Ziua Armanilor, 23 Mai

BUCURESTI - 22 mai 2013

Comunicat tip General in Social

Comunitatea armanilor organizeaza la Bucuresti, in Centrul Vechi, spectacole artistice, ateliere culturale, conferinte, expozitii.

Comunicat de presă – Ziua Naţională a Armânilor, 23 Mai

Invitaţie participare evenimente

Asociaţia Comunitatea Armână din România – Fara Armânească organizează, pentru a şaptea oară consecutiv, Ziua Naţională a Armânilor -  23 Mai. Vă invităm să ne cunoaşteti mai bine cultura, în zilele de 22-23 mai, in Centrul Vechi, lângă Hanul lui Manuc, unde tinerii armâni vor organiza spectacole, ateliere culturale, conferinţe, expoziţii de artă plastică şi fotografie. Ne vom bucura împreună in ziua de 23 Mai, incepând cu ora 16.30 de cântecele şi de dansurile tradiţionale armâneşti, alături de rudele şi prietenii veniţi din alte zone din ţară, dar şi de peste hotare, pentru această sărbătoare. Cu această ocazie, Hanul lui Manuc va pregăti un meniu cu mâncăruri tradiţionale armâneşti.

Tot joi 23 mai, de la ora 9.00, in Parcul Herăstrău, va fi organizat crosul Armânilor, aflat la a IV-a ediţie. Se va alerga pe un traseu de aproximativ 1,4 km în Parcul Herăstrău, intrarea din Piaţa Charles de Gaulle. Va fi un sigur start, cu 7 grupe de vârstă: 7-10, 11-14, 15-24, 25-39, 40-54, 55-69 si peste 70 de ani, bărbaţi şi femei. Premiile vor consta în material sportiv şi se vor acorda incepând cu ora 11.

În acest an se împlinesc 100 de ani de la divizarea armânilor din vechea provincie Macedonia in patru noi state naţionale balcanice,  prin Pacea de la Bucuresti – 1913. Miercuri 22 mai, de la ora 19.00, langa Hanul lui Manuc, în cadrul unui cerc de istorie va fi prezentată situaţia armânilor de atunci şi până astăzi.

Ziua de 23 Mai este legată de recunoaşterea armânilor ca milet, popor distinct in Imperiul Otoman, in anul 1903. Cu 110 ani in urmă, printr-o Iradea – Decret imperial turcesc - armânilor din Balcani le erau recunoscute drepturile culturale.

Astăzi, Asociaţia noastră ţine aprinsă flacăra limbii şi culturii armâneşti, activând pentru afirmarea culturală a armânilor, a makedonilor, ca etnie distinctă in Balcani. Recent, prin votul dat in Parlamentul României de includere la etnia majoritară, română, a grupului etnic armân, s-a reafirmat asimilarea şi nerecunoaşterea  etniei noastre in Europa secolului XXI, de către statele in care ea trăieşte, precum şi lipsa drepturilor culturale ale armânilor, makedonilor, aflaţi la limita supravieţuirii culturale. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat statelor membre in care trăiesc comunităţi de armâni, prin Directiva 1333/1997, măsuri de salvgardare a limbii armâne, aflate in prag de dispariţie.

Vă aşteptăm cu bucurie ! Informaţii la telefoanele : 0728.170.394 / 0746.087.977.

Cu stimă,

Constantin Damov

Preşedintele Filialei Bucureşti a Asociaţiei Comunitatea Armânilor din România

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/comunitatea-armanilor-din-romania-fara-armaneasca/ziua-armanilor-23-mai