbanizării în Cluj. Sunt invitaţi să participe la această analiză stundenţii de la facultăţile tehnice, reprezentanţi ai administraţiei şi toţi cetăţenii oraşului.

La 40 de ani de la semnarea Tratatului Elysée, in 2004, Franta si Germania au pus bazele unui fond pentru proiecte germano-franceze - Fondul Elysée. In 2006 in Romania sunt organizate o serie de evenimente in Bucuresti, Timisora, Brasov, Iasi, Cluj, reunite pentru prima data sub o tema majora, Cultura urbana.

Centre Culturel Français de Cluj
str Bratianu nr. 22
400079 Cluj-Napoca Romania
Tel 0040 264 598551 Fax 0040 264 593536

simona.pulbere@ccfc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-cultural-francez-cluj/cartierele-de-blocuri-in-secolul-xxi-proiect-franco-german-la-cluj