Supermarket-ul, un furnizor de căldură – o abordarea responsabilă pentru viitor

BUCURESTI - 25 mai 2015

Comunicat tip General in Afaceri, Social, Energie

Economisirea energiei este unul din subiectele recurente pe agenda publică, reducerea dependenței de combustibili fosili și folosirea surselor regenerabile fiind priorități la nivel global și local. Un rol important în reducerea emisiilor de carbon îl va juca însă creșterea eficienței energetice prin reutilizarea energiei de surplus. Un exemplu de bună-practică în această direcție este colaborarea dintre Regia de Termoficare din Sønderborg, lanţul de supermarketuri danez SuperBrugsen și compania daneză Danfoss . În urma proiectului dezvoltat în parteneriat, supermarketurile SuperBrugsen din Høruphav şi de pe insula Als, Danemarca, au devenit şi furnizor de servicii de termoficare pentru locuitorii din apropierea magazinelor. Aceștia beneficiază de termoficare furnizată din surplusul de căldură recuperat de la sistemul de refrigerare al supermarketului SuperBrugsen, măsură ce contribuie la reducerea emisiilor de CO2.

Supermarket-ul, un furnizor de căldură – o abordarea responsabilă pentru viitor

Aproximativ 20 de supermarketuri daneze transmit surplusul de căldură în sistemul de termoficare local – acest lucru se întâmplă acum şi în Høruphav, insula Als. Datorită acestei investiţii, lanţul SuperBrugsen va ajuta la reducerea poluării mediului, deoarece prin recuperarea căldurii se va reduce impactul emisiilor de CO2 asupra mediului.


„În prezent, atât în Danemarca, cât şi la nivel global, se poate observa potenţialul sistemelor de refrigerare de a deveni parte integrantă a sistemului de termoficare local. Aceasta înseamnă că supermarketurile sau abatoarele cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni sau, în principal, toate unităţile cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni, pot deveni din consumatori de energie, furnizori de energie. Până acum câţiva ani, noutatea consta în faptul că puteam utiliza căldura generată de sistemele de refrigerare pentru a încălzi supermarketurile. Astăzi, această tehnologie este utilizată în majoritatea supermarketurilor noi, dar acum, aceleaşi supermarketuri pot furniza căldură şi către locuinţele private, amplasate în apropiere,” afirmă Torben Green, inginer în cadrul Danfoss, care face parte din echipa de proiect care a dezvoltat soluţia din Høruphav.

„Este puţin mai costisitor să punem în practică această soluţie în vechile magazine, dar toate supermarketurile 

noi ar trebuie să refolosească surplusul de căldură de la sistemul de refrigerare pentru termoficare. Este mult mai convenabil de implementat această soluţie când se construieşte un magazin nou", spune Torben Green.

 

Reducerea semnificativă a impactului asupra mediului

 

Supermarketul SuperBrugsen din Høruphav economiseşte deja peste DKK 200,000 anual la factura de gaz şi reduce emisiile de CO2 cu 34% prin utilizarea surplusului de căldură de la sistemul de refrigerare pentru a încălzi apa pentru uz domestic, pentru curăţare, printre altele, iar datorită noului racord la sistemul de termoficare, SuperBrugsen are încă o sursă de venit, şi anume prin vânzarea serviciilor de termoficare consumatorilor racordaţi la sistemul de termoficare din Sønderborg.

 


„SuperBrugsen dispune acum de o soluţie favorabilă mediului înconjurător, care se potriveşte foarte bine politicii lanţului de supermarketuri cu privire la protecţia mediului, bazată pe recuperarea căldurii şi utilizarea de panouri solare pe acoperiş. În plus, investiţia este amortizată în doar 12 luni", afirmă Torben Green.  

 

Furnizarea de căldură pentru 16 locuinţe private

 

Faptul că Regia de Termoficare din Sønderborg primeşte acum surplusul de căldură produs de supermarketul SuperBrugsen din Høruphav este în totală concordanţă cu viziunea sa de a furniza şi distribui servicii de termoficare favorabile mediului înconjurător.

 


„Calculele arată că surplusul de căldură produs de supermarketul SuperBrugsen este suficient pentru a încălzi anual 16 locuinţe aşa numite standard, cu o suprafaţă de 130 m2. Proiectul nu a fost unul dificil şi a fost derulat în strânsă colaborare cu Danfoss şi SuperBrugsen", afirmă Jan Due Kristensen, şeful de departament din cadrul Regiei de Termoficare din Sønderborg.

 

Cum funcţionează?

 

Acesta este un exemplu foarte bun al modului în care sistemul de termoficare poate fi utilizat ca infrastructură energetică în două sensuri pentru a distribui şi, prin urmare, pentru a utiliza energia, care altfel s-ar fi pierdut. Bazându-se pe obiectivele politice de a retrage treptat combustibilii fosili şi de a utiliza sursele de energie regenerabilă şi surplusul de energie într-o mai mare măsură, reţeaua de termoficare va juca un rol cheie în sistemele energetice urbane ale viitorului.

 

În principiu, toate supermarketurile amplasate în apropierea unui furnizor de servicii de termoficare, pot furniza surplusul de căldură de la sistemul de refrigerare locuitorilor din apropiere. Cel mai ridicat cost suportat cu construirea unei reţele de termoficare îl reprezintă săpăturile necesare în vederea amplasării conductelor de termoficare şi achiziţionarea unei pompe. De restul, se ocupă sistemul de refrigerare.