Interes deosebit pentru neuroleadership

BUCURESTI - 14 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Revista Capital din aceasta săpttămână alocă două pagini informării cititorilor în legătură cu Summitul de NeuroLeadership de la New York, la care România a fost reprezentată de Daniel Bichiş, training partner la Competent Consulting. Cititorii revistei pot afla despre legătura dintre MBA şi criza financiară, precum şi soluţii manageriale simple şi eficiente de reducere a efectelor acesteia.

Mereu atentă la evoluţiile din lumea conceptelor şi abordărilor noi în management şi leadership, revista Capital, prin pana d-nei Viorica Chişu, condensează în două pagini multitudinea de informaţii de ultimă oră care au fost prezentate în cadrul Summitului de NeuroLeadership desfăşurat la New York la sfârşitul lunii octombrie. Aflat în centrul evenimentului, Daniel Bichiş, training partner la Competent Consulting a selectat pentru cititori câteva dintre cele mai interesante şi inovatoare idei prezentate cu acest prilej, punând la dispoziţie şi fotografii inedite din tmpul desfăşurării lucrărilor. Rezultatul este un excelent şi bine documentat material, primul pe tema neuroleadershipului publicat în România.
Neuroleadershipul îşi propune să pună la dispoziţia managerilor interesaţi de reducerea efectelor crizei mondiale şi creşterea durabilă a performanţelor organizaţiilor lor a unor soluţii şi metode simple şi eficiente, menite să pună în valoare mecanismele naturale prin care creierul uman evaluează realitatea, ia decizi şi le pune în practică. El continuă de unde s-a oprit inteligenţa emoţională, integrând nu doar studiile de psihologie, ci şi pe cele de neurologie, şi oferind astfel noi perspective şi noi abordări, mult mai simple şi mai uşor de pus în practică.
De exemplu, marea majoritate a organizaţiilor se confruntă în prezent cu imperativul schimbării. Se schimbă tipul de activitate, piaţa de desfacere, numărul şi tipul de colaboratori, genul de relaţi dintre aceştia şi manageri. Şi cu toate că schimbarea este o permanenţă a activităţii manageriale, până în prezent au existat extrem de puţine instrumente eficiente prin care un lider poate facilita schimbările, făcându-le cel puţin acceptabile, dacă nu chiar dezirabile, pentru membrii echipei sale. Studiile de funcţionare a creierului indică faptul că atuci când ne confruntăm cu imperativul shimbării, resimţim acest lucru sub forma unei ameninţări similare atacului unei fiare sălbatice. Prin activarea amigdalei, structura din creier care ne învaţă cum să supravieţuim, partea raţională a creierului (cortexul prefrontal) este inactivată, controlul fiind preluat de structurile care ne oferă doar trei variante de răspuns:
• atacul furibund, în cazul în care ne considerăm mai puternci decât „fiara schimbării”,
• fuga, sub forma închiderii canalelor de comunicare şi a refuzului de a relua dialogul, sau
• închiderea în sine, lipsa oricărei reacţii, asemeni unei broaşte ţestoase ce se retrage în carapace până când agresorul renunţă şi dispare.
Oricare dintre cele trei variante de răspuns are caracteristica de a nu fi în niciun fel influenţată de argumente raţionale. În ultimele săptămâni, de-a lungul excesiv prelungitei crize a salariilor profesorilor, am avut o ilustrare ecelentă a acestei situaţii, niciuna dintre părţi nepărând a fi capabilă să audă argumentele raţionale invocate de cealaltă parte, ci reacţionând exclusiv faţă de orice ameninţare de schimbare a soluţiei pe care şi-ar fi dorit-o implementată.
Abordarea bazată pe ideea de comandă şi control, pe iluzia unei autorităţi pe care sindicaliştii de fapt nu o mai recunosc, nu poate decât să eşueze şi să amâne rezolvarea conflictului. Într-o asemenea situaţie, deciziile şi acţiunile trebuie să se plaseze în planul emoţional şi instinctiv, până când energiile viscerale îşi vor găsi o modalitate de defulare. Dar pentru a face asta, ar fi nevoie de neuroleadership, aşa cum ar fi fost nevoie anul acesta la Uzinele Dacia, la Arcelor-Mittal, sau în 1999 pentru a evita evenimentele de la Stoieneşti.
„Sunt extrem de mulţumit că Institutul de NeuroLeadership m-a acceptat ca membru” declară Daniel Bichiş, training partner la Competent Consulting. „În felul acesta voi putea asigura transferul rapid de informaţii şi soluţii de mare impact spre liderii români care sunt cu adevărat interesaţi de capacitatea lor de a produce schimbări în societate. Este un grup foarte select, cu membrii din doar 12 ţări, prin care se vor crea şi implementa modelele de leadership ale celui de-al doilea deceniu al secolului XXI. Formăm un echipă extrem de activă, ce foloseşte resursele Internetului şi ale videoconferinţelor pentru a ne întâni, discuta, comenta, coopera şi genera soluţii inovatoare.”
Toate aceste informaţii, modele şi tehnici sunt puse la dispoziţia organizaţiilor româneşti în exclusivitate de către Competent Consulting, compania ce şi-a asumat misiunea de a contribui decisiv la dezvoltarea individuală şi organizaţională prin cele mai avansate metode bazate pe neuroştiinţe. Întreaga sa activitate se desfăşoară sub deviza „succesul dumneavoastră este profesia noastră”, adevăr de care s-au convins toţi clienţii săi.

Despre COMPETENT CONSULTING SRL

Competent Consulting oferă consultanţă şi training în domeniul dezvoltării personale şi organizaţionale, folosind cele mai noi descoperiri din NLP şi inteligenţa emoţională pentru a asigura clienţilor săi avantaje asupra competitorilor şi obţinerea de efecte economice notabile prin investiţii minime. Deviza Competent Consulting este „Succesul dumneavoastră este profesia noastră”.
Mariana Bichis
manager
Tel: 0788.294.801; 0726.801.881
contact@competent.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/competent-consulting/interes-deosebit-pentru-neuroleadership