UN AN DE JUSTIȚIE PRIVATĂ LA NIVEL DE EXCELENȚĂ

BUCURESTI - 13 decembrie 2017

Comunicat tip General in Juridic, Institutii Publice

Live site

Schimbare majoră în sistemul de soluționare a litigiilor prin arbitraj

Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București clădește, pornind de la principii solide ce au la bază echitatea și etica juridică, un sistem de soluționare a litigiilor rapid, eficient, de încredere, cu arbitri de renume, care vine în sprijinul mediului de afaceri, dar și al persoanelor fizice sau juridice care activează în alte domenii supuse arbitrajului.

În data 14 decembrie 2017, ora 11.00, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României situat în Bd. Octavian Goga nr. 2, intrarea principală, Tronson I, Etaj 8, Sala Ninel Chiriacescu, va avea loc marcarea unui an de la reînfiinţarea Curţii de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucureşti (CACIB) de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Ilfov.

Decizia de redeschidere a Curții de Arbitraj Comercial Ilfov din București a avut la bază oportunitatea creată de Codul de Procedură Civilă în vigoare din anul 2013 care a reglementat și a susținut jutiția privată într-o formă modernă, dublată de evidentul fenomen al sufocării instanțelor de judecată cu litigii, care generează proceduri prelungite, finalizarea proceselor în câțiva ani, cu soluții contestabile, menținând o stare conflictuală pe intervale mari de timp.

Totodată, un alt element, a fost lipsa de specializare a judecătorilor în domenii de nișă, precum aviația, contractele supuse reglementărilor FIDIC etc. În aceste condiții, sistemul de arbitraj apare ca o opțiune viabilă, rapidă și mult mai puțin costisitoare, unde părțile au o libertate de a alege persoanele care să soluționeze diferendele supuse soluţionării de către Curte. Instanța de arbitraj presupune proceduri rapide, care trebuie să se finalizeze în maximum șase luni de zile cu o soluție definitivă și executorie.

Diferendele supuse spre soluționare Curții de Arbitraj pot fi din domenii variate precum: domeniul bancar, al serviciilor medicale, al acordurilor financiare, imobiliare, furnizării de utilităţi, asigurări, antrepriză construcții/montaj, proprietate intelectuală/industrială, aviațieetc.

Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București promovează calitatea și excelența, prezentând un număr de 33 de arbitri specializați în domenii variate și cu experiență.Abordarea CACIB este inovatoare, urmărind realizarea unor parteneriate pentru promovarea sistemului de justiție privată, în acest sens, a încheiat un prim protocol cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), scopul fiind promovarea drepturilor consumatorilor şi mărirea gradului de conştientizare a posibilităţilor pe care aceștia le au în vederea exercitării eficiente a drepturilor de care dispun.

Evenimentul își propune să prezinte publicului și să promoveze în rândul comunității de afaceri modalităţile în care justiţia privată funcţionează şi poate îmbunătăţi modul de abordare şi soluţionare a diferendelor ivite în societate.

Ulterior încheierii evenimentului, va avea loc o sesiune de networking.

Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucureşti

Str. Toamnei nr. 127, Etaj 2,Sector 2, BucureştiTelefon: 0741.080.090e-mail: secretariat@caib-biac.ro, presedinte@caib-biac.ro

web-site: www.caib-biac.ro