Ce trebuie să știi despre contractul de amanet

BUCURESTI - 19 ianuarie 2022

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Fiecare casă de amanet funcționează pe principiile legii în vigoare referitoare la împrumuturile bănești. Asemenea unei instituții financiare bancare sau nebancare, schimbul de la casele de amanet, între persoana care oferă un obiect valoros pentru un împrumut financiar și societatea respectivă, trebuie să se bazeze pe un contract - creditor și persoana creditată.

Ce trebuie să știi despre contractul de amanet

Ce trebuie să știi despre contractul de amanet

Acest contract diferă în funcție de activitatea pe care o întreprinzi atunci când duci un obiect la amanetat. Dar despre aceste operațiuni vom discuta în rândurile de mai jos.

Ce este contractul de amanet?

Contractul de amanet este un act legalizat fără de care o casă de amanet nu poate să își desfășoare activitatea din punct de vedere legal și moral. Acesta reprezintă garanția schimbului dintre creditor și persoana împrumutată.

Prin contractul de amanet, persoana împrumutată se obligă să restituie suma echivalentă obiectului amanetat care i-a fost acordată de către creditor în cazul în care își dorește să reintre în posesia obiectului. Pentru persoanele care vor să vândă un obiect unei case de amanet, se va realiza un contract de vânzare - cumpărare în care se oferă toate drepturile de proprietate casei de amanet.

Contractul de amanet se încheie cu o perioadă de valabilitate de aproximativ o lună, timp în care persoana împrumutată poate să ramburseze suma pentru a-și primi obiectul amanetat, fără să plătească costuri adiționale. Dacă persoana împrumutată nu reușește să restituie banii în decursul perioadei respective, poate să prelungească contractul de amanet plătind un anumit comision. De regulă, comisionul reprezintă un procent din valoarea obiectului amanetat. Dacă în decurs de 60 sau 90 de zile, depinzând de fiecare casă de amanet, persoana împrumutată nu se prezintă pentru plata comisionului, atunci obiectul va intra în posesia definitivă a casei de amanet, având dreptul să-l scoată la vânzare.

Scopul contractului de amanet este ca, la final, fiecare parte implicată în proces să cunoască și să fie de acord cu termenii, condițiile, obligațiile și responsabilitățile aferente fiecărui statut, astfel ca nici o parte să nu fie defavorizată și să nu se creeze un eveniment neplăcut.

Ce trebuie să conțină contractul de amanet?

Contractul de amanet trebuie să cuprindă toate datele disponibile despre obiectul amanetat, în funcție de categoria acestuia: valoarea obiectului, precum și suma oferită de casa de amanet, gramajul și catarajul pentru bijuteriile de aur amanetate sau din argint, termenul de valabilitate al contractului și valoarea comisionului pentru prelungire, perioada de grație, soluționarea litigiilor, datele de contact ale părților implicate, precum și alte clauze care definesc procesul de împrumut sau la care au căzut în acord creditorul și persoana împrumutată.

Din momentul semnării contractului de amanet, persoana împrumutată cedează drepturile de proprietate casei de amanet care se activează în momentul în care persoana nu respectă termenii și condițiile înscrise în contract. Singurul drept care-i rămâne clientului este acela de răscumpărare al obiectului amanetat.

Dacă vrei să amanetezi un bun valoros, informează-te despre toate detaliile posibile privind contractul și procesul amanetării și citește clauzele speciale înscrise în actul juridic. Asigură-te de siguranța obiectelor tale atunci când le amanetezi!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/ce-trebuie-sa-stii-despre-contractul-de-amanet