Martisoarele CAR

Timisoara - 28 februarie 2006

Comunicat tip General in ONG

Prin proiectele si programele pe care de deruleaza, prin evenimentele speciale pe care periodic le organizeaza, CAR isi propune dezvoltarea durabilă a comunităţii rurale.
In luna martie, Centrul de Asistenta Rurala aduce martisoarele dezvoltarii comunitare mai aproape de oameni...

MARTIE 2006



~ Expansiunea ADL – cursuri de formare pentru noii agenţi de dezvoltare locală ~


Ca urmare a succesului pe care Proiectul Promotorul Local l-a avut în perioada 1999 – 2003, în 2004 Centrul de Asistenţă Rurală a demarat Proiectul ADL. Obiectivul principal al acestui proiect este imbunatatirea performantelor administratiei publice locale din mediul rural prin infiintarea postului de Agent de Dezvoltare Locală. Principalele sarcini ale Agentului de Dezvoltare Locală (numit, in partea de vest a Romaniei şi Promotor Local) ţintesc dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor rurale, prin atragerea de finantari nerambursabile, realizarea strategiilor de dezvoltare locala, identificarea oportunitatilor de dezvoltare locala, asistenta pentru agentii locali – persoane fizice si juridice.

În prezent, programul ADL este implementat în cinci judeţe din aria de acoperire a Centrului de Resurse Timişoara: Arad, Bihor, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş. La nivel national, in acest moment exista peste 160 de Agenti de Dezvoltare Locala care au atras, pana la inceputul anului 2006, finantari de peste 12.500.000 Euro.

În perioada 01-05.03.2006 la Sânnicolau Mare, Centrul de Asistenţă Rurală organizează prima serie de cursuri de formare ale noilor agenţi de dezvoltare locală din comunele Archiş, Zerind, Socodor, Mişca din judeţul Arad şi Balint, Dudeştii Noi, Ghilad, Mănăştiur, Orţişoara, Satchinez, Cărpiniş, Biled, din judeţul Timiş.

Tematica de curs este centrată pe domeniile: comunicare organizaţională, management de proiecte şi implementarea acestora, elaborarea strategiilor de dezvoltare locală si dezvoltare comunitară.

Natura cursurilor va fi atât teoretică – prin furnizarea de cunoştinţe şi noţiuni, dar, mai ales, practică – prin utilizarea studiilor de caz şi a exemplelor concrete din domeniile de curs. Accentul va fi pus pe latură practică a formării agenţilor de dezvoltare locală şi va urmări implicarea activă a participanţilor.

Pentru detalii suplimentare despre cursurile ADL vă rugăm contactaţi Centrul de Asistenţă Rurală, Timişoara, P-ţa Istria nr. 6, tel-221470, 492493, fax:221469, www.rural-center.org, Coordonator Centru de Resurse Timişoara, Diana Asoltanei, dasoltanei@rural-center.org.





~ CARPATHIAN ROAD – workshop internaţional pe tema diversificarii economiei rurale ~


Centrul de Asistenta Rurala, in parteneriat cu Fundatia Carpatica organizeaza workshop-ul CARPATHIAN ROAD. In timpul celor doua zile de workshop, temnatica de lucru va fi centrata asupra actorilor cheie care influenteaza ROAD si care armonizeaza dezvoltarea comunitatilor din Europa Centrala si de Est (in special Euro - Regiunea Carpatica), cu scopul de a indetifica instrumente si proceduri adecvate pentru a fi utilizate in urmatoarea perioada de planificare a Uniunii Europene (2007-2013 si de a impartasi experiente in afara limitelor UE.

Provocarile rurale sunt identice indiferent de zona geografica, de vreme ce economiile locale sunt limitate, venitul mediu este scazut, sunt perspectivele de angajare pentru tineri sunt foarte putine sau lipsesc, iar cotele privind neincadrarea in muca sunt foarte ridicate.

Impartasim viziunea ca regenerarea si modernizarea zonelor rurale cer o abordarea integrata care ia in considerarea faptul ca ariile rurale pot oferi mai mult decat productia primara a fermelor sau a paduritului. Pentru a reduce disparitatile regionale si sociale, pentru a contribui atat la coeziune cat si la competitivitate, este esential sa se diversifice economia rurala intr-un mod sustenabil si, in acest sens, modelul LEADER va fi prezentat si discutat pentru a stabili in ce mod poate fi un instrument adecvat.

De asemenea, credem ca organizatiile societati civile, ca o importanta sursa pentru inovatiile locale sociale si economice si pot juca un rol crucial in acest proces. Credem ca un din preconditiile de succes este parteneriatul si cooperarea intre actorii implicati la nivel local, intereregional si European.

Considerand argumentele de mai sus, principalele obiective ale conferintei sunt:
- analiza procesului de adaptare a politicilor Comisiei Europene privind agricultura si dezvoltarea rurala in noua perioada de programnarea UE si impactul acestora in regiune si dincolo de ea
- identificarea prioritatilor specifice pentru a sustine dezvoltarea unei economomii rurale diverse, sustenabile si coerente.
- networking si inceputul cooperarii intre ONG-uri si factorii de decizie regionali si international

Pentru a atinge obiectivele mai sus mentionate, pe parcursul celor doua zile, sesiunile vor alterna cu workshop-uri tematice si intalniri regionale paralele.
- Organizatori: Centrul de Asistenta Rurala si Fundatia Carpatica
- Perioada: 23 - 26 martie 2006
- Loc de desfasurare: Timisoara, Romania
- Finantator: Fundatia pentru o Societate Deschisa, prin Programul East - East, Parteneriat fara Frontiere, si de Fundatia Carpatica

Pentru detalii suplimentare despre CARPATHIAN ROAD vă rugăm contactaţi Centrul de Asistenţă Rurală, Timişoara, P-ţa Istria nr. 6, tel-221470, 492493, fax:221469, www.rural-center.org, Coordonatorul eveniment - Claudia Novac, cnovac@rural-center.org.


~ LANSAREA PROGRAMULUI DE FINANŢARE GIL 2006 ~

Program de finanţare pentru grupurile de iniţiativă locală din mediul rural - GIL 2006
Oamenii reprezintă viaţa unei comunităţi, iar bunăstarea comunităţii vine din hărnicia şi din unitatea locuitorilor săi... Pentru cei ce se gândesc la comunitate, Centrul de Asistenţă Rurală vine în ajutorul lor, orientând fonduri prin Programul de finanţare pentru grupurile de iniţiativă din mediul rural – GIL 2006 pentru judeţul Timiş.

Obiectivul GIL 2006 este dezvoltarea durabilă participativă a comunităţilor rurale din judeţul Timiş.
Domeniile prioritare ale GIL 2006 pentru care se vor finanţa proiectele sunt:
1.Infrastructura şi mediu
2.Educaţie, tineret, cultură şi divertisment
3.Social şi medical
4.Activităţi generatoare de venituri, care să aibă un impact real asupra comunităţii

Valoarea maximă ce poate fi solicitată de către grupurile de iniţiativă este de 3.500 RON.

Grupul de iniţiativă locală reprezintă acel grup informal al unei comunităţi care doreşte să se organizeze în scopul derulării unui proiect menit să ducă schimbări benefice în comunitate, cum ar fi:
-să acopere o nevoie sau să rezolve o problemă specifică a comunităţii
-să imbunătăţească un anumit aspect al vieţii comunităţii
-să ofere şanse egale unei anumite categorii de oameni din comunitate

Criteriile de eligibilitate a cererilor de finanţare sunt:
•proiectele să fie elaborate şi implementate de un grup de iniţiativă locală
•Pentru a fi eligibil, un grup de iniţiativă trebuie să fie constituit oficial printr-un proces verbal de constituire şi să fie reprezentat de o persoana fizică. Grupul trebuie să aibă cel puţin trei membrii cu responsabilităţi distincte în proiect.
•NU sunt eligibili ca solicitanţi instituţii ale administraţiei publice, firme private, sindicate, partide sau culte religioase, promotorii locali implicaţi în consultanţă; aceştia pot fi parteneri ai grupului de iniţiativă în derularea proiectului.
•Contribuţia minimă a comunităţii (evaluarea contribuţiei în natură şi cea în bani) este de minim 30% din valoarea proiectului
•Cererea de finanţare este completată conform cerinţelor din ghidul de finanţare GIL 2006 şi depusa la sediul CAR.

Data limită până la care se primesc cereri de finanţare este 21 aprilie 2006.

Selecţia proiectelor şi comunicarea rezultatelor selecţiei se va realiza până cel târziu 19 mai 2006.

Fondurile destinate GIL 2006
Proiectele selectate urmează să primească finaţare din partea Centrului de Asistenţă Rurală începând cu 15 iulie 2006. Finanţarea proiectelor depinde în mare măsură de fondurile atrase de către Centrul de Asistenţă Rurală din diferite surse (donaţii, sponsorizări, licitaţii) pentru Programul GIL 2006.

În acest sens, Centrul de Asistenţă Rurală organizează în luna iunie 2006 Noaptea Sânzienelor, ediţia a IV-a, un eveniment special, unic atât prin invitaţii şi participanţii săi, cât şi prin scopul său nobil: crearea de punţi între sat şi oraş prin direcţionarea fondurilor strânse către satele timişene aflate la nevoie, dar şi întărirea relaţiilor dintre oameni ce construiesc viaţa unei comunităţi…

Astfel, toate fondurile ce vor fi strânse în cadrul evenimentului Noaptea Sânzienelor ediţia a IV- a sunt destinate Programului de finanţare pentru grupurile de iniţiativă din judeţul Timiş - GIL 2006.

Pentru detalii suplimentare despre Programul GIL 2006 şi pentru a intra în posesia documentelor necesare pentru cererea de finanţare vă rugăm contactaţi Centrul de Asistenţă Rurală, Timişoara, P-ţa Istria nr. 6, tel-221470, 492493, fax:221469, www.rural-center.org, Coordonatorul de program, Mirela Creţu, desk@rural-center.org.


~ Inaugurari ale proiectelor finanţate prin GIL ~


În luna martie, alte două proiecte finanţate de CAR prin Programul de finanţare GIL vor fi finalizate:
- „Amenajarea unui cabinet stomatologic pentru comunitate” din Giera va fi finalizată şi va avea inaugurarea în 29 martie, orele 10:30. Proiectul este derulat de grupul de iniţiativă din Giera cu sprijinul financiar al Centrului de Asistenţă Rurală (500 RON) şi ajutorul financiar şi în natură oferit de către Primăria Giera – 3200 RON în primul an (constând în spaţiul necesar funcţionării cabinetului - două camere şi un hol – 45 mp, şi salariile personalului necesar amenajării spaţiului). Durabilitatea proiectului este asigurată prin preluarea în administrare a cabinetului şi a cheltuielilor de funcţionare şi întreţinere aferente de către Primăria Giera.
-„Clubul Varieşenilor” îşi va deschide porţile tot în data de 29 martie, orele 16:00. Proiectul este derulat de grupul de iniţiativă din Variaş cu sprijinul financiar al Centrului de Asistenţă Rurală (2800 RON) şi ajutorul în natură oferit de către ITC Elinf SRL (1500 RON – calculator şi mobilier), Primăria Variaş (1800 RON – chirie spaţiu), SC TOP ALUMINO SRL (1430 RON – geamuri termopan), SC EUROCABLE SRL (200 RON - cablu si abonament TV)

Pentru detalii suplimentare despre inaugurări vă rugăm contactaţi Centrul de Asistenţă Rurală, Timişoara, P-ţa Istria nr. 6, tel-221470, 492493, fax:221469, www.rural-center.org, Coordonatorul de program, Mirela Creţu, desk@rural-center.org.

Despre Centrul de Asitenta Rurala

Prin proiectele si programele pe care de deruleaza, prin evenimentele speciale pe care periodic le organizeaza, CAR isi propune dezvoltarea durabilă a comunităţii rurale.
In luna martie, Centrul de Asistenta Rurala aduce martisoarele dezvoltarii comunitare mai aproape de oameni...

Mirela Cretu
desk@rural-center.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-de-asitenta-rurala/martisoarele-car