CHF INTERNATIONAL ROMANIA ORGANIZEAZĂ PRIMA INAUGURARE A UNUI OBIECTIV REABILITAT ÎN HARGHITA

BUCURESTI - 1 septembrie 2006

Comunicat tip General in Social

CHF International Romania va organiza miercuri, 6 septembrie 2006, prima inaugurare a unuia dintre obiectivele reabilitate în judeţul Harghita prin intermediul Programului Romanian Flood Recovery (RFR), program prin care se oferă asistenţă zonelor afectate de inundaţiile din 2005. Evenimentul va avea loc la ora 15:00, în comuna Feliceni, sat Hoghia, judeţul Harghita, unde va fi inaugurat caminul cultural reabilitat.

CHF International, organizaţie non-profit americană de dezvoltare internaţională, a oferit prin intermediul Programului Romanian Flood Recovery (RFR) asistenţă pentru sute de familii şi pentru peste 80 de comunităţi din România ce au fost direct afectate de inundaţiile devastatoare din 2005.
Programul RFR este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a fost înfiinţat cu scopul de a acorda asistenţă rapidă şi cu impact economic pozitiv pe termen lung, în zonele afectate de inundaţii. Programul permite celor afectaţi de aceste calamităţi să ia parte la procesul de reconstrucţie, precum şi să înveţe cum să atenueze efectele unor viitoare inundaţii.

Refacerea infrastructurii în judeţul Harghita
În ianuarie 2006, CHF International Romania a lansat Programul RFR în Harghita, program ce presupune implementarea Proiectelor de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP). CIP reprezintă proiecte de infrastructură (în valoare de maxim 25.000 USD), în cadrul cărora comunităţile sunt direct implicate atât în selectarea şi implementarea respectivelor proiecte, cât şi în aducerea de contribuţii constând în muncă şi fonduri municipale.

În urma unei întâlniri publice dintre CHF, Consiliul Judeţean Harghita, primari ai localităţilor afectate de inundaţii şi reprezentanţi ai presei, CHF a primit 51 de propuneri de proiecte de infrastructură, dintre care 12 au fost selectate pentru o implementare imediată (a se vedea lista de mai jos). De asemenea, pe lângă reabilitarea caminului cultural, proiect ce a fost finanţat şi implementat direct de către CHF în Hoghia – Feliceni, un alt proiect de interes public (curăţarea albiei râului) a fost finanţat de CHF tot în Hoghia – Feliceni şi implementat de Civitas, o organizaţie non-guvernamentală românească, ce are sediul în Odorheiu Secuiesc.

Comuna - Sat - Nume proiect
Feliceni - Hoghia - Reabilitare cămin cultural
Tuşnad - Tuşnad-Nou - Reabilitare drum
Remetea - Remetea - Sistem de canalizare
Dăneşti - Varos-Reh - Reabilitare albie râu
Cârţa - Ineu - Consolidare pod
Mugeni - Mugeni - Reabilitare drum
Mărtiniş - Mărtiniş - Reconstrucţie punte pietonală
Sîncrăieni - Sîncrăieni - Reconstrucţie punte pietonală
Sântimbru - Sântimbru - Consolidare cu gabioane a malului
Odorheiu Secuiesc - Odorheiu Secuiesc - Sistem de canalizare
Bălan - Bălan - Reabilitare cămin cultural
Şimoneşti - Cobăţeşti - Reabilitare drum
Şimoneşti - Şimoneşti - Reabilitare cămin cultural
Feliceni - Tăureni, Hoghia - Lucrări de interes public: curăţare albie râu

CHF a organizat o deschidere publică a ofertelor din partea firmelor de construcţii şi, după evaluarea atentă a ofertelor, a selectat companiile câştigătoare. Ulterior, CHF, firmele respective şi autorităţile locale au semnat un acord tripartit pentru finalizarea lucrărilor; în cele mai multe cazuri, construcţiile au fost încheiate într-o perioadă de 1 – 3 luni.

Contribuţia estimată a CHF/USAID pentru proiectele din judeţul Harghita se ridică în total la 180.000 USD, fără a include sumele acordate prin intermediul împrumuturilor cu dobândă redusă.

Împrumuturi cu dobândă redusă
Pe lângă celelalte programe, CHF International Romania acordă împrumuturi cu dobândă redusă pentru refacerea locuinţelor distruse de inundaţii. Până la începutul lunii august 2006, CHF a acordat în Harghita împrumuturi în valoare de peste 17.000 dolari. Familiile interesate pot contacta ofiţerul de credite regional al CHF International din Mureş, tel. 0365 401 104.