Comisia Auditorilor Energetici din A.I.I.R. - în favoarea Certificatelor de Performanță Energetică

BUCURESTI - 7 ianuarie 2011

Comunicat tip General in Afaceri

În legătură cu anunțurile și informațiile apărute în presa scrisă și media audio-vizuală care nu prezintă într-un mod profesional și transparent activitatea auditorilor energetici pentru clădiri, Comisia Auditorilor Energetici din cadrul Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (CAE-AIIR) își exprimă susținerea pentru aplicarea Legii 372/2005 privind obligativitatea emiterii certificatelor de performanţă energetică (CPE) în cazul tranzacţiilor imobiliare (vânzare/cumpărare sau închiriere de apartamente şi locuinţe individuale).

Argumentele aduse de CAE-AIIR în favoarea aplicării Legii 372/2005 și, ulterior, a Directivei Europene 2010/31/CE, sunt multiple.

NUMĂRUL AUDITORILOR ENERGETICI ȘI NUMĂRUL LOCURILOR DE MUNCĂ NOU CREATE

Numărul auditorilor energetici este în prezent de peste 1000 la nivelul întregii ţări, însă numărul specialiştilor implicaţi în activităţile conexe elaborării de CPE este mult mai mare. Într-un birou de emitere a certificatelor energetice pe lângă auditorii energetici lucrează mai multe persoane, cum sunt cele pentru culegerea de informaţii şi date tehnice despre clădire/apartament şi instalaţiile aferente. Se creează astfel premisele apariției unor noi locuri de muncă într-un domeniu important pentru orice țară europeană, cel al eficienței energetice a clădirilor.

DISTRIBUŢIA ZONALĂ A AUDITORILOR ENERGETICI

Distribuţia auditorilor energetici la nivel naţional este într-adevăr neuniformă, dar nimeni nu poate nega faptul că surplusul de auditori energetici din unele zone va compensa deficitul de auditori din alte zone iar în timp, după necesităţi, va putea creşte numărul auditorilor energetici şi în zonele deficitare.

INSTRUMENTELE PENTRU EMITEREA CERTIFICATELOR DE PERFORMANŢĂ ENERGETICĂ (CPE)

În România, cadrul legal pentru emiterea CPE a fost creat încă din 2005 când Legea 372 a transpus Directiva Europeană 2002/91/CE. Au fost la dispoziţie 5 ani pentru pregătirea condiţiilor de aplicare a Legii 372. Astfel, încă din 2003-2004 în Universitățile Tehnice de Construcții și Arhitectură din principalele centre universitare din țară, au fost organizate cu regularitate cursuri profesionale sau postuniversitare de formare a viitorilor auditori energetici. S-au creat grupuri de lucru cu instituții și companii europene de prestigiu în vederea generării unor softuri de calcul care să ajute auditorii la elaborarea rapidă și corectă a CPE. Până în prezent au fost validate de către INCD URBAN-INCERC trei programe de calcul pentru certificarea energetică a apartamentelor şi a clădirilor de locuit, ceea ce va reduce considerabil timpul de emitere a CPE şi costurile pentru elaborarea acestora.

UTILITATEA CERTIFICATELOR DE PERFORMANŢĂ ENERGETICĂ (CPE)

Conform legii 372/2005 și a Normelor metodologice de aplicare a acesteia, Certificatele de Performanță Energetică trebuie să fie solicitate de către notari de la proprietarii imobilului pentru validarea tranzacței de vânzare-cumpărare sau de către administrația financiară care înregistrează contractul de închiriere. CPE este documentul tehnic care atestă performanţa energetică a unei clădiri/locuinţe prin încadrarea acesteia într-o clasă de performanţă energetică. Prin urmare, CPE oferă cumpărătorilor și chiriaşilor informaţii foarte utile legate de costurile cu energia termică sau electrică consumată. Spre exemplu, un imobil încadrat în clasele de performanţă A sau B va fi mai eficient energetic decât un imobil încadrat în clasele C sau D, valorile facturilor la energie termică (încălzire, apă caldă menajeră), gaze naturale sau curent electric (iluminat, climatizare) fiind cu cel puţin 15-20% mai mici.

Indiferent de părerile negative ale unei anumite categorii profesionale privind aplicarea Legii 372/2005, indiferent de tendințele de a se opune informării corecte și transparente despre starea tehnică a clădirilor din România, indiferent de tendința de negare răuvoitoare a progresului într-un domeniu, cel al eficienței energetice, considerat strategic la nivel european, CAE-AIIR sprijină în continuare toate demersurile autorităților locale și centrale legate de aplicare a Legii 372/2005. Solicităm totodată Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului întreprinderea măsurilor necesare pentru transpunerea în legislația românească, într-un timp cât mai scurt, a Directivei 2010/31/CE care prevede foarte clar atât obligativitatea certificatelor de performanță energetică cât și repere concrete pentru atingerea obiectivelor ca: reducerea emisiilor de CO2 concomitent cu reducerea consumurilor de combustibili, scăderea nivelului de dependență de importurile de combustibili fosili, crearea a noi locuri de muncă, utilizarea echipamentelor moderne de instalații care utilizează surse de energie regenerabile etc.

Despre ASOCIATIA INGINERILOR DE INSTALATII DIN ROMANIA (AIIR)

Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România este una dintre cele mai vechi asociaţii profesionale din România, având peste 45 de ani de tradiţie tehnică. Organizând încă din 2003 cursuri profesionale de pregătire a auditorilor energetici. AIIR este de asemenea singura asociaţie profesională care, alături de Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a participat la elaborarea materialelor pe baza cărora MTCT a propus spre aprobare, încă din anul 2005, legea 372. AIIR a participat direct și la elaborarea Metodologiei de calcul privind performanţa energetică a clădirilor Mc001/2005, normativul tehnic care stă la baza elaborării CPE și a activității auditorilor energetici.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/comisia-de-auditori-energetici-din-aiir/comisia-auditorilor-energetici-din-a-i-i-r-in-favoarea-certificatelor-de-performanta-energetica