START cu stingul pentru viitorii antreprenori

Iasi - 6 octombrie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

START cu stingul pentru viitorii antreprenori
¤ Procedura de implementare a Programului START pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in rindul tinerilor nu a fost respectata;
¤ Presedintele ANIMMC a schimbat destinatia sumei de 750 milioane lei

START cu stingul pentru viitorii antreprenori

Tinerii cu virsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, dar si asociatiile familiale sau microintreprinderile, au posibilitatea de a se lansa in afaceri prin intermediul Programului START, derulat de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) si finantat de la bugetul de stat cu 13,5 miliarde lei vechi. Obiectivul declarat al programului este "promovarea unui sistem formativ care sa faciliteze mobilitatea tinerilor intre sistemul de invatamint si piata fortei de munca, precum si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private".
Marea atractie a Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in rindul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START este reprezentata de finantarea nerambursabila care se poate acorda - maxim 200 milioane lei (vechi) pentru un plan de afaceri. Programul prevede si posibilitatea acordarii de finantari rambursabile (credit bancar in conditii ceva mai "blinde" decit cele clasice) de maxim 10.000 euro/plan de afaceri.

Mediatizarea, "la pamint"

Prima etapa a Programului START este, conform procedurii de implementare, mediatizarea prin mijloacele de comunicare in masa, anunturi si pliante promotionale. Suma care a fost alocata pentru mediatizarea programului se ridica la 0,75 miliarde lei vechi. Desi succesul unui asemenea program depinde in mare masura de modul si amploarea mediatizarii, domnul Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC, a schimbat destinatia acestor bani. "Suma alocata initial pentru mediatizarea programului a fost redistribuita pentru finantarea planurilor de afaceri ce vor fi depuse dupa absolvirea cursurilor si selectate de Comisia de evaluare", ne-a declarat presedintele ANIMMC, adaugind ca "mediatizarea programului s-a realizat prin intermediul Directiei purtator de cuvint relatii cu mass-media si relatii publice din cadrul Agentiei". Faptul ca perioada de inscriere s-a prelungit fata de termenul limita anuntat initial poate dovedi ca decizia presedintelui ANIMMC nu a fost foarte inspirata.

Procedura de implementare a fost incalcata

In Procedura de implementare se precizeaza: "data demararii Programului si a etapelor desfasurarii acestuia va fi stabilita in 30 de zile de la anuntarea bancii declarate cistigatoare pentru implementarea Programului". Programul a demarat (cursurile au inceput pe 23 septembrie), dar banca inca nu a fost selectata/anuntata. Domnul Chirovici sustine ca respectarea procedurii "ar fi fost de natura a limita participarea la program si de a duce la imposibilitatea acordarii finantarilor pentru planurile de afaceri selectate". O astfel de afirmatie nu face decit sa contreze o regula procedurala, pe care nu a instituit-o nimeni altcineva decit… ANIMMC!
Si anul trecut, banca a fost comunicata mult mai tirziu decit ar fi trebuit, motiv pentru care cursantii nu au avut posibilitatea de a afla conditiile impuse de aceasta decit dupa finalizarea cursurilor…

Unii la hotel, altii la scoli de cartier

Anul acesta, cursurile sint sustinute de specialisti din cadrul Institutului "Irecson", iar locatiile difera (din punct de vedere calitativ) de la un oras la altul. La Timisoara si Constanta, cursurile se desfasoara in incinta unor hoteluri de trei stele, iar pentru cursantii de la Iasi a fost "selectata" o scoala cu conditii improprii de studiu. Cit despre dotari, sala ieseana se poate mindri cu un retroproiector al carui zgomot "acopera" vocea profesorului... Surse din cadrul ANIMMC ne-au declarat ca sarcina selectarii locatiilor a revenit Institutului "Irecson", care ar fi schimbat spatiile stabilite initial din motive "neelucidate". Domnul Chirovici sustine ca "intrucit bugetul alocat organizarii cursurilor este limitat, ANIMMC nu a avut posibilitatea de a impune prin caietul de sarcini un standard ridicat pentru spatiile in care vor urma sa se desfasoare aceste cursuri". Curios, bugetul a permis standarde ridicate, dar numai pentru unii cursanti. Presedintele ANIMMC a refuzat sa ne comunice sumele achitate pentru inchirierea spatiilor necesare derularii cursurilor, motiv pentru care nu putem exclude varianta unor "aranjamente". Exista si posibilitatea ca banii pe chirie sa fi fost "redistribuiti". Desigur, in interesul cursantilor...

"Irecson" se plinge de calitatea cursantilor

La Iasi, specialistii "Irecson" care au sustinut primele cursuri s-au aratat surprinsi de faptul ca printre cursanti se afla persoane fara o pregatire in domeniul economic, unele dintre acestea avind cu putin peste 18 ani. Confruntati cu nemultumirea cursantilor legata de capacitatea lectorilor (sau a inlocuitorilor acestora) de a se face intelesi, reprezentantii "Irecson" au sustinut ca ANIMMC a refuzat sa puna la dispozitia institutului date generale despre virsta si pregatirea cursantilor. Din acest motiv - au aratat lectorii de la "Irecson" - nu a fost posibila realizarea unui "profil al cursantului", astfel incit modalitatea de prezentare a informatiilor sa fie adaptata publicului vizat. Surprinzator este faptul ca reprezentantii Institutului "Irecson" au invocat necunoasterea uneia din prevederile esentiale ale Procedurii de Implementare, cea referitoare la beneficiarii Programului START (pct. 3). Se presupune ca "Irecson" a depus o oferta pentru a cistiga dreptul de a sustine cursurile. Iar pentru a depune o oferta, trebuie sa cunosti si sa respecti conditiile si regulile din caietul de sarcini. Desigur, pot exista si exceptii...
Una dintre concluziile triste pe care le putem desprinde din aceste relatari este aceea ca multe disfunctionalitati ale organizarii se datoreaza in definitiv lipsei de comunicare dintre ANIMMC si Institutul "Irecson" - cei doi "parteneri" care si-au asumat sarcina de a-i invata pe tinerii intreprinzatori reteta unui plan de afaceri "imbatabil".

Lantul slabiciunilor

"Evaluarea si selectarea planurilor de afaceri va fi facuta in baza criteriilor specifice prevazute in normele de creditare ale bancii si in normele de garantare ale FNGCIMM. Aceste criterii de eligibilitate vor fi prezentate si explicate cursantilor in cadrul perioadei de pregatire aferente fazei a II-a a Programului si vor fi afisate pe site-ul ANIMMC", se precizeaza in procedura de implementare a Programului.
Cum banca nu a fost stabilita nici pina la aceasta ora, cursantii nu au cum sa afle informatii exacte referitoare la criteriile de eligibilitate. In plus, banca partenera este cea care propune un anumit model, pe care planul de afaceri depus in scopul finantarii trebuie sa-l respecte. Probabil ca, la fel ca si anul trecut, aceste informatii vor fi comunicate candidatilor cu citeva zile inainte de expirarea termenului limita pentru depunerea planurilor de afaceri. Este si acesta un mod interesant de a sprijini tinerii intreprinzatori... Se numeste dezvoltarea capacitatii de a lucra in conditii de stres!
La urma urmei, viitorii antreprenori trebuie sa stie de la bun inceput care sint "regulile" mediului de afaceri românesc. Mai ales atunci cind este vorba despre bani de la bugetul de stat…
In plus, o tehnica buna de invatare este si aceea bazata pe exemple negative... La rubrica "ASA NU" se incadreaza si modalitatea de organizare a cursurilor START.

Despre DS PRESS

Revista economica FINANCIARUL se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri). Puteti beneficia de un abonament GRATUIT pina la sfirsitul anului 2005! Detalii pe www.financiarul.ro
DS PRESS
Dan SCARLAT
Director
Tel./fax: 0232-246036
marketing@financiarul.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ds-press/start-cu-stingul-pentru-viitorii-antreprenori