Medicamentul Selincro obţine recomandarea Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie (NICE)

BUCURESTI - 17 iulie 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate, Social, Farmaceutic

• Institutul Național pentru Sănătate și Excelență Clinică din Marea Britanie (NICE) recomandă Selincro (nalmefen), produs de Lundbeck, pentru reducerea consumului de alcool la pacienții adulți cu dependență de alcool, care prezintă un nivel ridicat al consumului de alcool.
• NICE recomandă prescrierea Selincro în corelație cu susținere psihosocială pentru reducerea consumului de alcool și doar pentru pacienții care nu necesită detoxifiere imediată.
• În recomandarea sa, NICE apreciază că dependența de alcool poate avea un efect negativ substanțial asupra calității vieții, incluzând constrângeri fizice, mentale şi financiare pentru pacienții afectați și familiile acestora.
• Această recomandare inițială din partea NICE va fi urmată de publicarea recomandării finale în luna noiembrie 2014.
• În acest moment, există o nevoie semnificativă nesatisfăcută, întrucât dependenţa de alcool este atât subdiagnosticată cât şi insuficient tratată. În Europa, mai mult de 90% dintre pacienții cu dependență de alcool sunt în prezent netratați.1
• În Europa, impactul consumului de alcool este cel mai mare din lume, cu 12% din totalul deceselor din grupa de vârstă 15-64 ani atribuite alcoolului.2
• În România, studiul realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și finalizat în luna octombrie 2013, arată costuri semnificative suportate de sistemul de servicii de sănătate datorită patologiei asociate consumului dăunător de alcool. În anul 2012, s-au identificat 69.904 cazuri externate asociate consumului de alcool, pentru care CNAS a rambursat aproximativ 25 de milioane de EUR. Studiul a relevat, de asemenea, importanța și nevoia de politici publice și intervenții specifice, incluzând tratamentul, care să abordeze această patologie.

H.Lundbeck A/S (Lundbeck) a salutat decizia Institutului Național pentru Sănătate și Excelență Clinică de a recomanda Selincro, medicament indicat pentru reducerea consumului de alcool la pacienţii adulţi cu dependenţă de alcool, care menţin un nivel ridicat al consumului de alcool. Lundbeck furnizează Selincro ca parte a unui concept nou de tratament care include intervenţia psihosocială axată pe reducerea consumului de alcool şi complianţa la tratament.

Pentru mulţi pacienţi cu dependenţă de alcool, oprirea în totalitate şi abstinenţa de la consumul de alcool nu reprezintă un obiectiv terapeutic acceptabil sau realizabil. Selincro este primul medicament special dezvoltat pentru reducerea consumului de alcool la pacienţii cu dependenţă de alcool, care menţin un nivel ridicat al consumului de alcool. Selincro reduce consumul de alcool şi, astfel, consecinţele dăunătoare ale consumului de alcool, oferind o nouă opţiune de tratament.

Selincro este un modulator al sistemului opioid3,4 care acţionează la nivelul sistemului motivaţional al creierului, care este dereglat la pacienţii cu dependenţă de alcool5. Selincro este conceput pentru a reduce efectele de întărire a consumului provocate de alcool6.

Selincro (nalmefen) este disponibil și pentru pacienții din România începând din luna septembrie 2013.

Despre Selincro (nalmefen)

Selincro este indicat pentru reducerea consumului de alcool la pacienţii adulţi cu dependenţă de alcool, care au un risc crescut al consumului de alcool (> 60 g / zi pentru bărbaţi, > 40 g / zi pentru femei), fără simptome fizice de sevraj şi care nu necesită detoxifiere imediată. Selincro ar trebui să fie prescris ca parte a unui program psihosocial structurat, axat pe complianţa la tratament şi reducerea consumului de alcool. Tratamentul trebuie iniţiat doar la pacienţii care continuă să aibă un risc crescut de consum de alcool la două săptămâni după evaluarea iniţială. Selincro trebuie să fie administrat la nevoie; aceasta înseamnă în fiecare zi în care pacientul percepe un risc de consum crescut de alcool, prin administrarea unui comprimat, de preferinţă cu 1-2 ore înainte de momentul anticipat de consum.

Lundbeck a preluat licenţa pentru Selincro de la Biotie Finlanda. În conformitate cu termenii acordului, Biotie a primit un comision de execuție de 12 milioane EUR. În total, Biotie este eligibil pentru până la 89 de milioane EUR plăţi în avans și intermediare, plus drepturi de autor asupra vânzărilor. Lundbeck deţine drepturile globale asupra produsului și este responsabil pentru înregistrarea, producerea și comercializarea acestuia.

Despre dependenţa de alcool

Dependenţa de alcool este o boală a creierului, cu o probabilitate mare de a urma un trend progresiv7,8. Alcoolul este toxic pentru majoritatea organelor din corpul uman, iar nivelul de consum este puternic corelat cu riscul pe termen lung de morbiditate şi mortalitate9. Alcoolul este un factor cauzal major în mai mult de 60 de tipuri de boli şi leziuni10. Factorii genetici şi de mediu sunt importanţi în dezvoltarea dependenţei de alcool; factorii genetici sunt atribuiţi în proporţie de peste 60% riscului de dezvoltare a bolii11. O caracteristică centrală a dependenţei de alcool este dorinţa de multe ori copleşitoare de a consuma alcool. Pacienţii întâmpină dificultăţi în controlul consumului de alcool şi continuă consumul de alcool în ciuda consecinţelor nocive asupra sănătăţii12.

Consumul excesiv de alcool este frecvent în multe părţi ale lumii, în special în Europa, unde mai mult de 14 milioane de oameni sunt dependenţi de alcool9,13. În Europa, nevoia de tratament este foarte mare, doar 8% dintre pacienţi beneficiind de un tratament. 1Atât abstinenţa cât şi reducerea consumului ar trebui luate în considerare ca parte a unei abordări cuprinzătoare de tratament pentru pacienţii cu dependenţă de alcool14.

Despre Lundbeck

H. Lundbeck A / S (LUN.CO, LUN DC, HLUYY) este o companie farmaceutică internaţională care are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos central. În acest scop, Lundbeck este angajată în cercetare, dezvoltare, producţie, comercializare şi vânzare de produse farmaceutice în întreaga lume. Produsele companiei sunt destinate unor afecţiuni, cum ar fi depresia şi anxietatea, tulburări psihotice, epilepsie şi bolile Huntington, Alzheimer şi Parkinson.

Lundbeck a fost fondată în 1915 de Hans Lundbeck în Copenhaga, Danemarca. Astăzi, Lundbeck are aproximativ 6.000 de angajaţi în întreaga lume. Lundbeck este una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel global care operează în tratarea afecţiunilor sistemului nervos central. În 2011, vânzările companiei au fost de 16.0 miliarde DKK (aproximativ 2,1 miliarde EUR sau 3,0 miliarde USD). Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.lundbeck.com.

Lundbeck Export A/S România, biroul de reprezentanţă al companiei daneze H.Lundbeck A/S, a fost deschis în anul 2003. Numărând la început doar 4 persoane, la ora actuală personalul reprezentanţei este format din 23 de angajaţi. Deschiderea acestui birou de reprezentanţă a permis introducerea în piaţa farmaceutică românească a medicamentelor destinate tratamentului pacienţilor cu schizofrenie, Fluanxol (flupentixol), Clopixol (zuclopentixol) şi Serdolect (sertindol), al celor cu tulburare depresivă majoră, Cipralex (escitalopram) şi al pacienţilor cu demenţă Alzheimer, Ebixa (memantină). În mai puţin de 10 ani de la deschiderea reprezentanţei, produse ale companiei H.Lundbeck A/S au devenit lideri de piaţă, Cipralex în segmentul terapeutic privind tulburarea depresivă majoră iar Ebixa în cel al demenţei Alzheimer.

Colaborarea dintre H.Lundbeck A/S şi compania Teva Pharma GmbH a permis aducerea în România a produsului Azilect (rasagilină), medicament destinat tratamentului pacienţilor cu boală Parkinson în toate fazele evolutive ale bolii.

Nu în ultimul rând, parteneriatul dintre companiile H.Lundbeck A/S şi Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd. a permis comercializarea în România a produsului Abilify Maintena (aripiprazol), suspensie injectabilă cu eliberare prelungită, indicat ca tratament de menţinere pentru pacienţii cu schizofrenie.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Clearpoint Communication Associates

Ramona Brad

Ramona.brad@clearpoint.ro

Adriana Barbu

Adriana.barbu@clearpoint.ro

Referinţe:

1Kohn et al. Bull World Health Organ 2004; 82(11):858-866

2Rehm et al. CAMH. Alcohol consumption, alcohol dependence and attributable burden of disease in Europe http://www.camh.ca/en/research/news_and_publications/reports_and_books/Pages/default.aspx

3Michel et al. Meth Find Exp Clin Pharmacol 1985; 7: 175-177

4Hillemacher et al. Expert Opin. Investig. Drugs 2011; 20(8): 1073-1086

5Heinz et al. Addict Biol 2009; 14(1): 108-118