PREMIUL UNESCO PENTRU PATRIMONIU TEHNIC

Sibiu - 19 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In zilele 23 si 24 octombrie, in statiunea ''Cheia'' (Jud. Prahova), Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, organizeaza, din initiativa Secretarului General al Comisiei, dl. Alexandru Mironov, Seminarul National cu tema ''Patrimoniul Tehnic-indice si martor esential al progresului cultural-istoric''.

In urma vizitei directorului ''Diviziei pentru politici stiintifice si dezvoltare durabila'' din cadrul UNESCO, dl. Mustafa el Tayeb, care a formulat o serie de impresii, la superlativ, dupa vizitarea Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ''Astra'' si discutiile purtate cu conducerea Muzeului in aer liber, s-a ''dat unda verde'' pregatirilor finale pentru completarea dosarului amintitului premiu, conform normelor tehnice stipulate de UNESCO.
Avand titulatura ''Dumbrava Sibiului'', noul premiu deschis competitional oricarui competitor din toate tarile lumii, membre ale UNESCO, va consacra instalarea pe frontispiciul culturii universale a proiectului de excelenta (si a valorii patrimoniului muzeului sibian, pe masura) al revelarii civilizatiei tehnice populare din Romania. Instituirea acestui premiu al UNESCO, la propunerea Romaniei si in temeiul patrimoniului fabulos, unic pe plan mondial, al Muzeului din Dumbrava confera Sibiului, in premiera, calitatea de a fi unul dintre centrele culturale de importanta mondiala asezate sub patronaj UNESCO.
In zilele 23 si 24 octombrie, in statiunea ''Cheia'' (Jud. Prahova), Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, organizeaza, din initiativa Secretarului General al Comisiei, dl. Alexandru Mironov, Seminarul National cu tema ''Patrimoniul Tehnic - indice si martor esential al progresului cultural-istoric''.
Tematica reuniunii, la care Muzeul ''Astra'' a fost invitat ca unul dintre ''actantii'' cei mai importanti, cuprinde, in prima zi, doua ''mese rotunde'' axate pe o tematica convergenta:
1.''Premisele dezvoltarii durabile a satului romanesc'' si
2.''Deceniul UNESCO de educatie pentru dezvoltarea durabila''
In cea de a doua zi, programul este format din expunerea directorului general al Complexului National Muzeal ''Astra'', prof.univ.dr.Corneliu Bucur, cu tema ''Patrimoniul tehnic – indice si martor esential al progresului cultural istoric'', precum si organizarea altor doua mese rotunde, pe temele:
1.''Premiul UNESCO pentru patrimoniul tehnic ''Dumbrava Sibiului''
2.''Rolul patrimoniului cultural national in redefinirea identitatii culturale in context european si universal''
Antrenarea Muzeului ''Astra'' si a specialistilor sai in actiunile UNESCO, de anvergura internationala, este cea mai autorizata certificare a importantei si valorii muzeului nostru, de certa clasa mondiala, fapt care recomanda, odata in plus, institutia sibiana ca una dintre adresele de marca pentru toti oaspetii Capitalei Culturale Europene, in anul 2007 si totodata, ca una dintre vedetele incontestabile ale programului cultural al anului 2007.



Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Biroul de presa al
C.N.M.''Astra'' Sibiu

info@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/premiul-unesco-pentru-patrimoniu-tehnic