Companiile mici si mijlocii sunt cele mai vulnerabile la atacurile informatice

BUCURESTI - 26 iulie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Computer Associates anunta, potrivit unui studiu de piata recent realizat, ca firmele de dimensiuni mici si mijlocii sunt cele mai vulnerabile vulnerabile in fata unei mari varietati de amenintari informatice, ceea ce genereaza un grad ridicat de expunere a afacerii la riscuri semnificative.

Companiile mici si mijlocii sunt cele mai vulnerabile la atacurile informatice

Computer Associates anunta ca firmele de dimensiuni mici si mijlocii sunt in continuare vulnerabile in fata unei mari varietati de amenintari informatice, ceea ce genereaza un grad ridicat de expunere a afacerii la riscuri semnificative. Potrivit analizelor de piata realizate pentru Computer Associates de catre Quocirca – o companie independenta de cercetare de piata, lider pe segmentul business – multe companii mici si mijlocii nu dispun de suficiente resurse pentru a implementa cele mai bune practici de securitate, precum verificarile periodice de securitate, managementul proactiv al patch-urilor, managementul si/sau testarea sistemelor de backup si recuperare.
Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 240 manageri seniori din companii americane cu mai putin de 1.000 de angajati si 200 manageri seniori din companii cu mai putin de 300 de angajati, din patru tari europene.
Elementele de baza ale studiului sunt:
1. Companiile mici si mijlocii au resurse relativ limitate pentru gestionarea mediilor IT complexe si eterogene. Aproximativ 25% din aceste companii nu au administratori IT cu expertiza in domeniu. In cazul companiilor mici si al utilizatorilor SOHO, acest procent se ridica la 50%. In plus, companiile mici si mijlocii din tarile europene au mai putini angajati in cadrul departamentului IT decat companiile americane analizate.
2. Mediul IT al companiilor mici si mijlocii este surprinzator de complex. In ciuda dimensiunilor lor, aceste companii utilizeaza de cele mai multe ori o mare varietate de resurse software si hardware. In majoritatea firmelor de aceste dimensiuni, versiunile vechi de Windows coexista cu cele noi, precum si cu diferite combinatii de UNIX si Linux, ceea ce ingreuneaza si incetineste procesul de management al securitatii.
3. Procesele de securitate si de protejare a datelor se realizeaza manual de cele mai multe ori — si, in concluzie, sunt neglijate in mod frecvent. Numai 25% din companiile analizate utilizeaza software automat de administrare a operatiunii de backup. Aproximativ 20% dintre acestea nu dispun de nici un fel de capabilitati de backup. Intr-un interval de timp mai mare de 1 an, mai mult de 30% dintre aceste companii nu au verificat in ce masura isi pot recupera fisierele in cazul unui dezastru.
4. Companiile mici si mijlocii au reactii lente la amenintarile aflate intr-o continua crestere. Peste 75% din companiile mici si mijlocii utilizeaza o conexiune de mare viteza la internet. Cu toate acestea, peste 25% declara ca, in ultimul an, nu au verificat niciodata securitatea accesului lor la internet. Si in timp ce 80% utilizeaza o solutie software antivirus, mai putin de 50% au instalate solutii anti-spyware — companiile ramanand descoperite in fata amenintarilor potential distructive aflate in plina crestere.
5. Din cauza managementului slab al patch-urilor, multe companii mici si mijlocii sunt vulnerabile la amenintarile cunoscute de securitate. In timp ce multe dintre aceste companii utilizeaza avantajele oferite de update-urile automate oferite de Microsoft, sub 30% utilizeaza o solutie software de management automat al patch-urilor in vederea securizarii aplicatiilor non-Microsoft. In mediile mai dezvoltate, unde testarea si managementul centralizat al patch-urilor este crucial, numai 40% utilizeaza o solutie software de management automat al patch-urilor.
“Aceste studii arata ca, in timp ce o parte dintre companiile mici si mijlocii au adoptat noile tehnologii, un procent important dintre acestea nu dispun inca de resursele necesare protejarii bunurilor lor IT intr-o maniera organizata,” declara Bob Tarzey, service director, Quocirca.

Despre DNA Software

Computer Associates International, Inc. (NYSE: CA) dezvolta si ofera software pentru succesul companiilor in noua era informatica: software pentru managementul eBusiness. Solutiile CA de inalta clasa abordeaza toate aspectele privind eBusiness-ul prin produsele sale bine cunoscute in intreaga lume: Unicenter pentru managementul infrastructurii, BrightStor pentru gestiunea stocarii, eTrust pentru gestiunea securitatii datelor, CleverPath pentru portal si inteligenta afacerii, AllFusion pentru gestiunea ciclului de viata a aplicatiilor, Advantage pentru gestiunea datelor si dezvoltarea aplicatiilor. Dupa 25 de ani de inovari continue si dedicatie in beneficiul calitatii, CA ofera solutii cu un puternic impact tehnologic si de business asupra clientilor, transformand tehnologia intr-un partener de incredere.

DNA Software, Reprezentant Regional Computer Associates, este o prezenta activa pe piata Europei de Est propunand portofoliul avansat eBusiness Computer Associates, care se adreseaza tuturor aspectelor de management eBusiness, incluzand managementul infrastructurii, al proceselor si al informatiei. Eforturile specialistilor DNA Software sunt orientate spre oferirea unor solutii puternice si viabile pentru organizatiile importante, implicate in realitatile est-europene (sectorul comercial, bancar, al telecomunicatiilor, cel industrial etc.). Acest portofoliu eBusiness da organizatiilor posibilitatea de a castiga si sustine avantajul competitiv intr-o era in care viteza, inovatia si acuratetea sunt imperative.
Aurelia Anghel
marketing@dnasw.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dna-software/companiile-mici-si-mijlocii-sunt-cele-mai-vulnerabile-la-atacurile-informatice