DIAFANA TESATURA A ICOANEI

Sibiu - 28 martie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Sibienii sunt invitati de Muzeul ''ASTRA'', în 27 martie 2007, la Casa Hermes, din Piata Mica nr. 11, unde se va vernisa expozitia de icoane pictate de doamna Corina Petculescu, artist plastic din Bucuresti.

Sibienii sunt invitati de Muzeul ''ASTRA'', în 27 martie 2007, la Casa Hermes, din Piata Mica nr. 11, a avut loc vernisajul expozitiei de icoane pictate de doamna Corina Petculescu, artist plastic din Bucuresti.
Corina Petculescu este absolventa a Academiei de Arta din Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative - sectia Arta Murala, clasa prof. Ion Grigore, asist. Ion Achitenie - promotia 1998.
Sibienii au avut ocazia intalnirii familiei de artisti Corina si Dragos Petculescu si în 2006, in Muzeul în aer liber, la Targul Creatorilor Populari din Romania.
Expozitia ''Diafana tesatura a icoanei'' se doreste un prolog al sarbatorii Invierii Domnului nostru si o trecere metaforica de la BunaVestire la lumina pascala.
Colectia de icoane pe sticla si lemn este luminata si de izvoadele semnate de artista. Diafana tesatura a icoanei, acest val fin, prea fin, uneori chiar transparent al memoriei culturale, este insusi izvodul de traditie.
Este o bucurie, nu exageram afirmand chiar o incantare, sa mai gasim vechi imagini sacre, bijuterii de iconografie romaneasca. Artista calatorind istoria artei, se întoarce cu împacare sufleteasca la frumusetea vechilor icoane romanesti si la pictura pe sticla, cautand sa redea cu talentul academic naivitatea, cumintenia cromatica, belsugul semantic, luminozitatea comunicarii ideatice ale zugravului iconar din secolul XIX al tacut-fascinantei Transilvanii. In spatiul miruit al traditiei populare romanesti, în miezul interiorului locuintei taranului din Transilvania, icoana pe sticla, învaluita de stergarul ocrotitor, era un blazon de ''aristocratie'' de veche cultura si civilizatie, o emblema identitara, un chivot de credinta.

Despre Complexul National Muzeal

Muzeul ''ASTRA'' a primit, in cadrul Galei Superlativelor Turismului Romanesc, distinctia de ''Cel mai valoros proiect turistic romanesc''. Avem inalta cinste si onoare de a fi singurul muzeu din Romania, care se poate mandri cu o activitate de marketing turistic plina de succes, cu o oferta de servicii cultural-turistice exceptionala si cu un asemenea premiu de recunoastere unanima a calitatii, ingeniozitatii si eficientei proiectului nostru cultural-turistic.
Anca Gaston - Biroul de presa CNM ASTRA
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/diafana-tesatura-a-icoanei