O Carte pentru Premiu, 1500 de cărţi pentru 1500 de premianţi

Iasi - 18 iunie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social

La jumătatea lui iunie, școlile își închid porțile pentru trei luni, într-o atmosferă veselă, cu premii, serbări, coronițe și flori. În mod tradițional, premianților li se oferă cadouri și, respectând tradiția, le-am dăruit câte o carte cu dedicație tuturor elevilor laureați din colegiul meu, Colegiul 9 Iași.

            Cartea este cadoul cu cea mai profundă semnificație, pentru că simpla ei existență înseamnă cultură. O carte îți poate dezvălui trecutul omenirii și al Pământului, dar și viitorul. O carte te ajută să înțelegi prezentul, să te cunoști mai bine pe tine însuți dar și pe ceilalți. O carte este o invitație la fantezie, la visare. O carte poate curpinde în paginile ei ficțiunea înaripată sau rigoarea științifică.

            Din punctul meu de vedere, cartea este instrumentul absolut al educaței, firește, fără să desconsider computerul, laboratorul, munca profesorilor și a părinților. Toți acești factori umani și materiali trebuie să conlucreze în scopul desăvârșirii procesului educațional. Educația este transmitere de cunoștințe, dar și creare de abilități, încurajare a creativității și cultivare a  talentelor. Este o muncă neîntreruptă al cărei scop final este formarea unui om cunoscător al civilizației căreia îi aparține. Și, metaforic vorbind, totul poate începe cu o carte.