"Moartea obosită" de Fritz Lang, proiecţie în premieră cu muzică originală live marca EINUIEA

Locul desfasurarii: Sala mică a Ateneului Român

Organizator: Filarmonica "George Enescu"

Filarmonica „George Enescu”

Stagiunea de marţi seara

Moartea obosită

o călătorie imaginară însoţită de muzică şi sugestii literare (p.a.a.)

Proiecţia filmului Der Müde Tod (Germania, 1921)

Regia: Fritz Lang, scenariul: Fritz Lang & Thea von Harbou

Muzica originală: ansamblul Einuiea

Călin Torsan –  flaute drepte, fluiere tradiţionale, clarinet

Silviu Fologea –  chitară electroacustică

George Turliu –  saz, kazoo, baglamas, psalteriu, voce

Juan-Carlos Negretti –  darbuka, bongos, cinel, percuţii

Crenguţa Hariton – recitator

Poezii de Emil Botta din volumul Un dor fără saţiu (Editura Minerva, 1991), îngrijit de Doina Uricariu

Concept: Radu Rădescu

Ajunşi la hanul dintr-un mic sat german, doi tineri îndrăgostiţi fac cunoştinţă brusc cu Moartea. Sub forma unui străin singuratic, Moartea îl răpeşte pe logodnic şi îl sechestrează în spatele unui zid înalt, fără ferestre sau porţi, vecin cu cimitirul. Încercând să îl salveze, tânăra fată găseşte o intrare, în urma unei viziuni onirice. Dincolo de zid o aşteaptă Moartea, care îi oferă trei încercări, scurte doar cât ar arde o lumânare, prin care poate preveni moartea iubitului. Ea devine, pe rând, o femeie din Persia, Veneţia şi China, însă în niciuna dintre situaţiile fantastice nu are succes. Impresionat de credinţa fetei, Moartea îi oferă o ultimă şansă. Are o oră să convingă pe altcineva să moară în locul logodnicului. Secvenţele care se desfăşoară în Persia, Italia, China şi Germania oferă formaţiei ocazia de a face apel la motive muzicale de inspiraţie tradiţională, dar şi de a imagina teme originale şi pasaje improvizatorice, punctate de lirica metaforică a lui Emil Botta.

În cadrul Stagiunii de marţi seara, ansamblul Einuiea şi actriţa Crenguţa Hariton au mai prezentat la Sala mică a Ateneului Român proiecte sincretice similare: Faust (2007), Prăbuşirea casei Usher (2008), Cabinetul figurilor de ceară (2009) şi Umbra lui Caligari (2010).

Confirmare pana la data: 24 mai 2011

Participare: Taxa de participare