Forţele aeriene cehe au sărbătorit 10.000 ore de zbor pe Gripen

BUCURESTI - 28 septembrie 2010

Comunicat tip General in Tehnologie

In timpul celei mai mari expozitii de echipamente militare din Europa Centrala, Zilele NATO 2010, fortele aeriene cehe au sarbatorit 10.000 ore de zbor cu flota de 14 avioane Gripen. Aceasta inseamna peste 140 de ore de zbor anual pentru fiecare avion, ceea ce reprezinta o realizare impresionanta.

''In luna mai am ajuns cu succes la jumatatea contractului de leasing pentru avioanele Gripen si suntem foarte mandri ca am zburat deja peste 10.000 de ore pe aceste avioane de lupta. Este usor de spus acest lucru, insa in realitate inseamna munca, pregatire tehnica si capabilitati ale pilotilor, dar si ale tehnicienilor de la sol,'' a declarat Gen. Brig. Jiri Verner, comandantul fortelor aeriene cehe.

''Suntem foarte satisfacuti de programul Gripen, merge foarte bine si privim cu incredere spre urmatorii cinci ani. Sper ca aceasta cooperare atat de stransa intre fortele aeriene cehe si cele suedeze va continua si doresc succes acestui program,'' a adaugat Gen. Verner.

On 2004, Republica Ceha a semnat un contract de inchiriere (leasing) pe 10 ani, reinnoibil, pentru o escadrila de aeronave JAS 39 Gripen (14 avioane), din versiunile C Si D, complet interoperabile cu NATO.

Primele avioane Gripen pentru Cehia au fost livrate in 2005, la mai putin de un an de la semnarea contractului, avioanele intrand imediat in serviciul de politie aeriana NATO.

In Romania, care precum Cehia doreste sa-si inlocuiasca flota de avioane MiG 21, guvernul suedez a facut o oferta pentru 24 de avioane Gripen C/D pentru suma de 1 miliard de euro, incluzand avioanele, pachetul logistic, training pentru piloti si tehnicieni si suport in Romania, cu livrarile incepand din primul an de la semnarea contractului. Pachetul include si un imprumut guvernamental pe 15 ani cu o perioada de gratie (fara plati) de doi ani si o dobanda extrem de avantajoasa. In plus, guvernul suedez s-a aratat disponibil sa puna la dispozitie si armamentul necesar acestor avioane.

Oferta de avioane Gripen pentru Romania include si un program de offset derulat de Saab, in valoare egala cu cea a contractului, care include comenzi pentru industria aeronautica romaneasca, investitii ale firmelor europene si americane partenere si transfer de tehnologie.

Programul de offset, prin investitiile masive, ar putea ajuta economia Romaniei in aceasta perioada dificila prin crearea de 10.000 de locuri de munca (in Ungaria, care a inchiriat 14 avioane, s-au creat peste 6.000 de locuri de munca), cresterea exporturilor si imbunatatirea situatiei firmelor romnesti de profil. Offsetul ar demara imediat dupa semnarea contractului, in timp ce platile ar incepe numai dupa 2 ani.

De asemenea, experienta ceha a aratat ca nu a fost necesara adaptarea infrastructurii, avioanele Gripen avand dimensiuni similare cu aparatele MiG 21 dar si cerinte minimale privind pistele de aterizare, aparatul suedez avand si capacitatea de a ateriza pe sosele obisnuite.

Despre Cook Communications

Compania Saab AB serveste guverne, autoritati si corporatii cu produse, servicii si solutii de aparare militara sau securitate civila.
Cook Communications
4 Constantin Nacu st., apt. 9
Sector 2, Bucharest 020996
Romania