Tehnologii de protectie pentru instalatii electrice, instalatii de protectie paratrasnet folosind electrozi de impamantare cuprati conform EN62305

Iasi - 23 decembrie 2015

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Constructii, Industrie, Tehnologie, Energie

Live site

De ce electrozi cuprati?

Nu

Argumente:

electrod cuprat pentru impamantare

De ce electrozi cuprati? De ce sa nu folosim in continuare electrozii zincati care se gasesc pe piata sau sa realizam variante de cost mai redus precum teava zincata? Nu este o varianta la fel de buna, rezistenta in timp si buna?

Nu

Argumente:

Acum mai bine de 100 de ani mai exact un anul 1910 Biroul Național de Standarde (BNS) USA a inceput un studiu aprofundat de cercetare care a durat pana in anul 1955 care a constat in studiul a peste 36 500 de electrozi de impamantare din 333 de materiale. Materiale feroase si neferoase si cu strat de protectie in 128 de locatii de cercetare. Incepand cu anul 1924 au fost testate  un numar de cinci tipuri de aliaje feroase zincate la cald. Acest test a fost finalizat dupa zece ani.In paralel alte institutii au derulat teste de rezistenta la coroziune pentru electrozii de impamantare: Laboratorul Inginerie Civilă (NCEL) in colaborare cu Asociația Națională a Inginerilor din USA. In anul 1992 National Electrical Grounding Research Project (NEGRP) a inceput un program de monitorizare pana in anul 2003 pentru electrozii de impamantare. In cadrul acestui program au fost instalati electrozi, excavati dupa mai multi ani si realizate masuratori si studii comparative. Programe similare au fost dezvoltate si in Europa.

Concluzii:

ELECTROD DIN OŢEL CUPRAT SAU ELECTROD DIN OŢEL GALVANIZAT/ZINCAT?

Electrozii din oţel galvanizat sunt una dintre cele mai ieftine soluţii disponibile. Cu toate acestea, ei nu sunt cei mai eficienti, deoarece au o durată de viață relativ scurtă.

Electrozii din cupru și din oțel inoxidabil masiv au o durată lungă de viață. Dar aceste soluţii sunt  considerabil mai scumpe decât tijele din oțel galvanizat. În plus, tijele de cupru solide nu sunt potrivite pentru montaj adânc în sol greu, din cauza riscului de îndoire.

Electrozii cupraţi legaţi la priza de pământ oferă un compromis între cele două soluţii enumerate mai sus. Aceştia au acoperirea electrolitică a cuprului depus peste un strat de nichel. Procesul ajută la asigurarea unei legături de lungă durată, realizându-se astfel o legătură moleculară între stratul de cupru și miezul de oțel. Vă recomandăm utilizarea acestui tip de electrozi, deoarece stratul de cupru nu se va desprinde  sau rupe atunci când este montat în sol, şi nici tija nu se va indoi.

Tijele de împământare cuprate au rezistenţă mare la coroziune in timp, asigură o cale de rezistență scăzută la sol și au caracteristici bune pentru montajul în adâncime.

Lungimea este mult mai importanta decat diametrul tijei de împământare, un diametru mai mare nu inseamna şi o valoare de rezistență mai mare în soluri cu rezistivitate slabă, un miez de oțel mai mare face tijele mai ușor de montat în soluri grele. În Europa este standardizat dimaterul minim de 14 mm. In aplicatii se folosesc electrozi de impamanatare de la 14 la 18,3 sau 20mm. Acesti electrozi sunt cuprati cu strat cu grosime de la 20 la 300 de microni.

Tijele mai scurte sunt mai sigure și mai ușor de montat. De fapt, credem că producatorii ar trebui să standardizeze un sistem de două tije de 1.5 m și un cuplaj, pentru a atinge un necesar de  pana la 8 metri lungime totală. Instalațiile ar fi mai rapide, mai ușoare, mai sigure. În plus, logistica de transport și de depozitare pentru tijă de 1.5 m este mult mai simplă decât pentru o tijă cu lungimea de 3 metri.

Nu toţi electrozii de împământare sunt produşi în acelaşi mod și nici nu au aceaşi tehnică de montaj şi aceaşi utilizare. Instalarea unui sistem necesită un timp de pregătire şi o analiză de preinstalare atentă. O defecțiune a sistemului de legare la pământ pune oamenii și echipamentele electronice, care sunt destul de scumpe, în pericol. Înțelegerea funcțiilor unui sistem, operaţiile de pregătire și caracteristicile diferitelor componente utilizate pentru punerea în aplicare, va permite contractantului său, instalatorul, luarea unor decizii importante privind achiziţia proiectului. Contractorii, proiectanţii şi managerii de proiect trebuie să înţeleagă faptul că identificarea celui mai ieftin mod de a satisface unele cerinţe poate sfârși prin a costa mai mult.

Pierderile anuale sunt estimate la mai mul de 1 milion de Euro pe an din cauza folosirii de materiale inferioare doar pentru instalatia de impamantare.

Si totusi care este durata de viata estimata pentru electrozii de impamantare?

Pentru electrozii cuprati de la 30 la 40 ani in functie de sol.Pentru electrozii din otel inox minim 50 ani.Pentru  electrozii zincati termic la cald 5 ani

Dar pentru electrozii zincati prin procesul de electro-zincare/galvanizare. Acest procedeu desi ieftin este interzis in standardul EN62305. Daca totusi folositi acest tip de produs trebuie sa stiti ca nu este un produs omolgat. Viata estimata este de maxim 2 ani pentru acest electrod.

Cat costa un electrod cuprat?

Pretul este mai mic sau similar cu unul zincat.

Cum este posibil?

Folosim doar produse testate, omologate si testate in conditii reale.

Ce rezultate pot obtine?

Cele mai bune rezultate cu efort minim, avem solutii pentru orice problema inclusiv sisteme de montaj in adancime pentru soluri dificile sau cu piatra.

www.paratrasnet-cpt.ro

Despre CPT PROTECTION

CPT PROTECTION SRL este furnizor pentru solutii complete impotriva trasnetului si a supratensiunilor atmosferice. Punem experienta noastra la dispozitia dumneavoastra in materie de productie si de comercializare a solutiilor de protectie pentru instalatii de impamantare si paratrasnet: instalatii de legare la priza de impamantare, conductoare pentru instalatii paratrasnet, paratrasnete PDA AIDITEC SYSTEMS si tije de captare, echipotentializare, trese metalice, puncte de legare si conexiuni.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cpt-protection/tehnologii-de-protectie-pentru-instalatii-electrice-instalatii-de-protectie-paratrasnet-folosind-electrozi-de-impamantare-cuprati-conform-en62305