Cele mai populare tipuri de brânzeturi

BUCURESTI - 23 mai 2022

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Un platou cu brânzeturi și un pahar de vin sună minunat, mai ales pentru o seară petrecută alături de prieteni sau alături de persoana iubită.

Cele mai populare tipuri de brânzeturi

Cele mai populare tipuri de brânzeturi

De asemenea, o tavă de plăcintă cu brânză sau o porție de papanași ar fi o idee perfectă pentru o masă în familie. Însă, ce fel de brânzeturi alegi pentru astfel de momente? Dacă ai nevoie de inspirație, iată care sunt cele mai populare și delicioase brânzeturi pe care le poți încerca în diferite preparate!

Cașul proaspăt

Când vorbim despre brânzeturi populare românești ne gândim la cașul proaspăt, care este servit adesea cu mămăliguță sau legume. Acesta se obține prin fierberea laptelui de vacă sau de oaie, împreună cu un agent de coagulare sau cheag natural. După ce se formează, cașul este strâns într-un tifon și presat bine, astfel încât să se scurgă tot zerul. Dulce și cremos, cașul este folosit ca bază pentru alte tipuri de brânzeturi românești, precum telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.

Telemeaua

Telemeaua este cel mai popular sortiment de brânză din țara noastră, fiind obținut din cașul bine sărat și fermentat în saramură. Asemănătoare cu feta grecească, telemeaua are un conținut de grăsime de aproximativ 25% și o textură moale, ușor granulată. Deși telemeaua din lapte de vacă este cea mai populară, există sortimente și din lapte de capră sau bivoliță, care sunt considerate adevărate delicatese. De asemenea, există și variante de telemea cu semințe de chimen sau piper. 

Cheddar

Deși este un sortiment de brânză cunoscut în Anglia și în Statele Unite, Cheddar a devenit din ce în ce mai popular și în țara noastră, fiind folosit pentru burgeri, quesadilla, paste și multe alte preparate delicioase. Acest tip de brânză se lasă la maturat un interval cuprins între câteva luni și 5 ani. Aceasta capătă în timp o culoare portocalie, datorită unor semințe aromate, care se folosesc în procesul de fabricare. Însă, în mod normal, Cheddar este o brânză albă, tare, având o coajă portocalie sau maronie, care diferă, în funcție de perioada de maturare. În ceea ce privește gustul, Cheddar are o aromă specială, cu nuanțe ușor picante și acrișoare.

Cașcavalul

Cașcavalul se obține prin opărirea în apă a cașului de vacă sau de oaie, după maturarea lui prealabilă. Pasta obținută este prelucrată apoi și introdusă în forme, iar astfel se obține cașcavalul crud. Apoi, după sărare sau saramurare, cașcavalul este lăsat la maturat în anumite condiții de umiditate și temperatură, până când capătă o textură densă, de culoare galbenă. În general, cașcavalul se lasă la maturat între 6 și 60 de zile; cu cât este mai maturat, cu atât gustul său va fi mai intens, iar culoarea mai închisă. 

Brânza de burduf

Cremoasă, sărată și densă precum untul, brânza de burduf este o specialitate românească, obținută din cașul sărat și lăsat la dospit cel puțin o săptămână. În tot acest proces, brânza capătă un gust mai iute, sărat și puțin acrișor. După ce se maturează, se mărunțește, se sărează și se îndeasă în burdufuri sau în coajă de brad. Abia după jumătate de an, brânza de burduf  poate fi consumată, pentru că în timp, ea capătă o consistență și un gust mult mai bun.

Urda

Urda este asemănătoare cașului, dar este mai puțin grasă și are o textură sfărâmicioasă. Tocmai de aceea, este recomandată celor care urmează un anumit regim alimentar sau o dietă sănătoasă. Urda se folosește, de asemenea, ca umplutură pentru antreuri ușoare, fiind servită cu verdețuri, sare, piper sau usturoi. De asemenea, este folosită de gospodine și pentru plăcinte sau gogoși umplute, care sunt foarte delicioase.

Mozzarella

Mozzarella face parte din categoria brânzeturilor italiene, având o textură moale și cremoasă. Se comercializează sub formă de bile, păstrate în zer, în cutii din plastic sau în pungi vidate. Mozzarella este o brânză dulce, ușor alterabilă, așa că este necesar să fie consumată cât mai repede. În general, se folosește la salate sau la pizza, însă poate fi servită și la antreuri. 

Producătorii au inventat sute de sortimente de brânzeturi de-a lungul timpului: mai dulci, mai acrișoare, mai sărate, tari, iuți sau cremoase, așa că acum poți testa o mulțime de tipuri, în diferite combinații inedite. Dacă îți este poftă de ceva românesc, poți încerca brânzeturile Mirdatod, care sunt preparate după rețete tradiționale, având un gust inconfundabil.


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cele-mai-populare-tipuri-de-branzeturi