TRADITII UITATE – UN TEZAUR NEVALORIFICAT Expozitie - Atelier

Sibiu - 15 decembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Traditii uitate – un tezaur nevalorificat este expozita ce va insufleti Sala de expozitii de la parterul Casei Hermes, in perioada 15 decembrie 2006 – 15 ianuarie 2007.

TRADITII UITATE – UN TEZAUR NEVALORIFICAT Expozitie - Atelier

Traditii uitate – un tezaur nevalorificat este expozita ce va insufleti Sala de expozitii de la parterul Casei Hermes, in perioada 15 decembrie 2006 – 15 ianuarie 2007.
Expozitia se inscrie simultan in mai multe contexte practice si simbolice. Cele practice vizeaza institutiile organizatoare, Complexul National Muzeal ''ASTRA'' Sibiu si Administratia Fondului Cultural National. In mod simbolic, se incearca prezentarea unui ''rezumat'' al artei populare romanesti din ultimele decenii sub auspiciile nationale ale ''Deceniului Patrimoniului Cultural National'' si internationale ale adoptarii ''Conventiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial''.
Expozitia poate fi considerata un eveniment cultural de exceptie, atat datorita tematicii ce abordeaza intr-o maniera inedita universul copilariei si al adolescentei cat si modului in care s-au reunit obiecte realizate de copii, doar in cateva ore de lucru, in atelierul unor mari maestrii: Vrancea: Nereju - Pavel Starueala (dogarie mica, sculptura lemn, tipare de cas), Nereju - Chiricari - Pavel Tertiu (masti), Nistoresti – Ioan Stanciu (confectionat instrumente muzicale), Barsesti – Anetta Husca (tesut); Brasov - Minisatul ''Sfantul Andrei'' – Ioan Sorin Apan (pastrarea folclorului, icoane pictate pe sticla, incondeiat oua, sculptura lemn); Cincu – Sorin Suciu (icoane pictate pe sticla), Victoria – Gabriela Smadu (icoane pictate pe sticla); Alba – Laz, Maria Poenaru Deak (icoane pictate pe sticla); Sibiu, Alamor – Ioan Barac (confectionat cojoace); Hunedoara, Deva – Mircea Lac (turnat metale, confectionat podoabe), Olt, Vadastra – Dumitru Liiceanu (confectionat cojoace), Oboga – Marin Ciungulescu (prelucrarea artistica a lutului), Harghita, Odorheiu Secuiesc – Ban Erzsebet (broderie), Varsag - György János Peter (confectionat sindrila), Kovacs Berta Ana (tesut), Sancrai - Berze Katalin (dantela cu ciocanele), Targu Jiu, Gorj – Pompiliu Ciolacu (prelucrarea artistica a osului si cornului); Cluj, Nicula – Sergiu Petru Timbus, calugarul Siluan (icoane pictate pe sticla).
Realizatorii propun vizitatorilor, in egala masura specialistilor si publicului larg, celor grabiti si celor dornici sa vada mai mult decat se poate privi intr-un ''tur'' al muzeului, o strategie interesanta de descifrat. Esentializat intr-un limbaj vizual bogat si profund, drumul de la mesterul popular sau de la obiectele create de el, la Traditie, drum ce in Muzeul 'ASTRA' are ca motto sintagma UNESCO 'Tezaure umane vii', se doreste o placuta calatorie de la simplul ''imi place'', la descoperirea, cu smerenie, a unui intreg univers gradat in tonuri si nuante, prin continuitatea de motive si semne.
Calea de cunoastere, pe care incercam sa-i determinam sa paseasca, inseamna dorinta si totodata libertatea de a intelege. Cu un gest firesc, ca cel al deschiderii unei ferestre pentru a intra lumina, dorim sa-si materializeze vointa de a se aseza in fata tuturor lucrurilor si de a se intreba ''ce sunt ele?''; ''eu cine sunt?''. Speram ca vizitatorii sa-si regaseasca aievea, verva intelectuala, curiozitatea scormonitoare, placerea dialogului si a disputei, care sa implineasca studiul sistematic si reflectia profunda.
Asadar, nu putem face disocierea procesului de recuperare a traditiilor de intregul sistem de redescoperire si reevaluare a constiintei propriei identitati etnoculturale. Admitand ca fiecare generatie are dreptul la o viziune proprie privind actul de creatie artistica, respectand spiritul si nu ''litera'' (forma exterioara) a traditiei, subliniem faptul ca regasirea traditiilor, acolo unde s-au pierdut, sau prelucrarea vestigiilor si mostenirilor, acolo unde s-au pastrat, presupune dialogul dintre ''cei ce stiu'' cu ''cei ce nu stiu'', dar ar voi ''sa stie'', evidentiind, totodata, care sunt directiile de interventie si perspectivele evolutiei intregului sistem cultural, in mecanismele sale de transmitere clasice si moderne.
Va asteptam, vineri, 15 decembrie 2006, orele 14.00, la vernisarea expozitiei. Oaspeti de onoare si colindatori vor fi membrii Minisatului 'Sfantul Andrei' care vor sustine in fata publicului, in jurul bradului de Craciun, un concert de colinde.

Mirela Cretu,
muzeograf

Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Anca Gaston - Biroul de presa
CNM ASTRA
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/traditii-uitate-un-tezaur-nevalorificat-expozitie-atelier