Muzeul ASTRA a primit premiul UNESCO pentru patrimoniu tehnic ''Dumbrava Sibiului''

Sibiu - 17 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In ziua de 15 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Ştiintei pentru Pace şi Dezvoltare, omagiata la sediul Comisiei Nationale UNESCO pentru Romanias-a decernat Muzeului ''Astra'', din partea Comisiei Nationale UNESCO pentru Romania, prin secretarul sau general, dl. Alexandru Mironov,
''DIPLOMA'' si premiul instituit de Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO (in suma de 5.000 EURO), intitulat ''Premiul UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic Dumbrava Sibiului''.

In ziua de 15 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare, omagiata la sediul Comisiei Nationale UNESCO pentru Romania, in prezenta unui public select si numeros (au luat parte presedintele in exercitiu al Academiei Romane, acad. Ionel Haiduc, expreşedintele Academiei Romane si presedinte al Comisiei UNESCO de pe langa Academia Romana, dl. acad. Eugen Simion, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Secretarul de stat pentru cercetare, in cadrul Ministerulului Educatiei si Cercetarii, prof.univ.dr. Anton Anton, cercetatori din cadrul institutelor Academiei, cadre didactice şi reprezentanti ai mass-mediei), s-a decernat Muzeului ''Astra'', din partea Comisiei Nationale UNESCO pentru Romania, prin secretarul sau general, dl. Alexandru Mironov, ''DIPLOMA'' si premiul instituit de Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO (in suma de 5.000 EURO), intitulat ''Premiul UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic Dumbrava Sibiului''.
Cu aceasta ocazie, a fost prezentat si proiectul depus la UNESCO Paris, pentru instituirea ''Premiului international UNESCO pentru patrimoniul tehnic (in baza propunerii şi documentatiei intocmite de C.N.M.''Astra'').
Muzeul ''Astra'' a prezentat, in sala festivitatilor, o expozitie de fotografii cu tema ''Patrimoniul Tehnic – indice şi martor esential al progresului cultural-istoric'', precum si o vitrina cu ultimele publicatii stiintifice ale muzeului, pe aceeaşi tema: excelenta patrimoniului tehnic reprezentativ pentru civilizatia populara romaneasca (esenta sa fiind prezervata in Muzeul din Dumbrava Sibiului).
Prin efectele evenimentului derulat in capitala, in ziua de 15 noiembrie, la sediul Comisiei Nationale UNESCO distinsul juriu care a luat aceasta importanta decizie a consacrat, in plan national, excelenta patrimoniului de tehnica populara (preindustriala) din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, recomandandu-l, implicit, ca unul dintre cele mai importante obiective culturale şi obiective turistice pentru turistii din tara şi din afara tarii, indeosebi in contextul ''Capitalei cultural-europene'' din anul 2007.
Diploma si premiul i-au fost inmanate directorului general, prof.univ.dr.Corneliu Bucur, de catre acad. Eugen Simion.




Biroul de presa al
C.N.M.''Astra'' Sibiu

Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Anca Gaston
Biroul de presa - CNM ASTRA
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/muzeul-astra-a-primit-premiul-unesco-pentru-patrimoniu-tehnic-dumbrava-sibiului