Deciziile Comisiei Europene determina cresterea nevoii de consiliere vocationala in Romania

BUCURESTI - 7 ianuarie 2013

Comunicat tip General in Social

Strategia Europa 2020 prezinta ocuparea fortei de munca ca fiind o valoare esentiala pentru dezvoltarea unei economii competitive, durabile și inovatoare si o conditie pentru integrarea sociala. Intr-o economie competitiva, accesul pe piata muncii nu este insa un proces atat de facil; dificultatile sunt cu atat mai mari pentru persoanele care au o experienta limitata pe piata muncii, nu au pregatirea necesara sau nu dispun de competentele necesare pentru gasirea unui loc de munca. Un rol important in acest proces il au consilierii vocationali. Serviciul de consiliere vocationala este absolut necesar pentru persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca. De aceea, CFCECAS organizeaza in 2013 o serie de seminarii de pregatire si informare pentru dezvoltarea competentelor profesionale ale specialistilor care pot practica aceasta ocupatie si pentru dezvoltarea serviciilor de consiliere vocationala.

Cresterea economica si locurile de munca sunt in viziunea Comisiei in stransa legatura cu obiectivul de incluziune sociala, iar acestea sunt parte integranta a raspunsului Uniunii Europene la criza economica. Modificarea si modernizarea pietei muncii a complicat si procesul si cerintele pentru intrarea pe piata muncii.

Competentele de munca, competente sociale si profesinale cerute pe piata muncii fac ca accesul pe piata muncii pentru persoanele care nu au avut un loc de munca sau au iesit de pe piata muncii de multa vreme sa fie dificila.

Consilierea vocationala reprezinta un proces de lunga durata, continuu, pe parcursul caruia evaluarea vocationala, orientarea profesionala, identificarea unui loc de munca, angajarea, sustinerea post angajare constituie etape cadru in dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, de autonomie si dezvoltare socio-profesionala, in sensul „implinirii vocatiei personale” (Standarul ocupational in Consiliere Vocationala, Autoritatea Nationala pentru Calificari).

Interesul Comisiei pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii prin servicii de suport profesionalizate se regaseste in finantarile alocate pentru acest domeniu. Organizatiile si institutiile din Romania pot accesa aceste fonduri pentru dezvoltarea serviciilor de consiliere vocationala si pentru cresterea accesului pe piata muncii. CFCECAS formeaza personalul si managerii institutiilor publice si organizatiilor care activeaza in domeniul social pentru a dezvolta servicii de consiliere vocationala care sa sustina procesul de integrarea sociala si profesionala a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Serviciile de suport care sunt din sfera consilierii vocationale trebuie sa fie inalt calitative pentru a-si atinge obiectivele. Comisia Europeana apreciaza ca pentru realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 este necesara formarea continua de „inalta calitate, deoarece acest lucru va stabili bazele prosperitatii pe termen lung a Europei si, totodata, prin inzestrarea oamenilor cu abilitati si competente mai multe si mai bune, va contribui la combaterea pe termen scurt a efectelor crizei” (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 4.3.2011).

CFCECAS intelege necesitatea dezvoltarii unor servicii de consiliere vocationala de calitate pentru a creste eficienta in sustinerea persoanelor vulnerabile pe piata muncii.

De aceea, in 2013, CFCECAS organizeaza o serie de seminarii de informare.

Participarea la aceste sesiuni de pregatire este GRATUITA.

 

Mai multe informatii despre locatiile si modalitatea de participare gasiti pe www.cfcecas.ro. Lista locatiilor va fi actualizata permanent.

----------

Centrul de Formare Continua si Evaluarea Competentelor in Asistenta Sociala (CFCECAS) este Centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale autorizat de catre Autoritatea Nationala pentu Calificari in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 129/ 2000, republicata. CFCECAS este autorizat sa organizeze procese de evaluare si sa certifice competentele profesionale pentru ocupatia CONSILIER VOCATIONAL.