USAID ŞI CHF INTERNATIONAL ROMANIA VOR INAUGURA DOUĂ NOI OBIECTIVE REABILITATE ÎN VRANCEA

BUCURESTI - 8 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Social

CHF International Romania va inaugura joi, 9 noiembrie 2006, două noi obiective reabilitate prin intermediul Programului Romanian Flood Recovery (RFR) în judeţul Vrancea, program prin care se oferă asistenţă zonelor afectate de inundaţiile din 2005. Aceste inaugurări vor avea loc în judeţul Vrancea, astfel: la ora 11:30, va fi inaugurat noul Dispensar Medical din comuna Poiana Cristei, sat Poiana Cristei, iar la ora 13:30, Podul reabilitat din comuna Gura Caliţei, sat Plopu.

CHF International, o organizaţie non-profit americană de dezvoltare internaţională, a oferit prin intermediul Programului Romanian Flood Recovery (RFR) asistenţă pentru sute de familii şi pentru peste 80 de comunităţi din România ce au fost direct afectate de inundaţiile devastatoare din 2005.
Programul RFR este finanţat de către Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a fost înfiinţat cu scopul de a acorda asistenţă rapidă şi cu impact economic pozitiv pe termen lung, în zonele afectate de inundaţii. Programul permite celor afectaţi de aceste calamităţi să ia parte la procesul de reconstrucţie, precum şi să înveţe cum să atenueze efectele unor viitoare inundaţii.

Refacerea infrastructurii în judeţul Vrancea
În noiembrie 2005, CHF International Romania a demarat un parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM), pentru a implementa 11 proiecte de infrastructură în judeţul Vrancea, proiecte în valoare de aproximativ 110.000 USD.
Comuna - Sat - Nume proiect
Cirligele - Bontesti - Reabilitare sală de clasă – şcoală generală
Andreiasu de Jos - Rachitasu - Reabilitare grădiniţă
Andreiasu de Jos - Rachitasu - Reabilitarea a două săli de clasă – şcoală generală
Suraia - Suraia - Reabilitare 3 podeţe
Poiana Cristei - Poiana Cristei - Construcţie dispensar medical
Cirligele - Bontesti - Reabilitare latrină – şcoală generală
Vizantea-Livezi - Livezile-Mesteacanul - Reabilitare podeţ
Jitia - Jitia - Reabilitare punte pietonală
Naruja - Naruja - Reabilitare punte pietonală
Tataranu - Martinesti - Reabilitare punte pietonală
Nistoresti - Nistoresti - Reabilitare sistem alimentare cu apă

În ianuarie 2006, CHF a început a doua fază a Programului RFR, cea a Proiectelor de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP). În această a doua fază, procesul a fost diferit faţă de prima, întrucât CHF a susţinut acum proiecte cu o valoare mai mare (maxim 25.000 USD), iar comunităţile au fost mai direct implicate în selectarea şi implementarea proiectelor şi, în acelaşi timp, au contribuit cu ore de muncă şi cu fonduri locale.

În urma unei întâlniri publice dintre CHF, Consiliul Judeţean Vrancea, PIMM, primari ai localităţilor afectate de inundaţii şi reprezentanţi ai presei, CHF a primit 39 de propuneri de proiecte de infrastructură, dintre care a decis să susţină 8 pentru o implementare imediată. Ulterior, în cea de-a treia fază a programului, au mai fost selectate pentru implementare 5 proiecte (a se vedea lista de mai jos).
Comuna - Sat - Nume proiect
Gura Caliţei - Plopu - Construcţie pod
Vrîncioaia - Poiana - Reabilitare punte pietonală
Mera - Vulcăneasa - Reabilitare pod
Chiojdeni - Chiojdeni - Reabilitare şcoală generală
Milcovul - Lamoţeşti - Instalare podeţe pe tuburi pentru drenajul apelor
Vidra - Vidra - Reabilitare punte pietonală
Reghiu - Reghiu - Reabilitare punte pietonală
Valea Sării - Buchila - Reabilitare punte pietonală
Spulber - Spulber - Reabilitare punte pietonală
Nereju - Paraul Pinului - Reabilitare latrină
Nereju - Nereju Mic - Reabilitare punte pietonală
Andreiasu de Jos - Rachitasu - Continuare reabilitare şcoală generală
Andreiasu de Jos - Andreiasu de Jos - Reabilitare pod

CHF a organizat deschideri publice a ofertelor din partea firmelor de construcţii şi, după evaluarea atentă a ofertelor, a selectat companiile câştigătoare. După aceea, CHF, firmele respective şi autorităţile locale au semnat un acord tripartit pentru finalizarea lucrărilor; în cele mai multe cazuri, construcţiile vor fi încheiate într-o perioadă de 1 – 3 luni.

Contribuţia estimată a CHF International Romania la Proiectele de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP) în judeţul Vrancea este de peste 200.000 dolari. Adăugând şi primele 11 proiecte de infrastructură, valoarea totală a asistenţei acordate pentru inundaţii de către USAID şi CHF International Romania în judeţul Vrancea este în total de peste 310.000 dolari.

Împrumuturi cu dobândă redusă
Pe lângă celelalte programe, CHF International Romania a acordat împrumuturi cu dobândă redusă pentru refacerea locuinţelor distruse de inundaţii. Până la sfârşitul lunii septembrie, CHF a acordat 15.000 dolari în împrumuturi pentru refacerea locuinţelor în Vrancea.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/chf-international/usaid-si-chf-international-romania-vor-inaugura-doua-noi-obiective-reabilitate-in-vrancea