Infografic: Carieră în România sau în străinătate? Cifrele emigrării tinerilor români

Timisoara - 19 octombrie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social, Stiinta / Cercetare

Fenomenul plecării în străinătate a tinerilor a marcat societatea românească puternic în ultimii ani. Pe baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică și de alte surse publice, Ctrl-D a realizat în exclusivitate un infografic care analizează traseul tinerilor care părăsesc țara pentru studii sau la muncă, și motivațiile care stau în spatele deciziei lor de a reveni (sau nu) în România.

Infografic - prima parte

Infografic - prima parte

 “Am pus cap la cap datele și am constatat că există un procent însemnat de tineri nehotărâți în legătură cu locul unde să-și formeze o carieră: în țară sau în străinătate. Conferința Carieră în Ctrl este gândită ca un mod de a le inspira și ghida tinerilor această decizie în direcția potrivită pentru ei.” 

Alexandra Recășan, coordonator Ctrl-D (organizatorii Carieră în Ctrl)

Statisticile prezentate în infograficul "Carieră în România sau în străinătate" sunt documentate de echipa Ctrl-D din studii provenind de la Liga Studenților Români în Străinătate, Institutul Național de Statistică, Universum Global, Accenture, Trendence, IntegralEdu, Wall-Street.ro.

Analiza relevă că o proporție importantă a tinerilor aflați în anii de formare profesională se orientează spre studii la universități din străinătate și caută activ oportunități de angajare peste hotare, nu fără a se menține la curent cu oferta actuală de pe piața locurilor de muncă din România.

Pentru mulți, emigrarea începe cu etapa studiilor superioare la universități străine. Peste 45.000 de români studiază în străinătate, iar destinația preferată este Marea Britanie, unde în 2013 costul unui an de studii varia între 7.500 și 9.000 de lire pe an. Alte țări aflate în topul preferințelor studenților români sunt: Olanda (cu taxe medii de studii de 1.900 de euro pe an), Danemarca (studii gratuite), Spania (11.000 de euro pe an), Franța și Elveția.

Mai doresc studenții români din străinătate să se întoarcă în țară? Studiile citate în infograficul Ctrl-D arată că 39% dintre tineri răspund negativ, 32% sunt indeciși, iar 29% își afirmă dorința de a reveni în România după absolvire. Motivul cel mai puternic care i-ar readuce în România pe majoritatea este unul afectiv: prietenii și familia. În schimb, cauzele care i-ar ține în continuare departe de țară sunt mediul guvernamental și politic corupt (după cum acuză 74% dintre respondenți), traiul zilnic dificil din România (66%), ofertele profesionale slabe (79%), lipsa oportunităților pentru începerea unei afaceri proprii (66%).

În tot acest context, studenții români plecați în străinătate rămân în căutare de oportunități profesionale pe ambele flancuri, atât în țările de adopție cât și în țara natală. Dintre ei, 47% se interesează de oferte de angajare sau internship în România față de 87% care se orientează spre oferte din străinătate, iar 61% mai mențin contacte profesionale în România versus 88% care întrețin contacte profesionale în alte țări.

Cele mai frecvente nevoi ale absolvenților la întoarcerea în România se orientează, natural, spre recunoașterea completă a diplomelor - încă dificilă (menționată de 67% dintre respondenți), spre programe mai active de internship și traininguri (62%). De asemenea, absolvenții români ale universităților străine își doresc implementarea pe scară mai largă a procedurilor de recrutare online (40%) și organizarea mai multor târguri de cariere (33%).

Experiența în muncă cerută de angajatori este o mare provocare pentru cei proaspăt licențiați: 9 din 10 se plâng de nivelul mare de experiență solicitat. Încadrarea în domeniul de studii este dificilă, peste 75% dintre tineri lucrând în alt domeniu decât cel în care s-au pregătit pe băncile școlii. În aceste condiții, tinerii care au studiat în România se arată majoritar dispuși să plece din țară pentru a-și găsi un loc de muncă potrivit lor (55,22%).

Ce anume îi convinge pe tineri să aleagă un anumit angajator? Cele mai importante aspecte menționate în studiu sunt reputația firmei, cultura organizațională și susținerea personală a angajaților, cuprinsul fișei postului, posibilitatea de dezvoltare profesională prin traininguri și avansări, mediul de lucru creativ și munca presărată cu provocări. Printre factorii care îi motivează cel mai mult pe tineri să fie performanți, o dată încadrați într-un loc de muncă, un loc important îl ocupă utilizarea tehnologiilor digitale la scară de companie.

Infograficul “Carieră în România sau în străinătate?” este un preambul al conferinței Carieră în Ctrl care va dezbate pe larg această temă prin prin ochii unor tineri deja realizați profesional, fie în țară fie afară, care le pot oferi repere din propria lor experiență colegilor de generație. Conferința are loc în 13 noiembrie 2015 la Timișoara.

Vă invităm să preluați infograficul “Carieră în România sau în străinătate” pe site-ul dumneavoastră! Aceasta se poate realiza prin intermediul codului de embed disponibil în partea de jos a infograficului (copy-paste în sursa paginii dumneavoastră).

Despre Ctrl-D

Ctrl-D este o asociație non-profit creată pentru designeri, programatori, oameni de comunicare și publicitate, cu scopul de a le oferi resurse educa­tive relevante, de a-i informa, promova și implica. Din 2011, Ctrl-D publică o revistă online, care reunește articole de specialitate și tutoriale dedicate pregătirii tinerilor din domeniile Design, Development și Digital.
Asociația Ctrl-D organizează conferința Carieră în Ctrl, adresată tinerilor aflați la început de drum profesional în domeniile design, development și digital. Conferința va avea loc în 13 noiembrie 2015, la Cercul Militar Timișoara, și va reuni tineri specialiști români de top care au atins succesul în carieră fie în țară, fie în străinătate.

Mai multe detalii despre conferința Carieră în Ctrl organizată de Ctrl-D se găsesc la:
carierainctrl.ro / https://www.facebook.com/events/174464039556326/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ctrl-d/infografic-cariera-in-romania-sau-in-strainatate-cifrele-emigrarii-tinerilor-romani