Cum influențează serviciile de monitorizare transportul public?

Cluj - Napoca - 28 noiembrie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C

Cu toții ne dorim un oraș mai verde, în care traficul să fie exact cât trebuie și orele de vârf să nu fie asociate cu blocajul în trafic. Pentru acest lucru, este nevoie de un transport cât mai smart, să folosim toate resursele deținute la un randament cât se poate de bun. Printr-un bun management al flotei auto ne putem bucura de un aer mai curat, o poluare fonică diminuată și călătorii rapide. Serviciile de monitorizare nu fac referire doar la un simplu GPS auto , ci la o serie întreagă de beneficii.

Monitorizare flota auto

Monitorizare flota auto

 Mijloacele de transport public pot comunica între ele și sunt destul de inteligente încât să poată determina gradul de aglomerație din oraș, să estimeze durata unei curse, timpul de sosire in stația A sau stația B 

Alarma

Cum influențează serviciile de monitorizare transportul public?


Cu toții ne dorim un oraș mai verde, în care traficul să fie exact cât trebuie și orele de vârf să nu fie asociate cu blocajul în trafic. Pentru acest lucru, este nevoie de un transport cât mai smart, să folosim toate resursele deținute la un randament cât se poate de bun. Printr-un bun management al flotei auto ne putem bucura de un aer mai curat, o poluare fonică diminuată și călătorii rapide. Serviciile de monitorizare nu fac referire doar la un simplu GPS auto, ci la o serie întreagă de beneficii.

Ce tehnologii sunt folosite pentru optimizarea transportului?

În ultima perioadă, mijloacele de transport public s-au dezvoltat din ce în ce mai mult. Datorită tehnologiei de care dispun autobuzele, în ziua de azi este posibilă utilizarea unor integratoare de mobilitate urbană. Practic, mijloacele de transport public pot comunica între ele și sunt destul de inteligente încât să poată determina gradul de aglomerație din oraș, să estimeze durata unei curse, timpul de sosire in stația A sau stația B etc. Tot datorită acestei funcții, autobuzele pot să se sincronizeze între ele pentru a face legături pe diverse trasee, fără timpi îndelungați de așteptare. Astfel, pasagerii sunt mai informați și pot să ia deciziile corecte și să își gestioneze timpul eficient.

Mai mult de atât, în cazul unui accident sau a unei staționări neașteptate sistemul alertează automat centrala de transporturi pentru a verifica și reglementa situația.

O astfel de tehnologie este implementată deja în Cluj-Napoca, unde există panouri lângă stațiile de autobuz care indică timpul de așteptare și un soft inteligent, care interconectează datele monitorizate de la fiecare mijloc de transport public. Se pot face estimări atât ca timp de deplasare, dar și ca procent de ocupare a autovehiculelor în funcție de sezonalitate, vreme etc.

Alături de aceste funcționalități, pe baza unui astfel de sistem, autobuzele pot să ofere și alte avantaje pentru pasageri: pe ecrane se poate afișa poziția curentă pe traseu și locația altor autobuze cu care se poate face legătura; în difuzoare se poate anunța timpul estimat până la următoarea oprire sau timpul de întârziere (în cazul curselor foarte lungi); autobuzele turistice pot pune pe ecrane și in boxe informații legate de clădirile din preajmă etc.

Poate ajuta și o companie mică de transporturi?

În cazul în care transportul public este asigurat de o firmă privată sau de mai multe firme private, atunci, trebuie să știm că serviciile de monitorizare au exact același rol. În funcție de cât este de avansată tehnologia de care dispune vehiculul, se pot implementa toate cele menționate anterior.

Mai mult de atât, se poate ca acest serviciu să fie cu atât mai util atunci când flota este mai mică, pentru că sincronizarea este esențială. Acest serviciu facilitează exact aceste aspecte care țin de a ști când și unde.

Dat fiind și faptul că o firmă privată are drept interes profitul, trebuie să ținem cont că aceste servicii sunt capabile să compenseze costurile, chiar și să le întreacă aducând un beneficiu financiar pe termen lung. Ele pot să optimizeze consumul, traseele folosite și pot determina chiar și stilul de șofat al conducătorilor auto.

Cum tehnologia este astăzi un aliat puternic, aceste servicii devin din ce în ce mai accesibile și mai utilizate.